Forum Kultura Teatr
ZMIEŃ
      dramaty

dramaty

(29 wyników)
    • Ma moze ktos scenariusz jakiegos dramatu wspolczesnego?
    • dramat :)(11)

Powtórka z Forum: Wiedza o Teatrze, też w moim wykonaniu: Pytam z ciekawości: jaki jest Wasz ulubiony dramat? Ukochany tekst, bez którego nie wyobrażacie sobie teatru (Teatru?), który Wam lezy na sercu, którego nie rozumiecie, który Was fascynuje... Pytam, bo musze pracę napisać o jakimś tekście, a nie jestem jeszcze pewien, z jakiego...
    • gejowski dramat młodego araba, zamach w Madrycie, lekarz który ratuje życie swojemu dawnemu oprawcy; do tego muza Massive Attack i Możdżera. Odlot! Najlepsi polscy tancerze i aktorzy Teatru Konsekwentnego. Niedawno była premiera. Jedyny polski spektakl zaproszony na największy festiwal baletowy w Miami! Polecam. To jest dopiero OFF!
    • Michał Bajer Verklärte Nacht 22-25 marca 2006/godz.20.00/scena Studio/Teatr Narodowy Utwór na cztery ręce albo lekcja muzyki. Lamia nic nie pamięta, Lamblia nie zapomina niczego. Następujące po sobie dni i noce wypełniają dziwne ćwiczenia. Przestrzeń dwu kobiet zmienia się w laboratorium zmyślenia i prawdy. Reżyseria i opracowanie muzyczne: Natalia Korczakowska Scenografia: Anna Met Światło: Olaf Tryzna Asystentki: Joanna Baranowska, Ewa Pawlak Obsada: Eliza Borowska ...
    • Napisalem sztuke, czy ktos wie gdzie mozna ja zamiescic w internecie i jak to zrobic? To moj debiut i zupelnie nie mam pojecia co dalej z tym zrobic.
    • Szukam dobrego, najlepiej niezbyt obszernego dramatu o wymowie antywojennej. Jeżeli znacie coś godnego polecenia, to proszę o propozycje. Dzięki!
    • przedrukowane z bydgoskiego forum "kultura" za gościem portalu 'slawek' Dyskusja odbędzie się w czasie Festiwalu Prapremier (28.09-4.10), ale może ktoś ma ochotę zabrac głos już teraz.... POLSKI DRAMAT KŁAMIE? forum dramaturgów Po rozlicznych rewolucjach scenicznych i dyktatach narzucanych przez reżyserów, po dokonaniach teatru aktora, teatru inscenizacji czy teatru kreacji zbiorowych nieoczekiwanie okazało się, że słowo wcale nie pełni roli wyłącznie służebnej w teatrze, że ch...
    • STUDIO DRAMATU Teatru Narodowego 1 lutego 18.00 2 lutego 18.00 3 lutego 18.00 4 lutego 18.00 Katarzyna Szymczyk-Majchrzak ROZMOWY NOCĄ Atrakcyjna, wykształcona kobieta (lat 32) pozna mężczyznę w wieku od 25 do 40 lat, zdrowego, doświadczonego, zrównoważonego, z którym będzie mogła bez zobowiązań zajść w ciążę. Tylko poważne oferty, niezależnie od pory dnia i nocy, telefon 0 22 XXX XX XX. Reżyseria i opracowanie muzyczne: Katarzyna Szymczyk-Majchrzak Scenografia: Joa...
    • Studio Dramatu Studio Dramatu kontynuuje działania wynikające z zainteresowania Teatru Narodowego nowym dramatem polskim. Jego obecność w teatrze jest odpowiedzią na potrzebę współtworzenia miejsca dla rozwoju polskiej dramaturgii. Tekst jest punktem wyjścia oraz powodem zderzenia idei i temperamentów całej ekipy twórców. Dramaturg korzysta z pomysłów aktorów i reżyserów, co sprawia, że dramat podlega nieustannej ewolucji. Owocem prób jest pokaz dla publiczności na scenie Stud...
    • Co polecacie do przeczytania?
    • Czy ktoś był na trwającym właśnie przeglądzie LD i zechciałby się podzielić refleksjami?
    • Szukam dramatu antycznego, którego człowym tematem jest podróż, jakaś wyprawa, pęd...Dzięki za pomoc!
    • Słuchajcie ciekawa sprawa, każdy może napisać etiudę do spekataklu dyplomowego w Akademii Teatralnej. Super wyzwanie! Zabieram się do roboty - a Wy? Więcej szczegółów na: miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34861,2093165.html
    • M25, Teatr 2xU, TR Warszawa zapraszają do konkursu! pierwszy etap to wyłonienie dramatu w drodze konkursu rzecz ma byc o Urlice Meinhof (działaczka RAF) info na stronie: www.2xu.pl/ we wrześniu tekst będzie czytany w TR Warszawa, TVP Kultura jury w składzie: Ola Bożek - aktorka Łukasz Drewniak - Przekrój Piotr Gruszczyński - TR Warszawa Marcin Liber - reżyser Katarzyna Szustow - Le Madame teksty należy nadsyłać do 30.06.2006 premiera spektaklu w M25: grudzień 2006
    • witam, próbuję, dotychczas bezskutecznie niestey, znaleźć teksty Scheaffera, Scenariusz dla 3 aktorów, dla czterech, dla jednego, nieistniejącego...każdy minie statysfakcjonuje. w sieci wydaje sie ich nie być. może ktoś orientuje sie czy były wydane w postaci książkowej? może drukowane w którymś z periodyków poświęconych teatrowi? a może ktoś dysponuje nagraniem (DVD,VHS czy jakikolwiek inny fomat)? za każde info byłabym wdzięczna, na forum lub prv@. dziękuję i miłego dnia, E
    • takich młodych zdolnych reformatorów potrzebuje nasza partia, słowem świeża krew.
    • help(5)

słuchajcie, mam problem odpowiedzia na pytanie w teście: Fragmentaryczność służąca ukazaniu róznych planów istnienia to jedna z cech dramatu a - renesensowego b - antycznego c - pozytywistycznego d - romantycznego będę wdzieczna za pomoc :]i pozdrawiam
    • TOMASZ MAN KONTRA DARIO FO Moi sopoccy przyjaciele zrobili mi niespodziankę. Z dużym trudem zdobyli bilety na premierę „Związku otwartego” w Teatrze Miejskim w Gdyni. „Związek otwarty” widziałam już trzy razy. Pierwszy raz w telewizji, a później dwa razy w warszawskim teatrze Ateneum. Do Ateneum chciałam iść po raz trzeci, ale niestety nie udało mi się zdobyć biletu. Teraz zostały już tylko wspomnienia. Po sześciu czy siedmiu latach sztuka zeszła z afisza. S...
    • Szukam ksiażki ,która obejmowałaby czy to zarys historii teatru czy moze jakis wstep do tego tematu . Pani w antykwariacie poinformowała mnie ,ze istnieje książka "Historia teatru " Zb.Raszewskiego ....ale miała ja w sklepie 16 lat temu !!!Czy to prawda czy ta książka jest AZ tak nieosiągalna ??? Moze inne nazwiska autorów ,..inne pozycje. Prosze o pomoc :) Dia
    • Przy okazji dyskusji na inne tematy na tym forum wyszło takie zagadnienie. No właśnie, wiecie może DLACZEGO DIALOG NIE DRUKUJE NOWYCH DRAMATÓW MŁODYCH DEBIUTUJĄCYCH TWÓRCÓW (tak powinien brzmieć tytuł wątku ale się nie zmieścił bo miał za dużo literek) ;-) I dlaczego z uporem maniaka drukuje te same nazwiska?? M.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się