Dodaj do ulubionych

przepis na fasolkę

18.02.13, 20:28
szukam sprawdzonego przepisu na fasolkę po bretońsku ale interesuje mnie wersja bez mięsa.
Obserwuj wątek
    • wadera3 Re: przepis na fasolkę 18.02.13, 20:47
      No jak bez mięsa, to będzie fasolka w sosie pomidorowym, a nie po bretońsku.
      Ugotować fasolę, dodać sos pomidorowy i przyprawy w/g gustu.
      • bene_gesserit Re: przepis na fasolkę 18.02.13, 20:53
        Fasolę najpierw namoczyć (12, 24 albo wręcz 36h, w zależności od starości ziarna), wodę z moczenia wylać, gotowac bez soli, ale z majerankiem i cząbrem (lepszy smak i lepiej się bedzie czuć po jedzeniu) oraz liściem laurowym. Solić pod koniec. Sos pomidorowy na dobrym koncentracie plus ew. siekane pomidory w sosie wlasnym (o tej porze roku z puszki), doprawione bazylią i czosnkiem. Można dodać trochę śliwek suszonych/wędzonych - będzie zupełnie nie to, ale bardzo smaczne.
      • Gość: pani.ulka Re: przepis na fasolkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.13, 21:01
        tu wersja rozszerzona ...........nie moja, ukradziona
        ale wygląda smacznie
        :)

mojekungfu.wordpress.com/2007/10/04/fasolka/
        • jan-e-k Re: przepis na fasolkę 19.02.13, 09:11
          No właśnie bez mięsa to i nie po bretońsku. Dziękuję za porady.
    • sznupkowie Re: przepis na fasolkę 19.02.13, 10:58
      Ja chociaż jestem "miesomlaskająca" to czesto robie wersje bez dodatków.

Ścierasz marchew na dużych oczkach i siekasz w plastry por. To na patelnie i porzadnie zesmazasz na zloto, dodajesz cukier, pieprz, sól i dużo majeranku, przekłądasz do garnka i zalewasz wodą, dodajesz uprzednio wymoczoną fasole. Pewnie ta marchew gdzieś ci się po drodze rozgotuje, ale ona ma być zwyczajnie zasmażką dla tej potrawy, czy jak to zwał.

Fasola się bulgocze, a ty na patelnie dodajesz pokrojone w paski papryki czerwone i jedną papryczkę chili zieloną, liście laurowe dwa, trochę , dosłownie dwie szczypty kminu rzymskiego. Paprykę smażysz nie dłużej niz 3-4 minuty, zalewasz pomidorami z puszki i przekładasz do garnka z fasolką. Mieszasz, gotujesz 2 minuty pod przykryciem - doprawiasz sosem sojowym i przecierem pomidorowym. Fasolka wygląda i smakuje więcej niż dobrze.
      • jan-e-k Re: przepis na fasolkę 22.02.13, 08:57
        Nie używam soji ale dziękuję za fajny przepis. Jutro sprawdzę.
      • lonely.stoner Re: przepis na fasolkę 22.02.13, 10:23
        sos pomidorowy zrobic najlepiej z passaty pomidorowej - ja dodaje z przypraw rozmaryn i czosnek, oczywiscie warzywa- typu cienko pokrojona marchewka, papryka, por, cebulka (cienko tzn. w slupki-paski), mozesz do takiej fasolki osobno zrobic pulpety sojowe - ale w sumie sama fasolka w sobie jest tak sycaca ze nie trzeba :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka