08.01.04, 21:53
Zanim, Szanowni Łamigłówkowicze, rozlejecie równo wódkę (ja się poddałam,
zadowolę się tym, co wychlapiecie, kręcąc kieliszkiem), proponuję mały
relaksik.

Pewien elegant codziennie rano, w świątek i piątek, zakładał czystą koszulę.
W każdy poniedziałek, w drodze powrotnej z pracy, zawoził do pralni
wszystkie uzbierane przez tydzień brudne koszule i odbierał wyprane.
Ile ów gość musiał mieć conajmniej koszul?

Pozdrawiam
Baj
Obserwuj wątek
    • lotrzynapl Re: Koszule 08.01.04, 23:16
      Mi wychodzi, ze musialby miec minimum 15 koszul.

pozdr.
      ALP
      • Gość: pafcio Re: Koszule IP: *.aster.pl / *.acn.pl 09.01.04, 10:00
        a moze jednak 14 wystarczy? musiałby tylko w poniedziałki brać do pracy cosik
        na zmianę tak zeby mógł zostawić od razu w pralni brudną koszulę
        poniedziałkową. no chyba że on w tych koszulach również śpi;)))
        • lotrzynapl Re: Koszule 09.01.04, 10:52
          Nawet jakby mial cos na zmiane to by 15 potrzebowal bo najpierw tak czy inaczej
          musi te poniedzialkowa zalozyc wiec potrzebyje 8 + 7 na caly nastepny tydzien
          (liczac, ze poczatkiem jest poniedzialek, w ktorym nic nie odbiera).

pozdr.
          ALP
          • Gość: Olsen Re: Koszule IP: *.icpnet.pl 09.01.04, 18:03
            Jeżeli odbierał je w tym samym dniu to 8, natomiast jeżeli w poniedziałek za
            tydzień to 15
            • Gość: EmPiotr Re: Koszule IP: *.cxt.pl / *.zlo.cxt.pl 11.01.04, 23:22
              Coście się tak uparli na 8 lub 15 ?!?

Jeżeli odbierał je w tym samym dniu to wystarczy 7, natomiast jeżeli w
              poniedziałek za tydzień to 14.
              Przecież przychodząc do pralni jest po pracy i może ściągnąć poniedziałkową
              koszulę i oddać ją do prania.

Pozdrawiam PM.
              • lotrzynapl Re: Koszule 12.01.04, 00:11
                Ale zeby ja sciagnac musi ja najpierw zalozyc czyli zakladajac, ze zaczyna w
                poniedzialek, w ktorym nic nie odbiera potrzebuje 8 koszul (poniedzialek,
                wtorek itd. az do nastepnego poniedzialku wlacznie) i jeszcze 7 koszul na
                nastepny tydzien (wtorek, sroda... az do poniedzialku wlacznie)- czyli w sumie
                15 - te pierwsze 2 tygodnie sa decydujace - wszystko IMO oczywiscie :-)

pozdr.
                ALP
                • Gość: eMPiotr Re: Koszule IP: *.cxt.pl / *.zlo.cxt.pl 12.01.04, 00:25
                  Nakładasz jakieś dodatkowe ograniczenia, dlaczego „zaczynasz” od poniedziałku ?
                  Może zaczął pracę od wtorku kiedy rano miał jeszcze 14 (7) koszul czystych ?
                  Z treści zadania wynika ze robi to od zawsze, wiec jest to proces ciągły,
                  trwający już.
                  Być może miał on kiedys wiecej koszul, ale teraz wystarczy mu 14 lub 7 jeśli
                  piorą od ręki. Hej. PM

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka