Dodaj do ulubionych

euthyrox na czczo?

10.01.11, 22:36
Mam pytanie, jak w tytule- czy trzeba przyjmować na czczo czy można po śniadaniu, ale rano?

Od kiedy biorę ten lek (25 mg) rozwala się układ trawienny, wizyty w toalecie są coraz czestsze. Być może to nie euthyrox, ale innego powodu nie widzę.

Obserwuj wątek
    • anka.83 Re: euthyrox na czczo? 10.01.11, 22:40
      tylko na czczo, tyroyna musi rozpuścić sie w kwasie żołądkowym aby ulec wchłonieniu. Jak zjesz, to wchłanianie tyroksyny bedzie b zmniejszone.

Może masz nietolerancję na wypełniacz euthyroxu? Tam jest m.in laktoza i skrobia kukurydziana.
      • audrey2 Re: euthyrox na czczo? 11.01.11, 07:58
        dzieki

ale co to oznacza? czy musze przestac brac lek? czy tez da się jakoś ochronić żołądek lub zmniejszyć objawy?
        na razie nie są tragicznie nieprzyjemne, ale jednak są widoczne i chyba mają tendencje do nasilania
        • stapelia Re: euthyrox na czczo? 11.01.11, 09:53
          może musisz poprosić lekarza o zmianę leku na inny z tą substancją.
    • kasia19812 Re: euthyrox na czczo? 11.01.11, 10:28
      ja miałam podobnie do ciebie na poczatku, z czasem minelo, wiec moze warto jeszcze poczekac, moze minie, dłgo bierzesz euthyrox?
      Mi mineło po ok 2 tyg.
      • audrey2 Re: euthyrox na czczo? 11.01.11, 11:30
        niespelna 2 tygodnie
        jesli objawy sie utrzymaja, a leku nie zmienie (nie mam teraz dostepu do endo), moge sobie rozwalic zoladek biorac lek?
        czy raczej jest to nieprzyjemne, ale nieszkodliwe?
        • stapelia Re: euthyrox na czczo? 11.01.11, 12:19
          myślę, ze to bardziej nieprzyjemne, nie rozwalisz sobie żołądka. Może poczekaj jeszcze tydzień. wiem, że lekarze na letrox albo letroxin wtedy zmieniają.
          • maria-1948 Re: euthyrox na czczo? 23.01.11, 22:18
            Jestem po usunięciu tarczycy 4 lata.I biorę Euthyrox N 50 1 tabl.rano jak tylko się obudzę.Popijam niewielką ilością przegotowanej wody.Czekam najmniej pół godziny ze śniadaniem.Przypominam aby nie jeść na śniadanie nabiału.Zmniejsza on wchłanianie leku!Pozdrawiam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka