Forum Dom Prawo w nieruchomościach
ZMIEŃ
      dzialki

dzialki

(40 wyników)
    • Witam, Zastanawiamy sie nad zakupem domu (dwa pietra). Dom polozony na sporej dzialce. Obecny wlasciciel chce wydzielic z calej posesji dzialke, ktora jest polozona z lewej strony posesji. Chce zostawic jedynie 1m od domu do nowej granicy wydzielonej dzialki (w przyszlosci planuje ja przeksztalcic na dzialke budowlana). Moje pytanie jest takie: czy moze zostawic tylko 1m pomiedzy domem (dom zawiera na tej scianie okna i drzwi) a nowa granica dzialki?
    • Witam!!! Zwracam si o pomoc do osob znajacych sie na rzeczy. zawarlam umowe wstepnej sprzedarzy dzialki pod warunkem u notariusza. zostala wplacony zadatek przez kupujacego. Z umowy wynikalo ze nalezy dokonac ostatecznej umowy kupna do konca roku pod warunkiem ze sprzedakacy czyli ja i jeszce jedna osoba (dzialka jest wspolwlasnoscia) dokona podzialu i przedstawi dokument uprawniajacy do dokonania wpisu podzialu dzialki do ksiag wieczystych. W umowie notarialnej napisano ze ku...
    • Jestem wlascicielem jednej z kilku dzialek do ktorych wyznaczono drogi dojazdowe i ustanowiono notarialnie sluzebnosc gruntowa. Plan zagospodarowania przestrzennego dla ww.dzialki bedzie wydany wkrotce.Pytanie moje brzmi: Kto bedzie zobowiazany do wykonania drog dojazdowych do ww.dzialek po zatwierdzeniu planu zagospodarowania przestrzennego? Czy robia to wlasciciele dzialek na wlasny koszt? Przez "zrobienie" drog dojazdowych rozumiem utwardzenie itd. aby dzialka spelniala warun...
    • Witam, stalem sie niedawno wlascicielem 24arowej dzialki. Teoretycznie jest to dzialka rolna natomiast opracowany jest juz plan zagospodarowania ktory z dniem 1marca przeksztalca ja w dzialke budowlana z mozliwoscia podzialu na dwie. Oczywiscie wszyscy wiedza o tym planie i ceny dzialek teoretycznie rolnych maja juz praktycznie poziom dzialek budowlanych. Moj zakup jest pewnego rodzaju inwestycja a raczej zabezpieczeniem poniewaz bede budowal dom na tej dzialce a gdyby na budowe...
    • Chcialbym sprzedac czesc 1/3 dzialki ktora nalezy do mnie i dwojki mojego rodzenstwa. Jak moge ja podzielic zeby bylo sprawiedliwie - od czego zaczac. Slyszalem cos o wydzieleniu czy wyodrebnieniu ale nie jestem pewien. Rodzenstwo na razie wstrzymuje sie ze sprzedarza. thx,
    • witam serdecznie, przegladajac oferty sprzedazy dzialek w internecie natknelam sie na ciekawa oferte i prawde mowiac jestem zainteresowana kupnem, problem polega na tym ze nie ma mi kto doradzic na co zwrocic uwage przy kupnie (sprzedajacy jest osoba prywatna i nie korzysta z posrednictwa) dzialka jest opisana jako budowlana, czy powinnam wymagac okazania jakichs dokumentow ze dzialak jest faktycznie budowlana? jesli tak to jakich? nie chcialabym aby okazalo sie po sfinans...
    • jestem posiadaczka dzialki budowlanej,dzialaka jest polozona przy drodze dojazdowej.Posiadacz dzialki graniczacej z moja ma zamiar postawic na swojej dzialce 2 domy;nie ma jednak drogi dojazdowej do swojej dzialki w zwiazku z czym:najpierw zaproponowal mi azebym odsprzedala mu pas ziemi pod droge - nie udzielilam zgody(sa jeszcze inni wlasciciele dzialek ktorzy rownie dobrze jak ja mogliby ,,udostepnic,, mu swoje grunty na droge dojazdowa, w zwiazku z czym zostalam pozwana przez...
    • Chcialbym sprzedac czesc 1/3 dzialki ktora nalezy do mnie i dwojki mojego rodzenstwa. Jak moge ja podzielic zeby bylo sprawiedliwie - od czego zaczac. Slyszalem cos o wydzieleniu czy wyodrebnieniu ale nie jestem pewien. Czy da sie to przeprowadzic jesli rodzenstwo sie nie zgadza na sprzedaz? Dzialka ok 1,5 ha w centrum malego miasta.
    • Chce kupic polowe dzialki pana Kowalskiego. Dzialka nie jest jeszcze podzielona. Poza tym kupie ten kawalek tylko wtedy, jesli uda mi sie zalatwic wjazd na ten kawalek dzialki z prywatnej drogi Pana Nowaka przebiegajacej obok. Stad tez zawieram z panem Kowalskim warunkowa umowe kupna-sprzedazy (w formie aktu notarialnego), ktora mowi ze kupie ten kawalek jak dogadam sie panem Nowakiem i zalatwie sobie wjazd. Jak nie zalatwie to nie kupie. Pytanie nr 1. Czy do zawarcia takiej umowy wa...
    • W jaki sposob dokonuje sie oplaty od czynnosci cywilnoprawnych przy zakupie dzialki budowlanej poprzez umowe kupna-sprzedazy pomiedzy prywatnymi osobami. W szczegolnosci chodzi o wielkosc podatku ( 1% czy 2 %), jaki rodzaj druku nalezy wypelnic,czy dolaczac trzeba ksero umowy,czy zaplata moze byc dokonana w dowolnym urzedzie skarbowym?
    • czy w 1990 roku mozna bylo miec wiecej niz jedna nieruchomosc? chodzi mi o dzialke. Czy majac dom mozna bylo kupic druga dzialke ?
    • Hej, Jak dowiedziec sie kto jest wlascicielem jakiejs dzialki? Zalozmy ze nie ma w okolicy sasiadow, ktorzy mogliby mi podpowiedziec. Czy takiej rzeczy moge dowiedziec sie LEGALNIE w urzedzie miasta/gminy? Zazwyczaj kiedy to robie mile panie mowia mi, ze nie moga bo ochrona danych osobowych itd, ale pozniej i tak mowia. Czy rzeczywiscie nie ma innej mozliwosci jak usmiechanie sie do kobietek z urzedu? Wiem, ze mozna sprawdzic to w KW, ale nie mam numeru i poza tym lazenie do wydzialu ...
    • Witam, Przegladalem wczesniejsze maile, ale chcialbym jeszcze raz o udzielenie info bo zamierzam zakupic dzialke i troche juz sie zakrecilem z papierami. Chodzi o to ze wlasciciel stwierdza ze dzialka jest budowlana. Niestety na obszar tej wsi nie ma Planu Zagospodarowania Przestrzennego. To czy w tym przypadku powinien wlasciciel przedstawic mi WZ czyli warunki zabudowy - no i tam bedzie np. okreslone ze teren przeznaczony na budownictwo jednorodzinne itp. Ale przeciez chyba n...
    • Witam! Czy ktoś zna taką sytuację? Chcę kupić działkę budowlaną, sprzedający chce sprzedać, ale nie ma pieniędzy, żeby dokonać jej podziału (b.duża działka, wyjdzie z niej ok.8 działek o powierzchni zgodnej z planem zagospodarowania). Powstał pomysł, że my jako kupujący sfinansujemy podział (opłaty geodezyjne, urzędowe, itp), co da nam możliwość wybrania i kupna jednej z powstałych działek po preferencyjnej cenie. Mam oczywiście masę pytań do tego rozwiązania... Chcę od począt...
    • Witam, Jestem po podpisaniu umowy wstepnej u notariusza, ale jednak chyba sie rozmylslimy. Wplacilismy 5 tys. zaliczki. Czy to, ze powiemy, ze nie kupimy tej dzialki wystarczy czy jeszcze jakies oplaty bedziemy musieli poniesc? Dziekuje za informacje.
    • Witam Wszystkich, Mam problem i szukam pomocy, mam nadzieje, ze mi pomozecie. Otrzymalam w spadku mieszkanie. Chciabym je sprzedac, przed uplywem 5 lat. Wiem, ze w takich przypadkach trzeba zaplacic podatek, wiem rowniez, ze mozna kupic nieruchomosc, zeby uniknac placenia podatku. A jak to jest w przypadku dzialki, jaka to musi byc dzialka, zeby uniknac placenia podatku? Pozdr MS
    • Albo za ar jak kto woli. Chce sprzedac, a kompletnie nie wiem ile co kosztuje. Dodam, ze dzialka znajduje sie 10 km od Czestochowy
    • moi rodzice mieszkaja w domku jednorodzinnym po babci ktora zmarla 12 lat temu (mama mieszka tam od urodzenia jakies 56 lat)ale od smierci babci nikt nie zalatwial przepisania gruntu ani domu(w ksiedze wieczystej caly czas wlascicielem jest babcia chociaz od 12 lat rachunki za prad ,podatek,etc. sa zaadresowane na mame) niemamy pojecia jak sie do tego zabrac i jak duze pieniadze trzeba na takie zabiegi wydac . dodam tylko ze mama ma jeszcze 3 siostry i miala brata (nie zyje)ale byl...
    • Zamierzam kupić metalowy garaż. Mam dosć problemowego sasiada i chciałabym wiedzieć jaka dokładnie musi być odległość od granicy.
    • Bardzo prosze o pomoc.Mam taki problem. Mam okazje kupic dzialke , niestety przebywam poza granicami kraju.Chcialabym upowaznic moja mame , aby to ona mogla dokonac zakupu.Czy musze pojechac do Polski , zeby spisac upowaznienie , czy jest jakas inna mozliwosc np.wyslanie poczta upowaznienia napisanego tutaj.Czy takie upowaznienie musi byc spisane w obecnosci notariusza.Zaznaczam , ze nie bardzo mam mozliwosc pojechania do Polski.Z gory dziekuje za pomoc.Magda.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się