lotrzynapl 24.10.03, 12:12 Czy jest gdzies archiwum tego forum bo szukam zagadki z 100 wiezniow i zarowka a najstarszy post jest z lutego 2002 (chyba, ze przeoczylem zagadke :- ) )? pozdr. ALP Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mesquaki Re: Archiwum? 24.10.03, 17:58 Też się zastanawiam, gdzie się podziewają nasze stare zagadki. Wciąż można je znaleźć w wyszukiwarce, ale trzeba wiedzieć czego szukać. Link do żarówki: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=514&w=2716340&a=2716340 m Odpowiedz Link Zgłoś
lotrzynapl Re: Archiwum? 24.10.03, 19:57 No wlasnie tylko czego szukac ?:-) Dzieki za linka. pozdr. ALP Odpowiedz Link Zgłoś
cardemon Re: Archiwum? 25.10.03, 03:15 lotrzynapl napisał: > No wlasnie tylko czego szukac ?:-) > Dzieki za linka. > > pozdr. > ALP Czyżbyś Alpie przymierzał się do tej zagadki? Serdecznie zapraszam! Zagadka nadal jest otwarta i ciągle poszukiwany jest najlepszy algorytm. Bez symulacji komputerowej się tu niestety nie obędzie. Przykro mi za tych, którzy niespecjalnie znają się na językach programowania. W celu znalezienia optymalnego algorytmu należy więc wpierw wymyślić sposób komunikacji między więźniami za pomocą tej jednej żarówki, a następnie policzyć to na kompie przynajmniej ze sto tysięcy razy i wyciągnąć średnią z tych wyników. Póki co na dzień dzisiejszy jest do pobicia wynik oscylujący gdzieś w okolicy 10 lat. pzdr. CdM Odpowiedz Link Zgłoś
lotrzynapl Re: Archiwum? 25.10.03, 13:56 O zagadce dowiedzialem sie na spotkaniu forumowiczow i chcialem o niej poczytac ale rozwiazywac jej raczej nie bede wlasnie dlatego, ze nie jestem informatykiem (jeszcze ?;-) )i zadnych jezykow programowania nie znam :-)Moge jedynie myslec nad lepszym algorytmem postepowania ale do zbadania kazdego nowego algorytmu potrzebny bedzie programik... Zagadka jest na prawde swietna a metody jej rozwiazywania daja do myslenia :). Narazie jestem na etapie analizowania rozwiazan z "mandatami" :-) pozdr. ALP Odpowiedz Link Zgłoś