Dodaj do ulubionych

Koronawirus

11.03.20, 21:03
Angela Merkel mówi że prawdopodobnie 60-70% ludności Niemiec zarazi się wirusem.

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114881,25777475,niemcy-angela-merkel-60-70-proc-obywateli-zakazi-sie-koronawirusem.html
Mam nadzieję że nie ma racji, jestem akurat w grupie ryzyka...

Podejmujecie jakieś działania w związku z tym? Osobiście ręce myję od zawsze często, na imprezy masowe chodzę rzadko, wiele więcej chyba nie można zrobić. Tzn. mógłbym kupić 10 kg makaronu, jak niektórzy, tylko nie bardzo wiem po co.
Obserwuj wątek
    • vermieter Re: Koronawirus 12.03.20, 00:19
      60 - 70 procent, Zusatzahl 15 :)
      Przede wszystkim przestałem słuchać, czytać i oglądać informacje na ten temat.
      "Higieniczny" byłem zawsze, jestem dobrze odżywiony, choroby zewnętrzne mnie się nie imają. Na balkonie stoi mój ulubiony deckchair, korzystam z niego nawet w zimie. Jeszcze w podstawówce przeczytałem Czarodziejską Górę (bez zagłębiania się w treść), bardzo mi się spodobało leżakowanie w sanatorium zimą i utkwiło w pamięci.
      • karociawawa Re: Koronawirus 14.03.20, 15:22
        Tu masz info medycynaestetyczna.waw.pl/koronawirus-warszawa/ ile osób jest zarażonych i dobrze że myjesz ręce, bo to ważne, a jeszcze wazniejsze aby zostać w domu, bo tylko tak zostanie spowolnione zakażanie koronawirusem
    • adria231 Re: Koronawirus 21.03.20, 14:38
      W związku z wirusem mam prośbę : w rodzinie mam młodą dziewczynę, studentkę, która ciężko znosi obecną bezczynność w domu. Doradziłam jej by poćwiczyła znajomość języka niemieckiego, poczytała coś w języku niemieckim( zna niemiecki, ale to nie jest jej obcy język pierwszego wyboru). Chciałabym jej coś doradzić. Znacie jakieś fora dla młodych w języku niemieckim? Może jakiś link?
      • vermieter Re: Koronawirus 21.03.20, 16:01
        www.dw.com/de/deutsch-lernen/s-2055
        www.dw.com/de/media-center/live-tv/s-100817
        • adria231 Re: Koronawirus 21.03.20, 16:35
          Podałam dalej . Dziękuję.
      • saksalainen Re: Koronawirus 21.03.20, 16:38
        Tu jest dużo informacji o nauce niemieckiego:

woofla.pl/niemieckie-gazety-portale-informacyjne-oraz-stacje-radiowe/

woofla.pl/akademia-youtubea-jezyk-niemiecki/

woofla.pl/jak-osiagnac-poziom-bieglosci-c2-w-jezyku-niemieckim/

A co do forów, czegoś podobnego jak gazeta.pl w Niemczech nie widziałem. Różne portale informacyjne mają możliwość komentowania pod artykułami.

Ja sam jestem aktywny na dol2day.com (to jest prawdziwe forum), ale młodych tam mało, a czy się zda do nauki języka, też nie wiem.
        • alfredka1 Re: Koronawirus 21.03.20, 21:29
          Dawno do Was nie zagladałam a szkoda ..... zycie ucieka i trzeba by blisko/wirtualnie ludzi .
          Obserwuję walki z tym paskudztwem , przestrzegam nakazów i wierze, że może jakoś przetrwam /a lat mam 90 !!/.
          Moje podejście jest takie hmm... filozoficzne : "co mnie nie zabije to napewno wzmocni "
          Wychodze gdy pustka robi sie na ulicach, do sklepu nie chodze .. Mam córke,która zaopatrza nas w jadłoi napoje :))) oczywiście żartuję /to o napojach/. Mąż wychodzi rano po Wyborczą i wieczorem na spacer po pustej dzielnicy ....
          Dobrze, ze jest internet więc kontakt z bliskimi, zwlaszcza zagranicznymi, jest codzienny
          Książek w domu bardzo dużo więc o nudzie nie ma mowy
          .Pozdrawiam serdecznie :))

p.s. dostaje odprzyjaciół świetne dowcipy, filmiki na tematy bieżące, zwłaszcza dzisiejsze o tym jak to "wuc" o wyborach prawił .
          • adria231 Re: Koronawirus 22.03.20, 13:19
            A ja, jak "Kevin sam w domu". Już zaczyna mi to doskwierać. Co z tego, że mam wszystko, co mi jest potrzebne
            na tych moich 60 m na 10 piętrze. Bliscy dostarczają mi wszystko, a nawet więcej. Tylko jak długo to będzie trwać?
            • vermieter Re: Koronawirus 22.03.20, 17:51
              donoszą z dołu czy spuszczają z dachu w koszyku na linie? ;)
              • adria231 Re: Koronawirus 22.03.20, 19:49
                Dowożą z dołu, windą.
                I powtórzę; kiedy to się skończy? Jaka rzeczywistość objawi się nam , jak minie ta zaraza?
                • saksalainen Re: Koronawirus 22.03.20, 20:00
                  Co najmniej kilka miesięcy potrwa, myślę że w lecie na urlop za granicę nie pojedziemy...

Pierwszą komunię mojego siostrzeńca przełożono na wrzesień, tzn. spodziewają się że we wrześniu sytuacja będzie opanowana. Oby.
    • psycholog_in_spe Re: Koronawirus 21.12.21, 15:17
      Dzień dobry,
      Zapraszam Państwa do udziału w badaniu naukowym, które ma na celu przyjrzenie się w jakim stopniu pandemia COVID-19 wpisała się w historie naszego życia. Będę wdzięczna jeśli zechcecie się Państwo podzielić swoimi doświadczeniami.
      W badaniu jest miejsce na każdy punkt widzenia, nie badamy opinii, wszystkie Wasze historie i refleksje są równie ważne.
      Badanie jest w pełni anonimowe, dane zostaną wykorzystane wyłącznie w celach naukowych.

Link do badania: psychodpt.fra1.qualtrics.com/jfe/form/SV_5AvhCT73SZfbImq

Dziekuję i życzę spokojnych, szczęśliwych i zdrowych Świąt

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka