Forum Dom Developerzy: Warszawa
ZMIEŃ
      budowlane

budowlane

(99 wyników)
    • Czy u nas praktykuje sie wypozyczanie maszyn? Czy warto np zainwestowac srodki w zakup koparek, spycharek by je nastepnie wypozyczyc deweloperom?
    • Zaczynasz remont mieszkania? Oto dobra wiadomość dla Ciebie. Ceny usług glazurników, tynkarzy, malarzy i innych fachowców, które w ciągu ostatnich dwóch lat wzrosły o 30-40 proc., nareszcie zaczęły spadać - czytamy w "Polska - The Times".Półtora roku temu, dzięki najtańszym w historii kredytom hipotecznym, zaczęliśmy na potęgę kupować mieszkania oraz domy. Rynek zareagował momentalnie - nieruchomości zdrożały nawet o 100 proc. Okazję zwietrzyli fachowcy. Ceny usług zaczęły galo...
    • Jak powszechnie wiadomo materiały budowlane drożały w tempie kosmicznym, najbardziej powszechny materiał jak cegła, MAX (najbardziej), Porotherm, suporex, ytong oraz stal i styropian. Ostatnio ujawniono wiele zmów cenowych. Kary dostali producenci rur PCV a teraz szykują się kary na cementownie, które dosłownie z dnia na dzień podnoszą ceny cementu. Jest i druga strona, bo rynek się powoli nasycił, ludzie z budów wyprzedają materiały te co im zostały, poza tym trwa w najlepsze transport...
    • Drodzy, MI, czyli developer Osiedla Leśnego poinformował mnie jako jego przyszłego mieszkańca, że muszę podpisac aneks z powodu zmian w przepisach prawa budowlanego. Zmiany podobno polegają na tym, ze "nie jest możliwe uzyskanie decyzji o pozwoleniu na użytkowanie bez wcześniejszego wykończenia lokali przez ich nabywców." Prośba o informacje: 1. Jakie konkretne zapisy sie zmieniły?, 2. Czy inni developerzy również zastosowali podobny aneks? 3. Czy widzicie w tym istotne zagroże...
    • Czy ktos wie co dokladnie zaliczane jest do materialow budowlanych? Dzieki za pomoc
    • Czy ktoś może udzielić mi jednoznacznej informacji w oparciu o obowiązujące przepisy podatkowe? W 2001 r rozpoczęłam wpłaty na zakup mieszkania, uzupełniłam do 100% w 2002r bez otrzymania nadal tytułu prawnego do kupowanego mieszkania (otrzymam możw w kwietniu, natomiast akt notarialny w październiku, odliczam od podatku zgodnie z obowiązującymi przepisami w 2001r - dużą ulgę budowlaną (kontynuacja). Czy będę miała prawo do odliczenia wyposarzenia mieszkania w wannę, kuchnię (ga...
    • Witam, Mam do sprzedaży działkę budowlaną położoną nad jeziorem Stręgiel(między Giżyckiem a Węgorzewem); dzialka posiada media; cena to 100 000 zł za 10 arów.Pozdrawiam. :) adres email :wpnx28@wp.pl
    • Mieszkam w domku dwurodzinnym na parterze. Na wiosnę przeprowadziłem generalny remont w mieszkaniu oraz dokonałem pewne zmiany. Jedna z nich polegała na tym że z jednego okna na podwórko zrobiłem okno-drzwi, żeby mieć szybki dostęp do podwórka - mam tam wygrodzony kawałeczek, posiana trawka itd. Parę dni temu otrzymałem zawiadomienie z Powiatowego Inspektoratu Nadzoru Budowlanego, żebym przygotował wszystkie dokumenty związane z tą przeróbką, gdyz odbędzie się wizja lokalna. Komuś...
    • Po 2 latach obserwacji niewielkich spadków postanowiłem, że kupię działkę i wybuduję dom, jako alternatywa dla kupna kolejnego, większego mieszkania 120-150m2 (5-6 pokoi). Parametry brzegowe: Lokalizacja: Dojazd do Targówka Fabrycznego w 20-30 minut i dojazd do Rondo ONZ w 40 minut w perspektywie 5 lat (samochodem/komunikacją miejską lub łączony,przy uwzględnieniu, że jakieś drogi/obwodnice w międzyczasie powstaną). Powierzchnia: Jak najmniejsza na której da się wybudować piętrow...
    • Bardzo pilnie poszukuje inspektora nadzoru budowlanego który razem ze mną odebrał by mi moje mieszkanie od developera dabrowkadw8@wp.pl
    • Czy ktoś z Was orientuje się (z praktyki na przykład), od którego momentu jestem właścicielem mieszkania, czy od momentu zameldowania (2002) czy od podpisania aktu notarialnego(2003). Chodzi mi o to z jakiego roku moge rozliczać faktury na ulgę remontowo- budowlaną. Nigdzie nie moge uzyskać jednoznacznej informacji. Dziękuję za pomoc. A
    • Czesc Forumowicze Nasz kochany deweloper, firma MI budująca min Osiedle Lesne na Bemowie, od pewnego czasu wysyla do swoich klientow informacje, ze zmienilo sie prawo budowlane i ze do otrzymania pozwolenia na uzytkowanie budynku niezbedne jest wykonczenie mieszkania przez przyszlych wlascicieli. Podobnie usiluja nas sklonic do podpisania umowy ze stoenem i ponoszenia kosztow energii pomimo ze budynki sa nawet nieotynkowane ...... Czy ktos cos takie dostal od innego dewelopera cz...
    • Czesc Moz ktores z Was mi wyjasni jak to jest dokladnie ze stara ulga. Jesli w tym roku kupie mieszkanie ale nie mam dostatecznie wysokich dochodow, zeby dostac pelny zwrot (czyli ok 30000), to czy w przyszlym roku nie wydajac juz nic na mieszkanie moge sobie dalej je odpisywac od podatku? Marcin Filipiak
    • Cytat z money.pl: Jest szansa, że ceny mieszkań spadną. Minister budownictwa chce, by Sejm w trybie pilnym uchwalił ustawę ułatwiającą budowę nowych domów. Jednym z pomysłów, który znalazł się w projekcie, jest odrolnienie wszystkich terenów w miastach, a także gruntów klasy 4, 5 i 6 na wsi - dowiedziała się "Rzeczpospolita".
    • Czy można sprzedać mieszkanie, w oparciu o które korzystało się z ulgi budowlanej (odpis 19% od podatku) od razu po odebraniu go ze spółdzielni, czy też trzeba czekać jakiś czas ? Chodzi oczywiście o to, żeby tej ulgi nie zwracać ... Może trzeba się zameldować, lub pomieszkać jakiś czas ? Drugie pytanie: czy istnieje konkretny czas, podczas którego mieszkanie powinno być zbudowane, tak aby nie stracić ulgi budow. ? pzdr Xawery
    • Boże - kolejna gazeta panikuje, że niby w Polsce nastąpi krch na rynku nieruchomości, a przynajmniej ich ceny przestaną rosnąć. Co to się dzieje - tym razem zmowa w drugą stronę, żeby rynek ruszył w dół? Ciekawy jestem Waszych opinii.
    • Czy miejsce garażowe w parkingu podziemnym (będące powierzchnią przynależną mieszkania) można odliczyć w ramach starej ulgi podatkowej ? Z góry dziękuję za odpowiedzi. pozdr. Andy
    • kto kupił u nich mieszkanie lub segment, co możecie powiedzieć o rzetelności tej firmy, proszę o opinie
    • Czytajac szereg watkow na tym forum co do firm budowlanych i ich jakosci prac, polecam odwiedzic dwie prowadzone obecnie budowy. To tak dla czystego przykladu. Pierwsza developera Supo na Chroscickiego we Wlochach a Druga developera Longbridge w Pruszkowie tzw Osiedle przy Palacu. W pierwszym przypadku buduja je przypadkowe firmy a w drugim renomowana firma Strabag. Mysle ze po obejrzeniu techniki budowania, jakosci prac i porzadku na terenie budowy przekonacie sie Panstwo co to ...
    • Dwa lata temu zamieszkałem w nowym mieszkaniu wybudowanym przez SM, ulgę budowlaną oczywiście wykorzystałem. Obecnie chcę to mieszkanie sprzedać i kupić większe , ale również nowe, wybudowane przez developera i w związku z tym mam pytanie: czy muszę płacić jakis potwornie wysoki (ktos mi mówił, ze nawet 20%) podatek do Urzędu Skarbowego? czy obowiazuje jakiś limit czasu, przez który nie mogę sprzedać mieszkania po wykorzystaniu ulgi budowlanej? Proszę o pomoc

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się