24.10.03, 12:12
Czy jest gdzies archiwum tego forum bo szukam zagadki z 100 wiezniow i
zarowka a najstarszy post jest z lutego 2002 (chyba, ze przeoczylem zagadke :-
) )?

pozdr.
ALP
Obserwuj wątek
    • mesquaki Re: Archiwum? 24.10.03, 17:58
      Też się zastanawiam, gdzie się podziewają nasze stare zagadki. Wciąż można je
      znaleźć w wyszukiwarce, ale trzeba wiedzieć czego szukać. Link do żarówki:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=514&w=2716340&a=2716340
      m
      • lotrzynapl Re: Archiwum? 24.10.03, 19:57
        No wlasnie tylko czego szukac ?:-)
        Dzieki za linka.

pozdr.
        ALP
        • cardemon Re: Archiwum? 25.10.03, 03:15
          lotrzynapl napisał:

> No wlasnie tylko czego szukac ?:-)
          > Dzieki za linka.
          >
          > pozdr.
          > ALP

Czyżbyś Alpie przymierzał się do tej zagadki? Serdecznie zapraszam! Zagadka
          nadal jest otwarta i ciągle poszukiwany jest najlepszy algorytm. Bez symulacji
          komputerowej się tu niestety nie obędzie. Przykro mi za tych, którzy
          niespecjalnie znają się na językach programowania. W celu znalezienia
          optymalnego algorytmu należy więc wpierw wymyślić sposób komunikacji między
          więźniami za pomocą tej jednej żarówki, a następnie policzyć to na kompie
          przynajmniej ze sto tysięcy razy i wyciągnąć średnią z tych wyników. Póki co na
          dzień dzisiejszy jest do pobicia wynik oscylujący gdzieś w okolicy 10 lat.

pzdr. CdM
          • lotrzynapl Re: Archiwum? 25.10.03, 13:56
            O zagadce dowiedzialem sie na spotkaniu forumowiczow i chcialem o niej
            poczytac ale rozwiazywac jej raczej nie bede wlasnie dlatego, ze nie jestem
            informatykiem (jeszcze ?;-) )i zadnych jezykow programowania nie znam :-)Moge
            jedynie myslec nad lepszym algorytmem postepowania ale do zbadania kazdego
            nowego algorytmu potrzebny bedzie programik... Zagadka jest na prawde swietna
            a metody jej rozwiazywania daja do myslenia :). Narazie jestem na etapie
            analizowania rozwiazan z "mandatami" :-)

pozdr.
            ALP

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka