Forum Dom Budowa i remont
ZMIEŃ
      dzialki

dzialki

(20 wyników)
    • Doradzcie mi prosze... Mam upatrzona dzialke, ktora wymaga nawiezienia ziemi, aby ja podwyzszyc do poziomu dzialki sasiedniej. Nie jest to dzialka podmokla. Uklad terenu jest taki, ze jest nieco nizej i gmina wymaga, aby ja zrownac z sasiednia dzialka. Czesc ziemi juz tam jest nawieziona i jeszcze troche trzeba wyrownac - czy na takiej dzialce mozna juz sie budowac (wiosna-lato), czy trzeba odczekac, aby sie uleżala? dziekuje
    • Witam, Znalazlem fajna dzialke pod budowe domku o szerokosci 25 m. Czy to wystarczy na dom + droge dojazdowa do drugiego domu ktory zostalby wydudowany przez znajomych w glebi dzialki ? Nie bedzie to za malo miejsca ? Prosze o podpowiedzi, Pozdrawiam, Robert
    • Szukam dzialki pod Wawa i czesto spotykam takie o szerokosci 17 czy 22 metrow. Czy to nie za malo, zeby wybudowac normalnych wymiarow dom? Ile najmniej powinna miec taka dzialka?
    • Mam mozliwosc kupienia fragmentu (niemal polowy) dzialki wraz z budynkiem gospodarczym, ktory zamierzam zaadoptowac na domek. Jak powinienem postepowac KROK PO KROKU aby wszystko dopiac na "ostani guzik" od strony formalnej i prawnej (urzedy, dokumenty, geodeta, inni fachowcy...)? Z gory dziekuje za porady...
    • Czy wykonywaliscie takie badania?Czy jest w ogole sens wykonywania takich badan? Prosze o wypowiedzi. A szanownego "opiekuna tego forum" ostrzegam przed kolejnym usunieciem mojego postu, a jesli bedzie chcial to zrobic to oczekuje na wskazanie punktu regulaminu ktory zlamalem.
    • Jestesmy w trakcie buidowy scian domku jednorodzinnego. Nasza dzialka jest waska (20 m) i niestety po jednej stronie domu nie mozemy miec okien (wedlug przepisow dom powinien byc oddalony o 4 m.od granicy dzialki lub o 3m. ale na tej scianie i dachu nie moze byc okien) I wlasnie na tej scianie(bez okien) mam kuchnie z jadalnia(dlugosc 7.4m) i obawiam sie, ze 2 okna (od wschodu i zachodu)moga nie wystarczyc . Chcialabym jednak wstawic jedno okno od południa. Zadje sobie sprawe z ...
    • prosze o szybka odpowiedz
    • Witam Forumki I Forumy, buduje aktualnie malutki domek na niewielkiej dzialce i dostalem warunki zabudowy jak dla kazdych domow tj. sciana z oknami w odleglosci 4 metry od granicy sciana baz okien 3 m od granicy. na Podstawie ww warunkow powstal projekt domku z poddaszem uzytkowym i trzema oknami. Problem lezy w tym ze architek zaprojektowal duze okna i poprostu dolna krawedz okna polaciowego bedzie w odleglosci 3.42 m od granicy. Naturalnie projekt zostal zatwierdzony w starostwie i...
    • Szukam miejsca do zamieszkania dla siebie, żony i dziecka. Działki w wiosce, miasteczku itd. Powstaje pytanie: gdzie można znaleźć przyjemne miejsce do zamieszkania? Na czym mi zależy? Generalnie wymyśliłem sobie, że wioska (miejscowośc) będzie leżała na południe od A4, w pasie pomiędzy Gliwicami i Jaworznem, oraz przy drogach na południe Katowic - w kierunku Wisły i Bielska. ^^ Czego oczekuje od owego miejsca: wioski dobrze zarządzanej, wykorzystującej fundusze UE, z jakąś infrastru...
    • Od niedawna jestesmy mlodym malzenstwem i mieszkamy w kawalku domu rodzicow. Ale wiadomo wlasny kat to wlasny. Niestety nie mamy oszczednosci, a nasz kapital to spora dzialka (w dwoch kawalkach) stala praca (razem 3 tys netto), znajomy projektant i tata stolarz.:) Czy jest na co sie porywac?? Czy kredyt przy naszych zarobkach ma sens? (damy rade??) Czy mozna jako zabezpieczenie kredytu dac inna dzialke niz ta, na ktorej postawiony bedzie dom?? Czy budowa domu z drewna (tata stolarz) mo...
    • Witam Was, Zastanawiam sie nad kupnem dzialki - w warunkach zabudowy okreslono jednak linie zabudowy 12 m od drogi, co biorac pod uwage ograniczenie z drugiego konca dzialki (dzialka prostokatna o wymiarach 21,5*45) - rura wodociagowa, oznacza ze musialbym sie wybudowac pomiedzy 12 a 25 m dzialki. To z kolei, przy relatywnie nieduzej dzialce, powoduje ze mialbym ewentualnie maly ogrod. Czy zatem moge sie odwolac od decyzji o warunkach zabudowy??? Dodam jeszcze, ze przy tej uli...
    • Witam, moze jest tu osoba, ktora sie orientuje co mowi prawo na temat dojazdu do dzialki? Rodzice przepisali mi dom z dzialka, ktora nalezala do mojego dziadka itp. dom na wsi, dziadek podzielil dzialke i przepisal na 2 synow, nie myslac o dojezdzie dla jednego z nich, bo przeciez bracia, to sie dogadaja. W planach nie ma zadnej drogi dojazdowej. Wojek zagrodzil swoja dzialke i nie ma dojazdu po jego stronie. Dojezdzamy od drugiej strony, wlasciwie na lasce sasiadow, bo tez nie mo...
    • mam takie pytanie:Czy ktos juz budowal dom calkiem ekologiczny to znaczy,z wlasnym pradem np. kolektory sloneczne wiatrakii itp?. czy jest to wogole mozliwe? do tego jeszcze wlasna studnia,oraz szambo ekologiczne.Pytam poniewaz chce budowac dom mam dzialke rolna na ktorej chce budowac kupilem plan poszedlem do architekta i zaczelo sie.zeby architekt mogl wystapic o warunki zabudowy musi miec zapewnienie o dostawie pradu i wody do dzialki energetyka nie wyda takiego zapewnie...
    • Witam, o ile mozna rozbudowac dom, jesli do granicy dzialki jest 6,5 metra. Sciana nie mialaby okien, moze jakies doswietlenia, luksfery, jesli wolno. Za plotem dzialki przebiega droga wewnetrzna, slepa, dojazdowa do innych domow. Czyli jest jakby de facto podworkiem, terenem nalezacym do domow obok. Dom kolejny graniczacy z ta droga stoi w ostrej granicy z ta droga. Dziekuje
    • jak to u Was wyglądało - mają u nas robić kanalizację bo są jakieś pieniadze z Unii - ale żeby zrobić tą kanalizacje to muszą ciągnąć rury przez prywatne tereny i tu nie było na początku oporów ludzie chcieli się zgodzić bo faktycznie na wiosce śmierdzi jak ktoś szambo opróżnia, więc byłoby fajnie gdyby taka kanalizacja była - Ale wczoraj było zebranie i co sie okazuje za kanalizację trzeba płacić - a podobno jak już będzie to każdy kto ma szambo musi je zlikwidować i sie po...
    • Mieszkam w duzym miescie i mam zamiar zakupic dzialke rekreacyjna,najchetniej w okolicach Zywca,Skoczowa. Jednak nie wiem,od czego mam zaczac? Czy orientujecie sie,czy po zakupie takiej dzialki,bede mogla odliczyc ja rowniez od podatku? I kolejne pytanie - czy mozecie mi dac jakies wskazowki,co do zakupu dzialki? czy lepiej uzbrojona ze wszystkimi mediami czy lepiej samemu potem kombinowac? Czy lepiej kupic rolnicza i potem ja przeksztalcic a jesli tak,to czy jest tego wysoki koszt?...
    • Witam, niedlugo musi ostatecznie zapasc decyzja gdzie i jaki powstanie nasz dom. Sa dwa wyjscia. Albo dom, ktory srednio nam sie podoba z wygladu (nowoczesny z waskimi, wysokimi oknami) ale za to stoi na pieknej dzialce ( z okien widac przestrzen), albo dom ,ktory bardzo nam sie podoba z wygladu (duze, wysokie i szerokie okna), ale stoi na sredniej dzialce (przed oknami w odleglosci 17 metrow inny - nizszy - dom.) Zaznacze, ze oba domy maja niemal identyczny rozklad pomieszcz...
    • MA TAKI KŁOPOT. W PRZYSZŁYM ROKU MAM OTRZYMAĆOD MAMY DZIAŁKĘ, NA KTÓREJ PLANUJĘ BUDOWĘ SWOJEGO DOMU. W CHWILI OBECNEJ NA TEJ DZIAŁCE ZLOKALIZOWANY JEST BUDYNEK MIESZKALNY I ZABUDOWA GOSPODARCZA. MÓJ DOM MA BYĆ DRUGIM BUDYNKIEM MIESZKALNYM. JEST JEDNAK PEWIEN KŁOPOT. DO DZIAŁKI TEJ NIE MA DROGI DOJAZDOWEJ. TZN JEST DOJAZD ALE DROGĄ, KTÓRA NIE JEST UNORMOWANA PRAWNIE CHOĆISTNIEJE OK. 40 LAT, ALE PRZECHODZI PRZEZ DZIAŁKI SĄSIADÓW. W TEJ CHWILI JEST NORMALNIE UŻYTKOWANA, WIDNIEJE NA M...
    • Witam.Chciałabym zapytac o opinie na temat domku IRYS II www.domnahoryzoncie.pl/pl Czy ten dom wydaje się wam funkcjonalny ? czy ma jakieś wady i uchybienia ? co myślicie o takiej dużej antresoli? a może ktoś ma dom z antresolą i chciałby podzielić sie uwagami na ten temat. Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi.
    • Mam pytanie na jaka cene można wstępnie wycenić działkę budowlaną 2 kilometry przed Radziejowicami jakieś 35 -40 km od warszawy działka przylega do Trasy katowickiej jest na nią zjazd , wiem że woda jest na działce gazu nie ma ,kanalizacji też nie a działka ma około 2600 m2

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się