Dodaj do ulubionych

rozwód : Polka czy Niemcy

25.05.20, 22:34
Dobry wieczor, planujemy rozwód z mezem,po 5 latach malzenstwa. Nie znam jezyka niemieckiego perfekt, ale doradzono mi zeby zlozyc papiery w Niemczech, maz upiera sie , zebyslmy zlozyli papiery w Polsce, ze wzgledu na koszta. oboje pracujemy, mieszkamy tu od 5 lat.prosze o informacje, czy jesli on mnie ubiegnie i wysle papiery o rozwod do Polski wczesnie niz ja je zloze tutaj to sprawa rozwodowa bedzie muisala miec miejsce w Polsce?? dziekuje
Obserwuj wątek
    • vermieter Re: rozwód : Polka czy Niemcy 26.05.20, 09:36
      rozwód tylko w Niemczech, zgłoś się do Amtsgericht właściwego dla miejsca zamieszkania

www.scheidung.de/ablauf-der-scheidung.html
      • piluniaa Re: rozwód : Polka czy Niemcy 27.05.20, 08:05
        Dziękuję za odp ale w sumie to nie chodzi o mnie tylko o znajomego, żona nie chce się polubownie rozwieźć, chce dwóch prawników, on chce jednego, bo strasznie obawia się kosztów ( on więcej zarabia, utrzymywał cały dom) i czy jeśli on ma Rechtschutzversicherung to czy go to jakoś zwolni z kosztów procesu
        • vermieter Re: rozwód : Polka czy Niemcy 27.05.20, 08:44
          I wszystko jasne ;)
          Jesteś dużo młodsza od dotychczasowej żony czy posiadasz też inne zalety?
          Czy Rechtsschutz obejmie sprawę rozwodową należy sprawdzić w warunkach ubezpieczenia, każda firma ma inne.
          W Niemczech rozwód jest orzekany niejako automatycznie po okresie separacji.
          Z urzędu jest przeprowadzane wyrównanie wartości przyszłej emerytury.
          Jeżeli nie była zawarta intercyza, majątek jest wspólny i też podlega podziałowi.
          Koszty adwokackie są uregulowane ustawą a nie wg własnej oceny Pana Adwokata jak w Polsce. Przyjaciel zapłaci za swojego adwokata. Jeżeli żona ma małe dochody, koszty jej adwokata pokryje państwo.
          Teraz przemyśl czy taki trochę oskubany przyjaciel jest dla ciebie jeszcze atrakcyjny.
          Osobiście jestem rozwiedziony ponad ćwierć wieku i jestem zadowolony. Może nie dostaję tak często jak kiedyś, ale lepiej. Zawsze świeże mięsko wg własnego wyboru ;)
          Przed rozwodem 1 DM znaczyła dla mnie 0,50 Pf, bo dzieliłem z żoną. Teraz zamiast 1 EUR mam praktycznie 2 EUR bo nie muszę nic dzielić!

P.S. Mamy tylko jedno życie i słuchajmy tylko serca, nigdy rozsądku.
          • piluniaa Re: rozwód : Polka czy Niemcy 27.05.20, 10:38
            rozumiem dziekuje milego dnia zycze
            • piluniaa Re: rozwód : Polka czy Niemcy 27.05.20, 10:50
              To P.S. tak na poważnie, czy też sarkazm?
              • vermieter Re: rozwód : Polka czy Niemcy 27.05.20, 11:46
                jak najbardziej poważnie
                • piluniaa Re: rozwód : Polka czy Niemcy 28.05.20, 10:28
                  Czy można wysłać pytanie ba maila, bo to trochę za skomplikowane z tym rozwodem, chciałam się coś zapytać jeszcze
                  • vermieter Re: rozwód : Polka czy Niemcy 28.05.20, 11:22
                    Można, ale nie mam poczty gazetowej.
                  • vermieter Re: rozwód : Polka czy Niemcy 28.05.20, 15:00
                    Rozmawiałaś już z "jeszcze żoną" przyjaciela? Może ona o niczym nie wie?
                    Facet ma dwa gniazdka, od przybytku głowa nie boli.
                    Życie pisze ciekawe scenariusze.
                    Zaprzyjaźnij się z żoną i pogadajcie sobie o lubym ;)
                    • piluniaa Re: rozwód : Polka czy Niemcy 28.05.20, 17:23
                      ?
                    • znana.jako.ggigus Re: rozwód : Polka czy Niemcy 05.06.20, 17:12
                      :)))))
                      • vermieter Re: rozwód : Polka czy Niemcy 09.06.20, 13:05
                        wow, to Ty żyjesz :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka