Dodaj do ulubionych

euthyrox a zelazo, omeprazol

03.01.10, 14:34
ile czasu wchlania sie euthyrox jesli jesc mozna juz po 0,5h a zelazo przyjac dopiero po 6 h? czy ktos z was bral inhibitory pompy protonowej ? ile czasu po tabletce euthyroxu je bierzecie?
Obserwuj wątek
    • jobenka Re: euthyrox a zelazo, omeprazol 03.01.10, 17:05
      ja zelazo biore wieczorem, 2 godz po wzieciu lekow i ostatniego posilku.
    • harmoniak Re: euthyrox a zelazo, omeprazol 03.01.10, 19:49
      Moja endo oraz artykuł o ferrytynie (który przetłumaczyłam, a Ty podrzuciłaś na
      forum Hashimoto) stwierdzają, że przerwa między tyroksyną a żelazem powinna
      wynosić 4h.

Nie znam odpowiedzi na Twoje pytania, niestety.
      • jobenka Re: euthyrox a zelazo, omeprazol 03.01.10, 21:14
        te 4 godz. to minimum?
        • harmoniak Re: euthyrox a zelazo, omeprazol 03.01.10, 21:16
          Tak, 4h to minimum.
          • jobenka Re: euthyrox a zelazo, omeprazol 03.01.10, 22:45
            a euthyrox zawsze powinien byc na czczo. wiec zelazo nie wygodniej przeniesc na
            wieczor?
            • milaemalka Re: euthyrox a zelazo, omeprazol 03.01.10, 23:25
              Brałam omeprazol a póżniej ortanol na noc.
            • harmoniak Re: euthyrox a zelazo, omeprazol 03.01.10, 23:43
              Południe czy wieczór, byleby minęło co najmniej 4h od dawki tyroksyny (euthyroxu).

smile
    • oktisek Re: euthyrox a zelazo, omeprazol 04.01.10, 00:30
      x.armide napisała:
      >ile czasu wchlania sie euthyrox jesli jesc mozna juz po 0,5h< Lewotyroksyna (euthyrox ) podana doustnie na czczo jest wchłaniana maksymalnie w 80%, głównie w jelicie cienkim. Wchłania się kilka godzin. Osiąga maksymalne stężenie we krwi po 6 h od podania. Natomiast czas 1/2h jest to czas bezpieczny na opuszczenie żołądka przez roztwór wodny Eurthyroxu. Pokarm przyjęty po tym czasie musi pobyć jakiś czas w żołądku więc nie powoduje zakłócenia wchłaniania euthyrox który jest już w dwunastnicy i posyłany jest do jelita cienkiego. Natomiast sole żelaza utrudniają wchłanianie lewo tyroksyny stąd ten 4-ro godz odstęp. Przyjmowanie inhibitorów pompy protonowej ( IPP np. omeprazol ), powinno być na czczo przed posiłkiem, moim zdaniem wystarczy ½-1h po eurytox popić wodą i zjeść śniadanie. lub wieczorem przed kolacją gdyż lek ten działa 24h. Bez sensu jest suplementacja Fe i Vit b12 jednocześnie z przyjmowaniem omeprazol ,gdyż lek ten podwyższa pH soku żołądkowego i tym samym znacznie obniża przyswajalność tych preparatów. Podpieram się linkiem www.science24.com/paper/1329 , gdyby się nie otworzył to dwa fragmenty cytuję: >IPP z powodu podwyższania pH w żołądku, mogą zmieniać wchłanianie słabych kwasów i zasad. Mogą więc hamować wchłanianie takich leków jak np.: gryzeofulwina, ketokonazol (Nizoral), itrakonazol, sole żelaza, witamina B12, cefpodoxim, enoxacin (Penetrex), które są słabymi zasadami i wymagają do wchłaniania obecności kwasu.< oraz tamże > Przy podejmowaniu decyzji co do wyboru leku hamującego wydzielanie kwasu należy rozważyć zawsze wiek pacjenta (ryzyko interakcji), diagnozę (czy w patomechanizmie schorzenia kwas odgrywa główną rolę ?< Czyli bez wizyty u lekarza, by potwierdził te „porady” się nie obejdzie. Do poniższych informacji podczas kopiowania ze strony internetowej linki kajś mi wcięło. Podaję jednak gdyż potwierdzają powyższe.
      Wpływ innych leków na farmakokinetykę omeprazolu
      Leki hamujące aktywność izoenzymów CYP2C19 lub CYP3A4 (inhibitory proteazy HIV, ketokonazol, itrakonazol) mogą zwiększać stężenie omeprazolu w osoczu. Nie stwierdzono interakcji między omeprazolem i lekami zobojętniającymi kwas żołądkowy, teofiliną, kofeiną, chinidyną, lidokainą, propranololem, metoprololem lub etanolem.
      Wydalanie: (dotyczy preparatu przyjmowanego dożylnie)
      Okres półtrwania w fazie eliminacji omeprazolu po podaniu wielokrotnym wynosi około 40 min (30 do 90 min). Prawie 80% podanej dawki jest wydalane w postaci metabolitów z moczem. Pozostała część jest wydalana z kałem. Pzdr. Oktisek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka