Gość: BEATAAAS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.05, 12:54 takiego ciastka bez pieczenia) ale zgubiłam przepis poredźcie. Tylko nie odsyłąjcie mnie do wyszukiwarki ponieważ proszę o przepis przez Was sprawdzony. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
momas Re: Zachciało mi się bajaderki 07.10.05, 13:09 z forum czarna oliwka... [15.03] 15:35 BAJA Bajaderka Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: ok. 50 min. Trudność: łatwy Składniki • Ciasto: • 3 szkl. mąki 3/4 szkl. cukru • 3 jaja • 1/2 margaryny • 3/4 szkl. śmietany • 2 łyżeczki proszku do pieczenia • cukier waniliowy • szczypta soli • Masa: • 1/2 margaryny • 1/2 szkl. cukru • 3 łyżki kakao • 1/3 szkl. wody • 1/2 słoika dżemu z czarnej porzeczki lub wiśni • orzechy i rodzynki • Do dekoracji: • dowolna polewa lub czekolada Etapy przygotowania 1. Wymieszać suche produkty. Wbić jaja, dodać rozpuszczoną letnią margarynę i śmietanę. Wszystko zmiksować, wyłożyć do formy i upiec w temp. 200 st. C. 2. Wystudzony placek przekroić na pół. Jedna część będzie stanowić spód bajaderki, druga jest przeznaczona do masy. 3. Zagotować margarynę, kakao, cukier i wodę. Do gorącej polewy dodać pokruszoną część placka, orzechy, rodzynki i dżem. Masę wymieszać i ciepłą wyłożyć na przeznaczony na spód placek. Odstawić do stężenia. 4. Bajaderkę udekorować dowolną polewą lub czekoladą. Smacznego. Zamiast robic ciasto mozesz uzyc gotowych biszkoptów. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
olik.p Re: Zachciało mi się bajaderki 07.10.05, 13:42 Ja robię tak: 50 dag mąki kost. masła lub margaryny 20 dag cukru pudru 2 jajka 1 łyżka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 1 szkl. mleka 5 łyżek dowolnego dżemu 9najlepiej czarna porzeczka, mogą taż być powidła śliwkowe) bakalie kieliszek rumu lub olejek rumowy Mąkę z proszkiem przesiać na stolnice, posiekać z masłem, dodać cukier i jaja. Wyrobić, upec 2 placki. Jeden jeszcze ciepły rozkruszyć w misce, dodać kakao, rozdrobnione bakalie, szkl. mleka i rum, utrzeć na jednolitą masę. Spodni placek posmarować dżemem a następnie masą. Smacznego. Musi wyjść. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beataaas Re: Zachciało mi się bajaderki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.05, 13:44 Właśnie o coś takiego mi chodziło. Tylko mam jedno pytanie w jakiej blaszce, formie pieczesz te 2 placki (wymiary)mniej więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beataaas Re: Zachciało mi się bajaderki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.05, 08:13 Dzięki olik.p zrobiłam bajaderkę wg Twojego przepisu wyszła bardzo dobra tylko niestety troszkę za dużo dałam aromatu rumowego. Ale i tak bardzo dobra. Odpowiedz Link Zgłoś
olik.p Re: Zachciało mi się bajaderki 10.10.05, 10:53 Przepraszam nie zaglądałam tu teraz. Na moją odpowiedź już pewnie za późno, bo i bajaderka pewnie zjedzona. Ja mam blaszkę 24x40 i w niej piekę. Cieszę się, że mogłam pomóc tym przepisem i że bajaderka smakowała tym bardziej, że przepis jest nie skomplikowany. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś