biopsja

(12 wyniki)
  • Biopsja(5)

Poszłam na badania profilaktycznie i wyszłam ze skierowaniem na biopsję tarczycy. Skutek? Beznadziejny stan psychiczny (skoro muszę robić biopsję, to może rzucić wszystkie obowiązki i zająć się imprezowaniem?). No i mam trochę pytań: czy biopsja boli, czy potem trzeba leżeć (bo wpływa na stan fizyczny), jak długo trwa to badanie, czy trzeba czegoś wcześniej nie jeść albo nie pić albo coś jeść albo coś pić, jak długo się czeka na wyniki, jakie mogą być skutki uboczne/powikłania...
  • forum.gazeta.pl/forum/w,94641,107780623,107780623,USg_prosze_o_interpretacje.html Parę tyg. temu zrobiłam badania, wyniki w powyższym linku. Dziś w końcu po kilku przekładanych wizytach udało mi się dostać do lekarza. Lekarka stweirdziła że biopsja jest konieczna bo bez tego nikt mi nie zoperuje. Ale zastanawiam sie czy na pewno skoro i tak będę cięta bo tak duże guzy się wycina to po co dodatkowo robić biopsję, nie mogę tego zrozumieć. Termin z NFZ dopiero na lipiec, zaproponowałam że...
  • witam MAM jednego guzka na tarczycy który jest od ok 3 lat. Opis USG widoczny niejednorodny guzek izo-hypoechogenny o wmiarach 14/12/21 mm. Tarczyca niepowiększona. Węzły chłonne niepowiększone. TSH 2,260(norma 0,400-4,000) biopsja: obraz cytologiczny odpowiada Łagodnej zmianie tarczycy. Czy to jest coś powaznego?Konieczne jest wycięcie guzka? Do lekarza ide dopiero w lutym, Pozdrawiam Jej wynik brzmi
  • Witam serdecznie Stwierdzono u mnie chorobę hashimoto w wyniku badania USG i poziomu tsh (5.40), jednakże z racji tego, że przeciwciała mam w normie (zarówno aTpo jak i aTg) lekarka wysłała mnie na biopsję. Niedawno otrzymałam wynik, dość krótki ale niekoniecznie treściwy; ROZPOZNANIE: bezpostaciowe kwasochłonne masy i limfocyty. Czy taki wynik to potwierdzenie choroby? Pielegniarka infomormowała mnie, że zazwyczaj następuje wyrazne rozpoznanie z podaniem nazwy choroby po łac...
  • Od marca biorę euthyrox n50, zrobiłam teraz badania i mam takie wyniki TSH 1,00 (norma 0,35-4,94) FT3 1,82 (norma 1,71-3,71) 5,5% FT4 0,93 (norma 0,7-1,48) 29,49% Poprzednio, przez braniem euthyroxu było TSH 2,00 (norma 0,3-5,6) FT4 0,88 (norma 0,65-1,9) Bardzo proszę mądrzejszych ode mnie ludzi o zinterpretowanie tych wyników, ponieważ po przeczytaniu postów nadal niewiele z tego rozumiem. Może istotny będzie fakt, że mam wole wieloguzkowe. Na początku kiedy zaczełasm brać euthyrox...
  • Wczoraj byłam u endo (ze względu na moje przypadłości: straszne wypadanie włosów, starania o dzidziusia - od prawie roku efekty zerowe, uczucie zimna), dodam, że TSH mam 2,503. Zrobił mi USG i wyszło, że w płacie prawym mam guzka (nie mogę doczytać jaki rodzaj - dwuczłonowa nazwa) 1,35x0,79 cm, a w lewym guzek hypoechogenny 0,34x0,32 cm. Stwierdził, że nie mam się czego obawiać, biopsja jest niepotrzebna, leczenie będzie jedynie farmakologiczne. Mam brać raz dziennie 1/2 tabletki Euthyrox-u N...
  • Jestem z Łodzi i mam 27 lat w 2009 r. we wrześniu wykryto u mnie guzka tarczycy na prawym płacie, który miał wtedy 34x16 mm. Natomiast teraz w maju 2010r. miałam ponowne usg i guzek jest o wymiarach 40x18x26 mm. Obecnie jestem po biopsji i czekam na wynik.Od marca tego roku biorę Euthyrox N 25. Czy naprawdę nie da się tego wyleczyć farmakologicznie i trzeba operować? Z Tego co słyszałam można wysuszyć lekami
  • Witam ,bardzo proszę o pomoc ,Do endokrynologa mam wizytę na przyszły tydzień ,a chciała bym już coś wiedzieć co może wynikać z tych wyników Wynik USG : Płat prawy tarczycy wielkość :42,6 x 14,7 x14,2 mm -objętość 4,6 cm3. Płat lewy tarczycy wielkość :41,6 x 16,8 x 16,4 mm -objętość 6,0 cm3. W lewym płacie tarczycy ,posrodkowo zmiana ogniskowa wielkości 16 x 8mm lito-cystyczna ,dobrze ograniczona i bogato unaczyniona . Przepływ miąższowy wzmożony. Okoliczne węzły chłonne nie powi...
  • No to ja już chyba zwariuję.... Cały czas się biję z myślami. Na usg napisane: przynajmniej 4 guzy w lewym płacie i przynajmniej 4 w prawym. W lewym duży guzek, ok 2,5 cm, rozpoznany jako "podejrzany". Zarówno radiolog, jak i chirurg kazali natychmiast zrobić biopsję. Biopsja ok. Chirurg twierdzi, że moja tarczyca jest "patologiczna", że przy takiej ilości guzów nie ma co czekać, że biopsja nie daje 100% pewności.... Ten duży guzek uciska na tchawicę. Wcześniej nic nie czułam, a odkąd wiem, ...
  • Bylam dzis na USG tarczycy,wyniki maja byc dopiero 31grudnia. Spytalam lekarki ktora robila mi badanie czy jest cos niepokojacego odpowiedziala,ze nie.Spytalam czy nie mam guzkow odpowiedziala,ze mam jednego malego.No i zaczelam sie martwic. Co sie z guzkami robi???????Jakie dalsze badanie.Ma ktoras z Was guzek na tarczycy????
  • Pomocy(4)

Proszę o pomoc w interpretacji wyników: TSH 3,61 { 0.27-4.2} FT4 1,06 { 0.93-1.7} TAK-ANTYTG 472,4 {115} MAK -ANTY TPO 258,8 {35} dZIĘKUJE ZA POMOC wg kalkulatora tsh 84,99% 2 guzy na tarczycy , w oczekiwaniu na wynik biposji. Czy jest źle?
  • tu jak mówi nagłówek wpisujemy polecanych lekarzy z województwa łódzkiego, świętokrzyskiego, kujawsko-pomorskiego i mazowieckiego. proszę w tytule posta wpisać nazwę miejscowości, żeby łatwiej było znaleźć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się