Forum Na emigracji Polonia w Niemczech
ZMIEŃ
      heidelberg

heidelberg

(8 wyników)
    • witajcie, szukam jak w temacie lekarza ginekologa w Heidelbergu i okolicach. Jest ich sporo, to juz wiem, ale moze kogos mozecie polecic z wlasnego doswiadczenia. dziekuje i pozdrawiam trufelka
    • Szukam rodaków, przebywających obecnie w okolicach Heidelbergu... Wybieram się tam w najbliższej przyszłości więc miło by było nawiązać z kimś kontakt... Pozdrawiam :)
    • Wow, dzisiaj cale miasto pelne policji, wszystko az zielone, setki radiowozow, tysiace policjantow na ulicach tego spokojnego miasteczka a ja sie zastanawiam, co sie stalo. W koncu wymyslilam, ze moze jakis wazny mecz (chociaz przeciez nie mamy tu stadionu), ale okazalo sie, ze niedaleko mojego domu jest jakies wazne spotkanie unijne. A teraz wchodze na gazete.pl i co widze??? Minister Giertych we wlasnej osobie nas tu zaszczycil i propagowal idee zakazu aborcji na terenie calej ...
    • Witam wszystkich, ciesze sie ,ze znalazlam to forum,jest super. Od 6 miesiecy mieszkam w Niemczech,w Angelbachtal,30min.od Heidelbergu,jestem w 38tyg ciazy i mam meza Niemca.Jestem bardzo zadowolona z zycia tutaj,ale niestety brakuje mi polskiego towarzystwa,a konkretnie polskich kolezanek do kawki.Najchetniej takich z mieszanych malzenstw,ktore moga miec podobne spiecia kulturowe jak ja.Bo ja to sie z moimi nowymi niemieckimi kolezankami to nie zawsze umiem porozumiec, raz ze m...
    • Hej, moze ktos wie gdzie w okolicach Heidelberga mozna wybrac sie na grzyby i czy w ogole juz sa grzyby? Chodzi o jakies fajne miejsce gdzie mozna dojechac pociagiem/rowerem.
    • Co tam można ciekawego robić,zwiedzić,zobaczyć,kupić i gdzie. Jadę do miejscowości Ladenberg niedaleko Mannheim ale może bede jeszcze w innych miastach. Napiszcie prosze o jakiś możliwościach spedzenia ciekawie czasu i wydania troszku pieniążków. Z góry wielkie dzięki...
    • Może tutaj znajdę trochę zrozumienia, bo znajomi pukają mi do głowy ;) Chciałabym pojechać na ok. tydzień do Niemiec tak żeby sobie pozwiedzać. Niemiecki znam dobrze, kasa też jest. Jakie miasta polecalibyście jako szczególnie piękne? Jak jest w noclegami w Niemczech (wiem, wiem - wszystko zależy od standardu), ile trzeba na to kasy? Pozdrawiam i dzięki za rady :)
    • Ohhh jak ja kocham ten dialekt :)) Czy sa jakies kursy szwabskiego albo bawarskiego? Jak ja kocham gadac z tubylcami ktorzy wlasnie po szwabsku tak konkretnie zaciagaja :)))) Np. tak: www.youtube.com/watch?v=AQ3MFvXbwrA albo tak: www.youtube.com/watch?v=OIownZWFwN8 - chociaz z tego nie rozumiem ani jednego slowa... Ale mi sie podoba :))) Patrzylam w necie ale nigdzie nie znalazlam opcji kursow dialektow :) Tylko probuje to nasladowac ale mi nie wychodzi do konca :(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się