-
ma wstępie przepraszam, bo założyłam już jeden wątek, ale teraz jestem w pracy i mi nie działa wyszukiwarka ...
po pierwsze, RATUNKU! nie wiem, co robić, bo własnie byłam u dr Pietrzyk, która zaproponowała, żebym odstawiła euthyrox, bo moze jestem zdrowa ...
moje wyniki z 01.04 (przy dawce 88/100)
TSH: 0,025 (norma: 0,27-4,2)
ft3: 3,2 (norma: 2,00-4,40) 50%
ft4: 1,34 (norma 0,93-1,70) 53,25%
wyniki z 24/04/2010
TSH: 0,059 (norma: 0,27-4,2)
ft3: 2,93 (norma: 2,00-4,40) 38,75%
...
-
dlaczego lekarze zmieniają letrox na euthyrox i odwrotnie skoro to niby to samo..
czy ktoś też miał taką zamianę wprowadzoną i odczuwał /widział/ różnicę po stosowaniu
jeżeli tak to bardzo proszę o opinie /dla mnie to bardzo ważne!!/
pozdrawiam
-
Miałam stan zapalny tarczycy. Straciłam zdrowie w ciągu kilku tygodni. Miałam wszystkiem możliwe objawy niedoczynnosci i choroby Hashimoto. Ciagle szukałam madrego lekarza bo nikt nie wiedzial co mi jest. Gdy trafilam w koncu usłyszalam diagnoze i zaczeto leczenie najpierw euthyroxem a potem okazało sie ze nawet 175 nie działa wiec właczono mi novothyral, najpierw 25, potem 75, w koncu zaczełam sie czuc dobrze przy dawkach: 137 euthyrox i 100+20 novothyral. Jestem w Irlandii gdzie pracuje, dz...
-
zrobilismy nowe badania-po okresie trzymiesięcznym od ostatnich, które były
lepsze-przyjmuje moj synek 9 letni euthyrox 25
oto wyniki
tsh-5,22normy-0,40-4,00
anty-TPO-<10,00normy-0-35
anty-TG-<20,00-normy-_-40
ft3-3,4-normy-1,8-4,2
ft4-1,1-normy-0,8-1,9
prosze, napiszcie, co sadzicie-jade jutro do lekarki, zobacze, co mi powie, mnie
martwia uboczne skutki choroby-tyje bardzo, jest ospały i zaczely mu roznac
wlosy na jadrach, troche wlosow z glowy mu wypada ....
-
ile czasu wchlania sie euthyrox jesli jesc mozna juz po 0,5h a zelazo przyjac dopiero po 6 h? czy ktos z was bral inhibitory pompy protonowej ? ile czasu po tabletce euthyroxu je bierzecie?
-
czy ta sama substancja czynna w tych lekach może inaczej się wchłaniać i inaczej być tolerowana? jednym słowem, czy jeden lek może dzialać lepiej, a inny gorzej?
problem mam nietypowy, bo dotyczy niedoczynności mojego psa... sama od paru lat leczę się na tarczycę (Hashimoto), więc coś tam wiem o funkcjonowaniu hormonów tarczycy i choć nie chcę się mądrzyć na temat leczenia weterynaryjnego, to jednak mam wątpliwości - czy zamiana eltoxinu na euthyrox (w tej samej dawce) może coś zmienić?
-
Mam pytanie, jak w tytule- czy trzeba przyjmować na czczo czy można po śniadaniu, ale rano?
Od kiedy biorę ten lek (25 mg) rozwala się układ trawienny, wizyty w toalecie są coraz czestsze. Być może to nie euthyrox, ale innego powodu nie widzę.
-
WItam serdecznie,
pewnie to już było..ale pozwólcie, że zapytam..
od miesiąca biorę Euthyrox (1/2 tabletki rano, 50), ze względu na podwyższone anty-TG i guzki które wyszło na USG...przed braniem tabletek TSH miałam 1,2, a wczoraj wynik wskazał 0,49. Czegoś nie rozumiem (lekarza spytam dopiero za 2 tygodnie). Skoro przed braniem tabletek TSH było ok, to czy spadek owego hormonu pod wpływem leku (jak rozumiem ma on zbić te antyciała) jest negatywny? Czy taki spadek nie jest szkodliwy..? Czy...
-
czy po tych hormonach można mieć przebarwienia?
Jakos specjalnie sie nie wystawiam bo nie mam kiedy, ale w drodze
np. do pracy łapie mnie słneczko i mam na twarzy na czole wielka
plamę! to może być od euthyroxu?
-
No właśnie. Jak to w końcu jest. Pytam wyłącznie dlatego, że po pobieżnej analizie wygląda na to, że u wielu pacjentów rzeczywiście po miesiącu, czy dwóch brania eut. hormony lecą. Tak jest ze mną, z Psychofinką również (u niej ten czas był trochę wydłużony) i wieloma innymi. Myślę, że warto pociągnąć temat i rozwiać wszelkie wątpliwości.
Mam świadomość, że tarczyca, jeśli niedomaga, oddycha z ulgą dostając t4, ale zaraz prosi o jeszcze :)Może rzeczywiście czasem lepiej mniej ingerować w je...
-
czy tylko producentem?
-
To zapewne jest głupie pytanie i pytam czysto teoretycznie.
Gdzieś czytałam, że przekraczając dawkę leków na niedoczynność tarczycy (np.
euthyrox)można tak podkręcić ją sobie żeby osiągnąć nadczynność tarczycy i w
ten sposób zrzucić kilka kilo.
Czy to prawda?