11.07.11, 11:42
Poszłam na badania profilaktycznie i wyszłam ze skierowaniem na biopsję tarczycy.
Skutek? Beznadziejny stan psychiczny (skoro muszę robić biopsję, to może rzucić wszystkie obowiązki i zająć się imprezowaniem?).
No i mam trochę pytań:
czy biopsja boli,
czy potem trzeba leżeć (bo wpływa na stan fizyczny),
jak długo trwa to badanie,
czy trzeba czegoś wcześniej nie jeść albo nie pić albo coś jeść albo coś pić,
jak długo się czeka na wyniki,
jakie mogą być skutki uboczne/powikłania.
Pytania może głupie ale jest to dla mnie nowy i dość przerażający temat.
Obserwuj wątek
    • anka.83 Re: Biopsja 11.07.11, 13:10
      Przede wszystkim - ze spokojem, większość biopsji tarczycy wychodzi ok. Zlecenie na biopsję to nie koniec świata.

1) prawidłowo wykonana biopsja boli przy wkłuciu i delikatnie przy pobieraniu materiału - czyli specjalnie nic strasznego.
      2) badanie trwa krótko, lekarz musi USG namierzyć miejsce wkłucia, samo pobranie materiału to chwila
      3) z tego, co wiem, do biopsji nie trzeba być na czczo.
      4) leżeć - jak Ci się słabo ze strachu zrobi, to taksmile
      5) skutki uboczne - czasem zdarzają się siniaki bolesne, jak ktoś zrobi biopsję nieostrożnie. To może boleć. Podejrzewam, że można maścią znieczulającą po zabiegu się wymarować czy tabletkę wziąć - ale to już powie lekarz.

I ze spokojem - badanie zrobić trzeba koniecznie, ale tak, jak mówiłam, zwykle wynik jest ok, raki tarczycy są dość rzadkie.
    • jasia87 Re: Biopsja 11.07.11, 14:54
      potwierdzam slowa kolezanki. nie ma co sie bac, duzo osob ma guzki tarczycy,a tylko niewielka ilosc jest rakiem.

-biopsja moze bolec, bardziej po, ale nie nastawiaj sie proszewink
      -nie trzeba pozniej lezec,u mnie bylo zalecone na 5min usiasc juz po i przytrzymac wacik.
      -badanie trwa kilka minut, najpierw opis miejsca z jakiego sie pobiera ,a pozniej wklucie
      -nie trzeba byc na czczo
      -na wyniki czeka sie w zaleznosci od miejsca. u mnie to bylo 2tyg
      -pozniej mozesz "czuc bardziej szyje"

nie martw sie,to niec strasznego
    • eliisa Re: Biopsja 11.07.11, 15:06
      Wiem, poczytałam trochę artykułów na ten temat i wiem, że zwykle kończy się dobrze. Ale i tak się martwię.
      Dziękuję za informacje. Wiedza trochę pomaga się mniej martwić smile
    • eliisa Ma prawo boleć? 14.07.11, 10:18
      Jeszcze mam dwa pytania:
      1) Kiedy miałam robione usg tarczycy, miałam wrażenie że lekarz trochę za mocno uciska mi szyję tym aparatem do usg. Wydaje mi się, że tak być nie powinno ? (ale byłam za bardzo zestresowana żeby z nim dyskutować sad )
      2) Czasem czuję ucisk w tej okolicy gdzie mam guz, ale już sam nie wiem czy to nie psychosomatyczne po prostu. Lekarka informację o tym, że mnie czasem boli zignorowała, a może jednak nie powinna tego ignorować?
      • maria.50 Re: Ma prawo boleć? 14.07.11, 15:04
        Jestem świeżo po biopsji (wczoraj) z dwóch płatów,z tym,że z jednego dwa razy! Lekarz powiedział mi,że jeden ma jajowatą strukturę i chce pobrać z dwóch miejsc.Tak,że byłam nakłuwana trzy razy. Da się to przeżyć! Mnie zalecił przyłożyć butelkę zimnej wody po zabiegu a jak mam lód w domu to lodem,by nie było sińca..............Mnie też lekko boli przy naciskaniu w trakcie badania palcami
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka