Gość: claire IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.04.04, 00:05 Szukam dramatu antycznego, którego człowym tematem jest podróż, jakaś wyprawa, pęd...Dzięki za pomoc! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
voytashek Re: O DRAMACIE ANTYCZNYM 25.04.04, 10:46 Przeczytaj je wszystkie i coś sobie wybierz. Nie jest ich wcale tak wiele. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: serse Re: O DRAMACIE ANTYCZNYM IP: *.acn.waw.pl 25.04.04, 11:52 No to chyba Jarzyna napisał pod tym pseudo. Ty nie wiesz, że w antycznym drmacie obowiązywały trzy jedności, w tym jednośc miejsca? Jak szukasz tematu podróż to se bilet na erpolonia kup. Albo sobie przeczytaj "Tomka w krainie kangurów". Tam masz podróży do wyrzygania. Ludzie! Czy niczego was po tych szkołach nie uczyli? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: claire Re: O DRAMACIE ANTYCZNYM IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.04.04, 12:17 Nie chodzi mi o tekst, którego akcja toczy się w podróży, ale o taki, w którym jest o niej mowa!!! Np.o jakiejs wyprawie do Teb albo czymś takim. Proszę tylko o pomoc a wy traktujecie mnie jak durnia...:( Odpowiedz Link Zgłoś
voytashek Re: O DRAMACIE ANTYCZNYM 25.04.04, 13:14 Serse, czyżbyś był kolejnym produktem naszej wspaniałej reformy oświaty? A o Eurypidesie chociażby w ogóle słyszałeś? A wiesz, że trzy jedności to wymysł francuskiego klasycyzmu? Jedność miejsca nie była żadną nieprzekracalną "zasadą" i podróż w temacie antycznym, naturalnie, występowała. Claire - przeczytaj sobie te dramaty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: serse Re: O DRAMACIE ANTYCZNYM IP: *.acn.waw.pl 25.04.04, 16:16 Ej, śmierć też występowała, ale się tylko o niej mówiło. voytashek - francuski klasycyzm oparł swoje trzy zasady na antyku. Z sufitu tego nie wzieli. Jak taki mądry jesteś - podaj mi tytuł jakiejś tragedii, co tych jedności nie zachowuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brokatisdead Re: O DRAMACIE ANTYCZNYM IP: *.chello.pl 25.04.04, 13:17 sprobuj bachantki, zwlaszcza poczatek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bonnie Re: O DRAMACIE ANTYCZNYM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.04, 19:33 Serse- na litość boska...zasady trzech jedności nie wizeły się tak sobie z antyku- TYLKO Z BŁĘDNEJ INTERPRETACJI "oświeconych"...proponuję lepiej przeczytać Arystotelesa!!!To tak na dobry początek- a potem poprawiać z manierą wytrawnego znawcy... Co do głównego pytania- mogę podać jedynie taką wskazówkę- prawie we wszytskich dramatach znajdziesz wątek podróży- najczęściej jest on wpleciony w "rozmowę" , albo nawiązuje do zaginionych części trylogii czy tetralogii... Przeczytaj "Błagalnice"- najpierw Ajschylosa a potem Eurypidesa:) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jasiek_natolin Re: O DRAMACIE ANTYCZNYM 25.04.04, 19:40 No to wreszcie na forum teatralnym może dojść do prawdziwie taatrologicznej dyskusji!!! Brawo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bonnie Re: O DRAMACIE ANTYCZNYM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.04, 22:45 czyżby w tym stwierdzeniu byla mała szpileczka złośliwości? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magician Re: O DRAMACIE ANTYCZNYM IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.04.04, 22:50 Gość portalu: Bonnie napisał(a): > czyżby w tym stwierdzeniu byla mała szpileczka złośliwości? Jasiek złośliwy?Gdzieżby tam ;)))) Odpowiedz Link Zgłoś
jasiek_natolin Re: O DRAMACIE ANTYCZNYM 02.05.04, 22:52 No właśnie - gdzieżby tam. Dlaczego nie kontynujecie swojego sporu??? Ja sam jestem ciekawy,kto ma rację. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bajabongo Re: O DRAMACIE ANTYCZNYM IP: *.crowley.pl 03.05.04, 01:41 www.perseus.tufts.edu/cgi-bin/perscoll?collection=Greco-Roman&type=text&lang=en jak pokazal sie link to dobrze :) Macie tam większość tragedii antycznych po angielsku i w oryginale jakby ktoś potrzebował :) także miłej lektury ;) pozdro! Odpowiedz Link Zgłoś
voytashek Re: O DRAMACIE ANTYCZNYM 03.05.04, 13:06 Dzięki za link, może się przydać. A podróż jest, jeżeli dobrze pamiętam w "Orestei" Ajschylosa (pomiędzy "Ofiarnicami" a "Eumenidami"), niech mnie ktoś poprawi, jeżeli coś pokręciłem. Odpowiedz Link Zgłoś
agola Re: O DRAMACIE ANTYCZNYM 03.05.04, 21:07 Uwielbiam, Cię, Jasiek! Zawsze poprawiasz mi humor :-)))) Serio. Odpowiedz Link Zgłoś