biopsja

(77 wyników)
  • otrzymałam wynik biopsji i tyle wiem ze mam włóknienia i stłuszczenie wątroby, pomóżcie mi na jakim etapie jest moja wątroba? miąższ wątroby o architektonice częściowo zatartej przez pasma matrwiczo/łącznotkankowe fragmentujące miąższ i nadające mu ogniskowo pseudoguzkowy wygląd. Proces zapalny w przegrodach i pasmach łącznotkankowych o średnim nasileniu z ogniskową aktywnością w obrębie blaszki granicznej. W nacieku zapalnym formowane są grudki chłonne. liczne ogniska lobular hepatitis w ...
  • Witam, jestem pacjentką z Łodzi. Dostałam propozycję leczenia i zastanawiam się, czy nie odłożyć tego na później, ponieważ mam 2 miesięcznego malucha w domu. Nie wiecie, jak długo ważne są wyniki biopsji przy kwalifikacji do leczenia w Łodzi? Pozdrawiam.
  • Witam,za ok miesiąc mam miec robioną biopsję,jakie jest ryzyko jesli by cos poszło zle,
  • Czy ktoś z Forumowiczów oczekuje może na biopsję w Szpitalu im. Biegańskiego w Łodzi? Jakie macie doświadczenia? Nie dość, że oczekuje się tu ok. 10 miesięcy, to mimo wyznaczonego wstępnie terminu dowiedziałam się, że obecnie nie ma miejsc. Skandal po prostu. Wizyta ustalona w przychodni w marcu (!) na grudzień mija się z celem, skoro wyników nie będzie. Na nowy rok nie ma zapisów, więc najprawdopodobniej na samą wizytę w poradni hepatologicznej znowu poczekam jakieś pół roku. Niekończąca si...
  • za kilka godz? Pytam, ponieważ za kilka dni mam biopsję pomijam fakt, że niesamowicie sie boję. Miałam cesarkę i jakies dziwne rzeczy się ze mną działy krwotok, problemy z krzepliwością potem coś z wybudzeniem nie tak.... Mam synka malutkiego z orzeczeniem o niepełnosprawności, ma ważne badanie następnego dnia po mojej biopsji. Jakie są szanse, że będę dobrze sie czuła aby wyjść tego samego dnia do domu. Aha, dodam, że pytanie nie jest kto mnie puści do domu tego samego dnia ;) Napiszcie mi...
  • Od jakiegoś czasu mam podwyższone wyniki AST i ALT. Mam skierowanie na biopsję do szpitala. Proszę napiszcie czy biopsję można zrobić pod narkozą (pełne uśpienie) czy tylko jak mówią znieczulenie miejscowe. Ja mdleje nawet przy pobraniu krwi, stąd bym wolała bym, żeby mnie uśpili. Moje ostatnie wyniki to: AST 45,0, ALT 71,0 Wirus zapalenia wątroby typ B antygen HBs - nie wykryto, Wirus zapalenia wątroby typ C - przeciwciała anty HCV - nie wykryto Lekarz twierdzi, że tylko biopsja da...
  • Co wam powiedziano po biopsji watroby? Mi powiedziano, ze mam przewlekle wzw c, ale nie wspomniano nic o genotypie wirusa. Powiedziano, zebym powtorzyla badanie RNA, bo nie wiadomo czy nie bylo zafalszowane. Wczesniej przed szpitalem wyszlo mi anty HCV dodatnie i RNA tez. Moje pytenie jak mogli stwierdzic, ze mam WZW C skoro byly watpliwosci co do wyniku badania RNA?? Moze po biopsji zobaczyli cos w badaniu histopatologicznym? jak bylo u was?
  • Witam. Czytam Wasze forum od dawna, ale dopiero teraz postanowiłam napisać. Od kilku lat mam zdiagnozowane WZW C, czy jak kto woli - HCV. Po stwierdzeniu wirusa miałam robioną biopsję, wówczas wynik był zadowalający lekarzy - nie pamiętam jaki, ale było OK. Od tego czasu minęło sporo ... czasu. Miałam być kwalifikowana do leczenia, na które czekałam bardzo długo, kilka lat. Ale niestety w tym samym miesiącu, w którym miałam być biopsja wątroby - zachorowałam na zakrzepicę żył głęboki...
  • Witajcie, jestem nowa ;) I od razu mam pytanie skierowane do kobiecej części forum: czy przeciwskazaniem do wykonania biopsji może być okres? Pytam, bo udalo mi się dostać dobry, dość szybki termin biopsji, a okazało się, ze w tym terminie mogę mieć okres. Przesunięcie terminu nie jest dobrym rozwiązaniem, bo z racji nieregularności - nie mogę określić najlepszego przedziału czasowego w przyszłości, dodatkowo ustawiłam sobie odpowiednnio sprawy pracowe na czas nieobecności i teraz miała...
  • Powiedzcie mi, dlaczego u jednych robią biopsję a u drugich badają genotyp z krwi? Jeżeli biopsja jest inwazyjnym badaniem to dlaczego nie robią tylko z krwi?
  • Witam, O tym że mam HCV dowiedziałem się we wrześniu zeszłego roku. Na razie aspaty i alaty mam w normie. Lekarz poradził mi żeby wstrzymać się z biobsją, że niby zwłóknienie może być na tyle małe że nie dostane leczenia, a to z kolei spowoduje że następną szanse na leczenie będę miał za około trzy lata. Czy może mi ktoś podpowiedzieć czy czekanie z biobsją to dobry pomysł ? mOŻE KTOŚ MIAŁ PODOBNE DYLEMATY ?
  • Parę dni temu dowiedziałam się że mam dodatni wynik hcv, plus zmiany ogniskowe wątroby. Pod usg czy też TK podobno nie da się wykonać biopsji tych zmian, dlatego zostałam skierowana na połowę września do kliniki na chirurgię w celu wykonania laparoskopii diagnostycznej. Jakoś przejrzałam praktycznie całe forum, czy też strony poświęcone hcv i nie natknęłam się na informacje, że komuś laparoskopowo cokolwiek diagnozowali, jestem trochę przerażona, może jednak ktoś z was też był w taki s...
  • Witam, odebrałem dziś wyniki biopsji, chciałem je porównać ze starymi ale ten nowy wynik jest jakiś zupełnie inny. Może mi ktoś pomóc go rozszyfrowac?? Materiał zawiera 8 przestrzeni wrotnych. Architektonika narządu zachowana. Blaszka graniczna przerwana przez naciek zapalny w pojednynczych miejscach. Małego stopnia naciek zapalny limfoidalny. Przewodziki zółciowe w normie. W zrazikach widoczne: rozsiane cechy zwyrodnienia podstawno-szklistego hepatocytów, pojedyncze ogniska ...
  • macie takie odczucia lub mieliscie przed terapie? Chodze znekana, wzrosl mi poziom wira, moze to dlatego? To ma znaczenie? Moze stan zapalny jest silniejszy? ja od kilku lat mam podwyzszone ciśnienie, od dwóch tygodni jade na kawach i to na niejednej... dzisiaj wściekłam się doslownie, do szału doprowadzają czasem postawy lekarzy!Podwyzszyli mi to cisnienie swoim zachowaniem, wolalabym nie takim kosztem. Chodzi o niemoznosc (nie wiem czemu?) odebrania wyników niektórych bada...
  • Witam, otrzymalem dzisiaj wynik biopsji. Moze ktos mi pomoc go zrozumiec? hepatitis chronica (g-I;s-1) na stronie prometeuszy czytalem ze G ma miec skale 0-4 a tutaj jest jakies I. co to oznacza? to sa dobre wyniki, niezle, srednie, bardzo srednie czy zle? :)
  • Sądziłam, że stosuje się tylko znieczulenie. A nie środki ogłupiające. Widziałam dziewczynę po biopsji, wenflon w ręku, rzeczywiście, biopsja to nie jest nic "ot takiego" wiec ten wenflon rozumiem. Możecie napisać jak wyglądała ta wasza biopsja? Bo podobno ten fibroscan nie jest miarodajny. Czytałam o tym tu na forum, pisała taoistka. No i ja się zasugerowałam. Nie to, że mam jakieś pretensje:))) ale pani profesor powiedziała mi o pomyłkach wynikających z tych nowinek ameryk...
  • W końcu mam wyniki biopsji (telefonicznie przekazała mi je laborantka), wynik 0, wątroba ponoć ok, mam do Was pytanie co dalej? czy w takim stadium pisać się już! na leczenie(po wakacjach), czy mam większe szanse na osiągnięcie wymarzonego (-), kiedy wątroba jest w ww.stanie Czy jeszcze chwilę pożyć bez terapii??? czy ew. czekać na nowsze rozwiązania w kwestii leków. Ponoć czas gra na moją korzyść... Jednocześnie nie mam jeszcze wyników genotypu i ilości wirusa- zginęły w laboratorium:)- m...
  • Witam, Moglibyście poradzić mi czy należy się czegoś obawiać (powikłań> i jeżeli tak to jakich)w związku z w/w zabiegiem? Troche trudno mi się na to wogóle zdecydować a wybrać jakoś placówkę w okolicy jeszcze gorzej. Wiem ze konieczna jest do zdiagnozowania stanu wątroby i określenia późniejszej terapi, ew. sposobu leczenia itd itd. Ale jak WY przez to przeszliscie?? Dziekuję i pozdrawiam!
  • Mam już wynik biopsji.Biopłat reprwzentatywny. Przestrzenie wrotnożółciowe:11-12.We wszystkich przestrzeniach wrtonożółciowych rozproszone lub grudkowe limfocytarne nacieki zapalne o umiarkowanej gęstości i intensywności; w 5 przestrzeniach punktowo przełamujące blaszkę graniczną i wykazujące niewielką ekspansję na teren zrazików; w pozostałych przestrzeniach nacieki o mniejszym nasileniu z wolnymi blaszkami granicznymi.Aktywność intralobularna minimalna, ale zaznaczona w licznych zrazi...
  • Mam 33 lata i nigdy na nic niechorowalam. 3 lata temu urodzilam dziecko i wtedy własnie dowiedziałam się że mam +HBS . Powiem prawde...wtedy to zignorowałam i nic z tym nie zrobiłam. Ale od niedawna zauważyłam że mój brzuch sie bardzo powiękrzył (właśnie w okolicy wątroby...jakby wypchany żoładek - jestem raczej szczupłą osoba), potem doszły nudności, bóle głowy, złe samopoczucie, apatia i straszna śpiączka ( ja to tak nazywam ) obiawy podobne jak przy ciąży a jednak to nie ciąża....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się