Dodaj do ulubionych

DUŻA ULGA BUDOWLANA

IP: *.alcatel.pl 02.04.03, 13:13
Czy ktoś może udzielić mi jednoznacznej informacji w oparciu o obowiązujące
przepisy podatkowe?
W 2001 r rozpoczęłam wpłaty na zakup mieszkania, uzupełniłam do 100% w 2002r
bez otrzymania nadal tytułu prawnego do kupowanego mieszkania (otrzymam możw
w kwietniu, natomiast akt notarialny w październiku, odliczam od podatku
zgodnie z obowiązującymi przepisami w 2001r - dużą ulgę budowlaną
(kontynuacja).
Czy będę miała prawo do odliczenia wyposarzenia mieszkania w wannę, kuchnię
(gazowa lub elektryczna), terakota, glazura, podłogi itp.
Opracowania w tej sprawie są niejednoznaczne. Nie odliczyłam nic więcej ponad
wartości faktur zakupu mieszkania, wyposażenia nie kupowałam bo fizycznie to
nie mam jeszcze tego mieszkania.
Pozdrowienia
Obserwuj wątek
    • Gość: Zielony Re: DUŻA ULGA BUDOWLANA IP: *.stansat.pl / 10.1.4.* 02.04.03, 19:31
      Czołem !

W tym jest problem, że zależy to od urzędu skarbowego. W każdym mogą inaczej
      interpretować. Zgodnie z prawem możesz odliczać materiały na wykończenie
      nowego mieszkania kupione do dnia zasiedlenia tego mieszkania. Właśnie ten
      dzień zasiedlenia może być różnie interpretowany. W moim przypadku uznano mi
      datę zameldowania się, więc wszystko co kupiłem wcześniej odliczyłem sobie w
      dużej uldze.

pozdrawiam
      Zielony
      osiedle-floriana.w.interia.pl/
      • Gość: arek Re: DUŻA ULGA BUDOWLANA IP: *.dmz.infor.pl / 192.168.5.* 03.04.03, 07:31
        ale rzecz oczywiście w tym, czy wogóle masz prawo do ulgi na wykończenie, a nie
        w "dniu zasiedlenia". Ministerstwo twierdzi, że nie mamy prawa do tej ulgi, bo
        to inna inwestycja niż zakup lokalu od developera. U mnie, US Targówek,
        zaakceptowali wykańczanie, a datę zasiedlenia ustalili wg mego oświadczenia (i
        nie miała ona nic wspólnego z datą meldunku). Natomiast teraz zbieram dane, czy
        wszystkim akceptują wykańczanie - jeśli tak, to bedę odliczał także grunt (też
        nabyłem go dopiero w 2002).
        • Gość: gosia Re: DUŻA ULGA BUDOWLANA IP: *.u.mcnet.pl 03.04.03, 09:39
          W US Mokotów i w Izbie Skarbowej w Warszawie powiedzili, że nie można, bo to
          inna inwestycji. Podobnie napisali we wczorajszej rzepie w dodatku o pitach.
          Natomiast Gazeta Prawna pisze, że można i inna interpretacja US jest całkowicie
          bezpodstawna.Wiecej pod linkiem

www.gazetaprawna.pl/dodatki/ulga2.html

Pewnie US pozwalałyby to odliczać, gdyby nie ta nieszczęsna interpretacja
          Ministerstwa Finansów.
          • Gość: dorka Re: DUŻA ULGA BUDOWLANA IP: 168.224.1.* 03.04.03, 09:42
            Ja też rozliczam się w US Mokotów (PIT złożyłam na początku stycznia) i nie
            miałam żadnych problemów z odliczaniem wydatków na wykończenie (właściwie
            miałam tylko faktury na wykończenie).
            • Gość: gosia Re: DUŻA ULGA BUDOWLANA IP: *.u.mcnet.pl 03.04.03, 09:54
              Gość portalu: dorka napisał(a):

> Ja też rozliczam się w US Mokotów (PIT złożyłam na początku stycznia) i nie
              > miałam żadnych problemów z odliczaniem wydatków na wykończenie (właściwie
              > miałam tylko faktury na wykończenie).

Widocznie rozmawiałaś z kimś innym. Czy składałaś PIT osobiście czy wysłałaś
              pocztą. Czy odliczałaś w ramach dużej ulgi budowlanej, czy może odliczałaś to
              ramch ulgi remontowej. Czy byłaś wzywana do US w celu przedstawienia faktur??
              • Gość: dorka Re: DUŻA ULGA BUDOWLANA IP: 168.224.1.* 03.04.03, 10:13
                Gosia,

Od kiedy rozliczam ulgę budowlaną (pierwszy raz za 2000 rok) składam PIT
                osobiście od razu z fakturami. Jak rozliczałam się pierwszy raz (poszłam
                osobiście, bo zależało mi na czasie - czyt. zwrocie), to Pani na mnie
                nakrzyczała, że przyszłam bez załączników (faktur), bo przecież ona nie może mi
                wypłacić pieniędzy, jeżeli mnie nie sprawdzi (podobno sprawdzają wszystkich
                powyżej jakiejś kwoty). W kolejnych latach szłam więc od razu z fakturami,
                kwoty do odliczeń miałam wtedy dużo mniejsze (np. za rok 2002 tylko ok. 2000
                zł - wydatki tylko na wykończenie), ale składałam wniosek o nie pobieranie
                zaliczek i w takim wypadku też muszą najpierw zweryfikować zeznanie.
                Zaznaczam, że ostatnią ratę developerowi wpłaciłam w 2001 r., a w 2002
                poniosłam tylko wydatki na wykończenie - nie miałam żadnych problemów, co
                więcej przedstawiłam faktury, na których między art. budowlanymi znajdowały się
                takie rzeczy jak taśma klejąca, żarówki, baterie (kupowane przy okazji) - nie
                odliczałam sobie tych rzeczy, są to drobne kwoty, a nie chciałam mieć kłopotów.
                Wyobraź sobie Pani w ogóle tego nie zauważyła i oczywiście wyszła jej różnica
                pomiędzy sumą faktur a sumą odliczoną, także mogłam sobie spokojnie wszystko
                odliczyć. Co więcej faktura np. za zlewozmywak nie zawierała słowa zlew, ani
                nic podobnego, tylko jakieś symbole a Pani nawet nie zapytała się za co ta
                faktura.
                Uff, to tyle. Jak będziesz miała jakieś pytania to pisz.
                • Gość: gosia Re: DUŻA ULGA BUDOWLANA IP: *.u.mcnet.pl 03.04.03, 11:37
                  Ale czy w PITie wpisałaś wydaki na wykończenie w załączniku D w część D2 (ulga
                  budowlana) czy D5 (ulga remontowa)
                  • Gość: dorka Re: DUŻA ULGA BUDOWLANA IP: 168.224.1.* 03.04.03, 12:09
                    Gość portalu: gosia napisał(a):

> Ale czy w PITie wpisałaś wydaki na wykończenie w załączniku D w część D2
                    (ulga
                    >
                    > budowlana) czy D5 (ulga remontowa)

w część ulga budowlana (remontowa chyba mi nie przysługuje, bo nie mam jeszcze
                    aktu notarialnego, poza tym mieszkam dopiero od 1/02/2003).
                • Gość: arek Re: DUŻA ULGA BUDOWLANA IP: *.dmz.infor.pl / 192.168.5.* 03.04.03, 16:05
                  ale kiedy zaczęłaś odliczać wykańczanie? Jesli w zeznaniu za 2001 r., to twoja
                  sytuacja jest czysta i odmienna od naszej.
                  • Gość: Zielony Re: DUŻA ULGA BUDOWLANA IP: *.stansat.pl / 10.1.4.* 03.04.03, 22:13
                    Gość portalu: arek napisał(a):

> ale kiedy zaczęłaś odliczać wykańczanie? Jesli w zeznaniu za 2001 r., to
                    > twoja sytuacja jest czysta i odmienna od naszej.

Ja _wykańczanie_ zacząłem odliczać za 2002 rok.
                    W 2001 roku wpłaciłeme tylko i wyłącznie pierwszą ratę do developera za
                    mieszkanie. Nie miałem żadnych problemów z odliczeniem faktur za wykończenie
                    nowego mieszkania w ramach ulgi budowlanej. Dlaczego tak jest - bo każdy US ma
                    swoje zasady - zależy gdzie i na kogo trafisz ...

pozdrówka
                    Zielony
                    osiedle-floriana.w.interia.pl/
                  • Gość: dorka Re: DUŻA ULGA BUDOWLANA IP: 168.224.1.* 04.04.03, 08:54
                    W 2001 roku płaciłam tylko raty developerowi. Mieszkanie odebrałam pod koniec
                    2002 roku i wtedy zaczęłam kupować materiały (pierwsza faktura na materiały
                    wykończeniowe jest z listopada 2002) - oczywiście rozliczałam je w uldze
                    budowlanej. Więc nie odliczałam materiałów za rok 2001, a dopiero za 2002. Jest
                    to więc przypadek klasyczny.
                    • Gość: Venus Re: DUŻA ULGA BUDOWLANA IP: *.pkobp.pl 04.04.03, 09:21
                      Poradźcie mi, proszę.
                      Odbieram mieszkanie w grudniu lub już po nowym roku. Będzie do wykończenia
                      niemal wszystko.
                      1/ Czy w ramach dużej ulgi, z której korzystam od 1999 roku (Kasa
                      Mieszkaniowa, teraz wpłaty idą m.in. z kredytu bankowego od lutego 2002 do
                      września 2003) będę mogła rozliczać się bez ograniczeń czasowych, aż do
                      wyczerpania limitu ulgi?
                      2/Czy jest jakiś okres czasu na rozliczenie, a potem już nie?
                      3/ Czy do momentu zameldowania mogę odliczyć materiały wykończeniowe, kupione
                      w br lub w 2004 r.?
                      Dziękuję z góry za pomoc.
                    • Gość: gosia Re: DUŻA ULGA BUDOWLANA IP: *.u.mcnet.pl 09.05.03, 17:04
                      Odpowiedź na pytanie podatnika zamieszczona na stronie Izby Skarbowej w
                      Warszawie:

Pytanie:
                      Podatnik w latach 1999–2002 ponosił wydatki związane z zakupem lokalu
                      mieszkalnego w nowo wybudowanym budynku od osoby, która wybudowała ten budynek
                      w ramach wykonywanej działalności gospodarczej i z tego tytułu korzystał z ulgi
                      podatkowej. W 2002r. nastąpiło przekazanie protokolarne lokalu mieszkalnego w
                      stanie surowym i w tym roku poniesione zostały pierwsze wydatki związane z
                      wykończeniem tego lokalu. Do jakiego momentu podatnik może korzystać z ulgi na
                      wykończenie lokalu mieszkalnego - czy do dnia faktycznego wprowadzenia się, czy
                      też do czasu zameldowania ?
                      Odpowiedź:
                      Z zapisu, art. 4 ust. 1 znowelizowanej ustawy z dnia 21 listopada 2001r. o
                      zmianie ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych oraz ustawy o
                      zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez
                      osoby fizyczne (Dz. U. z 2001r. Nr 134, poz. 1509) wynika, że podatnikom,
                      którzy w latach 1997-2001 nabyli prawo do odliczenia od podatku wydatków
                      poniesionych na cele określone w art. 27a ust. 1 pkt 1 lit f) ustawy o podatku
                      dochodowym od osób fizycznych (w brzmieniu obowiązującym przed 01.01.2002r.)
                      przysługuje, na zasadach określonych w tej ustawie, prawo do odliczania od
                      podatku dalszych wydatków na kontynuację danej inwestycji - poniesionych od
                      01.01.2002r. do 31.12.2004r. Z literalnego brzmienia art. 27a ust. 1 pkt 1 lit.
                      b-f) w/w ustawy o podatku dochodowym (w brzmieniu obowiązującym przed dniem
                      01.01.2002r.) wynika, iż ustawodawca objął ulgą podatkową, w ramach jednego
                      limitu określonego w ust. 2 w/w art. 27a, szereg inwestycji związanych z
                      zaspokajaniem własnych potrzeb mieszkaniowych podatnika, a mianowicie:
                      - budowę budynku mieszkalnego;
                      - wkład budowlany lub mieszkaniowy do spółdzielni mieszkaniowej;
                      - zakup nowo wybudowanego budynku mieszkalnego lub lokalu mieszkalnego w takim
                      budynku od gminy albo od osoby, która wybudowała ten budynek w wykonywaniu
                      działalności gospodarczej;
                      - nadbudowę, rozbudowę budynku na cele mieszkalne;
                      - przebudowę strychu, suszarni albo przystosowanie innego pomieszczenia na cele
                      mieszkalne oraz wykończenie lokalu mieszkalnego w nowo wybudowanym budynku
                      mieszkalnym do dnia zasiedlenia tego lokalu.
                      Każdy z rodzajów wydatków mieszkaniowych objętych tzw. „ dużą ulgą budowlaną ”,
                      wymienionych w obowiązującym do dnia 01.01.2002r. zapisie art. 27a ust. 1
                      ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych jest inwestycją odrębną od
                      pozostałych. Oznacza to, że jedynie rozpoczęcie jednej z w/w inwestycji i
                      odliczenie wydatków poniesionych na ten cel w związku z jej realizacją przed
                      dniem nowelizacji ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych (tj. przed
                      01.01.2002r.), uprawnia do dalszego odliczania od podatku ponoszonych z tego
                      tytułu wydatków.
                      Z przedstawionego stanu faktycznego sprawy wynika, że od 1999r. do miesiąca
                      kwietnia 2002r. ponoszone były wydatki związane z zakupem lokalu mieszkalnego w
                      nowo wybudowanym budynku od osoby, która wybudowała ten budynek w ramach
                      wykonywanej działalności gospodarczej. Przekazanie protokolarne lokalu
                      mieszkalnego w stanie surowym nastąpiło w miesiącu kwietniu 2002r., a dnia
                      27.12.2002r. aktem notarialnym nastąpiło przeniesienie własności lokalu. Tym
                      samym zakończona została inwestycja związana z zakupem lokalu. Od miesiąca maja
                      2002r. została rozpoczęta nowa inwestycja związana z wykończeniem lokalu
                      mieszkalnego w nowo wybudowanym budynku przed jego zasiedleniem, co oznacza, że
                      wydatki te nie stanowią podstawy do pomniejszenia podatku należnego za ten rok.
                      Nie zostało, bowiem nabyte prawo do kontynuowania ulgi podatkowej wynikającej z
                      zapisu art. 27a ust. 1 pkt 1 lit. f) w/w ustawy o podatku dochodowym (w
                      brzmieniu obowiązującym przed 01.01.2002r.).
                      • Gość: knew DUŻA ULGA BUDOWLANA ----- HELP IP: *.gazeta.pl 09.05.03, 23:01
                        Gość portalu: gosia napisał(a):

> Do jakiego momentu podatnik może korzystać z ulgi na
                        > wykończenie lokalu mieszkalnego - czy do dnia faktycznego wprowadzenia się,
                        czy
                        >
                        > też do czasu zameldowania ?
                        >
                        ale nie odpowiedzieli na to pytanie ......
                        Ja mam sytuacje podobna -choc troche lepsza:
                        1. Placilem na mieszkanie w latach 1998-2000 ( w grudniu 2000 akt notarialny)
                        2. W 2001 roku wykanczalem je : za 2001 rok odpisalem wydatki z ulgi budowlanej
                        i remontowej ( nie bylem zameldowany ) - dostalem kase ...
                        3. W 2002 dalej wykanczalem - nadal nie jestem jeszcze w nim zameldowany
                        4. W tym roku odliczylem wydatki z kontynuacji ulgi budowlanej i z remontowej ..
                        5. Wezwano mnie do US i zakwestionowano ten rok oraz zadaja korekty za
                        poprzedni .

Czy maja prawo ?

Czy ktos mial podobna sytuacje i sie z tym uporal ?

Please HELP !!

pozdrowka
                        • Gość: Venus Re: DUŻA ULGA BUDOWLANA ----- HELP IP: *.pkobp.pl 12.05.03, 09:27
                          1/ Odpowiedzieli: jeśli przed 1 stycznia 2002 roku nie zacząłeś wykańczać
                          mieszkania, to już nie masz prawa do odliczeń.
                          2/ Wkurzające jest, że ja odbiorę M mam nadzieję w końcu tego roku i co z
                          tego??? Nie mogę sobie odliczyć wykończenia, mimo że załapałam się z kupnem M
                          na dużą ulgę??? A następni po nas - dostają ochłap: ulga odsetkowa pod
                          warunkiem że ... Jak to można bezwstydnie nazywać popieraniem budownictwa???
                          Zwłaszcza, że ja to przy swoich dochodach powinnam stanąć do kasy państwowej
                          po M, a nie porywać się na własne.
                          3/ Jeśli ktoś coś wie na temat jakichkolwiek możliwych odliczeń
                          wykończeniowych czy remontowych za 2003 rok, dajcie znać, proszę.
                          • Gość: poka Re: DUŻA ULGA BUDOWLANA ----- HELP IP: *.gazeta.pl 12.05.03, 12:59
                            Gość portalu: Venus napisał(a):

> 1/ Odpowiedzieli: jeśli przed 1 stycznia 2002 roku nie zacząłeś wykańczać
                            > mieszkania, to już nie masz prawa do odliczeń.
                            >
                            ale pytanie było o "zasiedlenie" i co jest jego terminem końcowym ..
                            a tego w odpowiedzi nie ma .
                            • Gość: ror Re: DUŻA ULGA BUDOWLANA ----- HELP IP: *.gazeta.pl 13.05.03, 22:29
                              zasiedlenie to zasiedlenie ...
                              • Gość: Venus Do Poka - sorki, nie zauważyłam. Nie wiem. IP: *.pkobp.pl 14.05.03, 08:13

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka