alpy

(11 wyników)
  • Jak zmieniając położenie tylko jednej zapałki sprawić by równość była prawdziwa? 51=120
  • Czy jest gdzies archiwum tego forum bo szukam zagadki z 100 wiezniow i zarowka a najstarszy post jest z lutego 2002 (chyba, ze przeoczylem zagadke :- ) )? pozdr. ALP
  • Nie wiem czy zadanie to juz pojawilo sie na forum czy nie a jezeli tak to sorry :) A wyglada to tak: Mamy 12 kul z czego jedna lzejsza lub ciezsza (nie wiemy jaka) od pozostalych. Za pomoca 3 wazen waga szalkowa nalezy ustalic ktora to kula i czy jest ciezsza czy lzejsza od pozostalych. Zycze powodzenia :) pozdr. ALP
  • Przewożono ładunek wartości 220000 w tym: właściciela "A"- 30000, "B" - 80000, "C" - 60000, "D" - 50000. W czasie burzy za burtę wyrzucono ładunek wartości 100000 w tym: "A" 10000, "B" 30000 "C" 40000, "D"20000. Strata w RÓWNYM stopniu ma obciążać każdego z właścicieli ładunku. Ustal kwoty, które każdy z nich przeznaczy na zrekompensowanie powstałej straty zgodnie z zasadą rozłożenia ciężaru ryzyka na wszystkich.
  • Flagi(20)

Witam serdecznie wszystkich łamigłówkowiczów w tym nowym 2004 roku! Oto zagadka, a w zasadzie cztery w jednej: Wiele flag państwowych, jak choćby flaga Irlandii, Francji czy Belgii, składa się z trzech pionowych pasków o różnych kolorach. Zakładając, że w żadnej fladze dwa kolejne paski nie mogą być tego samego koloru, oraz że odwrócenie flagi do góry nogami jest tą samą flagą (czyli flaga czerwono-niebiesko-biała jest tożsama z flagą biało-niebiesko-czerwoną), czy potrafisz okre...
  • Witam! Sorki za głupi temat, ale nie wiedziałem jak go nazwać... Załóżmy, że mam kwadrat składający się z pól. Każde z pól może mieć jeden z dwóch stanów (włączony/wyłączony) - na starcie wszystkie mają stan wyłączony. I teraz klikając na pole ma to pole zmienić stan. Dodatkowo wszyscy jego sąsiedzi także mają mieć zmieniony stan (na inny niż teraz). Przykład kontrolki jest tutaj: www27.brinkster.com/marcinm/ocx/pierdola.htm (trzeba mieć pozwolenie na uruchamianie OCX) I t...
  • Koszule(7)

Zanim, Szanowni Łamigłówkowicze, rozlejecie równo wódkę (ja się poddałam, zadowolę się tym, co wychlapiecie, kręcąc kieliszkiem), proponuję mały relaksik. Pewien elegant codziennie rano, w świątek i piątek, zakładał czystą koszulę. W każdy poniedziałek, w drodze powrotnej z pracy, zawoził do pralni wszystkie uzbierane przez tydzień brudne koszule i odbierał wyprane. Ile ów gość musiał mieć conajmniej koszul? Pozdrawiam Baj
  • Jedziesz do Krakowa.Na rozstaju dróg stoi chatka.Mieszka w niej 2 braci. Jeden zawsze mówi prawdę, 2 zawsze kłamie. Przed chatką stoi jeden z braci- nie wiadomo który. Twoje zadanie : Jak przy pomocy jednego pytania dowiedzieć się ,która droga prowadzi do Krakowa?
  • 1/2X - 1=1/3X + 1/3
  • To chyba niegłupi pomysł - co? Ja mam sporo łamigłówek, które rozwiązuje się nie tylko głową - potrzebne sa jeszcze ręce :)). Przyniósł bym parę. Łamigłówkowe plemię jest szczególne, ale jest też bardzo rozsiane rozdrobnione. Warto pobudowac moim zdaniem mocniejsze więzi. Jako autor propozycji - na pierwszy raz proponuję Warszawę - pubik jakiś - chyba, że wygra inna propozycja (tam skad nas jest najwiecej). Co wy na To? Pozdr Tororo
  • Było sobie trzech pracowników PKP: maszynista, konduktor i palacz. Pracownicy ci nazywali się: Kowalski, Piotrowski i Zawadzki (kolejność nazwisk przypadkowa i nie związana z kolejnością zawodów). Tak się złożyło pewnego razu, że w pociągu w oprócz nich jechało także trzech pasażerów: dr Kowalski, dr Piotrowski i dr Zawadzki. Dr Kowalski mieszka w Warszawie, natomiast konduktor mieszka w połowie drogi między Warszawa a Poznaniem. Pasażer noszący to samo nazwisko co konduktor, mies...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się