Forum Dom Architektura
ZMIEŃ
      budowlane

budowlane

(114 wyniki)
    • Zlecę kreślenie rysunków budowlanych (cad). Warszawa
    • Witam, Mam wielką prośbę o pomoc i informacje. Jestem zupełnym laikiem, więc wybaczcie i poprawcie mnie jeśli mylę jakieś pojęcia lub-z Waszego punktu widzenia-zadaję pytania najbanalniejsze z banalnych :-))) Rzecz dotyczy projektu domu jednorodzinnego przygotowywanego na indywidulane zlecenie,.Chodzi mi o zawartość projektu budowlanego. Oczywiście przeczytałam stosowne rozporządzenie w sprawie zakresu i formy takiego projektu, są jednak rzeczy dla mnie niejasne. Głównie chodzi mi uk...
    • po 4 latach walki z PINB i MINB wreszcie mam prawomocny wyrok Wojewódzkiego Sadu Administracyjnego ze wydawane decyzje zarówno przez powiatowego jak i mazowieckiego inspektora nazoru budowlanego były BEZPRAWNE czy w zwiazku z tym jest sznasa na skuteczne dochodzenie odszkodowania za sankcjonowanie przez nich blisko czteroletnie samowoli budowlanej postawionej przez osoby trzecie na mojej działce ?
    • interesuje mnie dokładnie czy inspektor nadzoru budowlanego nie posiadający uprawnień budowlanych czyli do pełnienia samodzielnych funkcji ma prawo przeprowadzać kontrole!!? zaintetresowło mnie to ponieważ w prawie budowlanym art 59e brzmi "Obowiązkową kontrolę budowy lub obiektu budowlanego może przeprowadzać, z upoważnienia właściwego organu nadzoru budowlanego, wyłącznie osoba zatrudniona w powiatowym albo wojewódzkim inspektoracie nadzoru budowlanego i posiadająca uprawnien...
    • WILK, KOZA i KAPUSTA zjadają Prawo budowlane W Prawie budowlanym znajdują się 3 ściśle powiązane ze sobą artykuły, których nijak nie można zastosować razem – no po prostu jest to niemożliwe i już! Można te artykuły łączyć tylko parami (są 3 możliwe takie kombinacje), ale zawsze z wykluczeniem jednego. Jednocześnie w calusieńkim Prawie budowlanym nie ma nawet śladu instrukcji lub chociażby podpowiedzi, którą z tych 3 kombinacji należy stosować i który artykuł wykluczyć, co skutk...
    • Mam bardzo wąską działkę w pewnej części zwęża się do 11 metrów, na której chcę wybudować dom. Miejscowy plan z.p. wymaga uzyskania zgody sąsiada na przybliżenie się do granicy działki (interesuje mnie zmniejszenie wymaganej 3 metrowej odległości do 1,5 metra z jednej strony). Rozporządzenie z 2002 roku zniosło obowiązek uzyskania zgody sąsiada i przewiduje możliwość przybliżenia się do granicy w wypadku zbyt wąskiej działki (lub w wypadku gdy dom sąsiada jest usytuowany w mniej...
    • Niniejszym deklarujemy chęć nawiązania współpracy w zakresie projektowania oraz wykonawstwa remontowo-budowlanego. Nasza pracownia posiada wieloletnie doświadczenie w tym zakresie, daje to gwarancję kompleksowej i bezstresowej obsługi projektowo - wykonawczej na najwyższym poziomie. Dysponujemy zespołem zdolnym do sprawnego przeprowadzenia dowolnego procesu projektowego oraz budowlanego. Jesteśmy przekonani, że bezpośrednie spotkanie oraz "wyważona" cena proponowana za n...
    • Co sądzicie na temat zmian?.
    • Czy istnieje obowiązek zabezpieczania antypoślizgowego zewnętrznych powierzchni wyłożonych terakotą? Miałam poważny wypadek na podjeździe dla wózków, pochylonym pod kątem ok. 20- 30 stopni. Płytki, którymi był wyłożony, były po deszczu nieprawdopodobnie śliskie i nie miały żadnych zabezpieczeń antypoślizgowych, nawet "symbolicznych", nie było też poręczy. A nie była to nawet zima. Nie wiem, czy mam podstawy prawne do dochodzenia odszkodowania od właściciela budynku? Kto odpowiada ...
    • Mam pytanie do ludzi, ktorzy sie znaja na przepisach, architekturze... Chcialabym kupic dzialke, ktora nie ma miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego, ale znajduje sie w sasiedztwie domkow. DOkladnie dzialka przylega do istniejacego blizniaka z lat 80-tych. Dzialka jest wąska, bo ma 10 m szer. I teraz pytanie: czy w tym wypadku musi byc zachowane 4 m do plotu sasiada z drugiej strony (jak dzialka ma 10 m to zostanie ledwie 6 m szer. domu, to chyba niemozliwe)??? Dodam, ze te...
    • Mam sąsiada który od kilku lat prowadzi uciążliwą dla mnie i innych sąsiadów działalność gospodarczą.Jest to obiekt tymczasowy który powinien rozebrać po 6 miesiącach niestety nie uczynił tego.Dostał już dwa nakazy rozbiórki z nadzoru budowlanego lecz nic sobie z tego nie robi i działa dalej.Co mam zrobić do kogo zwrócić się o pomoc?
    • Witam. Jestem właścicielem działki na wsi o powierzchni 1300 m2. Na jej terenie znajduje się budynek gospodarczy o powierzchni 60 m2. Czy w myśl art. 29 ust. 1 prawa budowlanego ("Pozwolenia na budowę nie wymaga budowa - wolno stojących parterowych budynków gospodarczych, wiat i altan oraz przydomowych oranżerii (ogrodów zimowych) o powierzchni zabudowy do 25 m2, przy czym łączna liczba tych obiektów na działce nie może przekraczać dwóch na każde 500 m2 powierzchni działki") mogę podją...
    • FORMA DESIGN ARCHITEKCI UL.OGRODOWA 28/30 WARSZAWA biuro@formadesign.pl www.formadesign.pl projekty koncepcyjne, budowlane,wykonawcze, projekty gotowe, adaptacje, rozbudowy
    • Chcę Was prosić o radę w sprawie dziwnej, pilnej i ważnej. Otóż dziś rano w moim mieszkaniu, które właśnie wykańczam (kupione u dewelopera) pojawił się kierownik budowy z glównym wykonawcą (szefem ekipy budowlanej) i zarzucili nam, że uprawiamy samowolę budowlaną. Chodzi o fragment ściany nośnej, który został przez nas usnięty i wykonalismy w tym miejscu wejście. Najdziwniejsze jest to, że cała operacja wycięcią została wykonana przy uzgodnieniu z kierownikiem budowy ( polecił nam...
    • Witam, Bardzo proszę o poradę w kwestii prawa budowlanego. Wlaśnie dowiedziałam sie ze obok mojego bloku ma powstac nowy, bezposrednio przylegający. Projekt nowego budynku zaklada umiejscowienie balkonow (na rogu budynku, w kształcie ćwiartki koła) w taki sposob ze ktos stojąc na balkonie sasiedniego budynku bedzie mogl praktycznie wlozyc reke przez okno do mojego mieszkania, nie mowiac o tym ze bedzie mial super wgląd do srodka mojego mieszkania (na rogu mieszkania mamy "przeszklon...
    • Działka ma powierzchnię ok. 3000 m2. Przy ulicy Granicznej. Działka budowlana. Cena do uzgodnienia. Odpowiem na wszelkie pytania.
    • Witam! Jestem na trzecim roku Technikum Budowlanego o specjalności Projektowanie Architektoniczne. Chciałem zapyta, co mogę robi po uzyskaniu świadectwa Technika? Jaki zawód wykonywac? Z góry dziękuję za odpowiedzi;)
    • skandaliczna ustawa o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym i fatalna nowelizacja ustawy prawo budowlane doprowadzą moim zdaniem do kompletnego upadku branży budowlanej.Po pierwsze utrata ważności planów zagospodarowania uchwalonych przed 1995 rokiem - czyli 85% polski bez planu - komu to przeszkadzało ( plany sprzed 1995 roku) . Co to znaczy, ano znaczy brak możliwości podziału działek czyli zamiera obrót nieruchomościami gruntowymi, wydanie decyzji o warunkach zabudowy ba...
    • Podejmuję studai na kierunku budownctwo i mam pare pytań odnośnie tego. 1. Czy praca inż. budownictwa bardzo się pokrywa z pracą architekta, czy można wykonywać te same czyności 2. Czy są jakieś uprawnienia które ma inż. budownictwa a których nie posiada architekt 3. Czy można z tym zawodem wykonywać pracę architekta tylko bez uprawnień, po prostu architek nasz prace podpisuje swoimi uprawnieniami. Czy takie rozwiązania występują w branży budowlanej w ogóle. 4. W czym warto się d...
    • Może ktoś z Was zna się na tym :( Dzisiaj pojechaliśmy na budowę naszego mieszkanka, i oczom naszym ukazała się zielona krzynka która stoi na studzience na ŚROSKU naszego ogródka!!!! Co z tym zrobić to jakiś żart chyba !!!! W umowie nie ma o tym słowa (poza klauzulą że firma zstrzega sobie umieszczenie "pewnych elementów infrastruktury" na działace... To mieszkanie było wybrane przez nas jako pierwsze w bloku, miało być spełnieniem naszych marzeń, wzieliśmy kredyt na wiele , wiele...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się