Dodaj do ulubionych

indyk faszerowany

20.12.07, 13:07
Czym faszerujecie świątecznego indyka. Wątróbka, jajko i bułka, ale
co jeszcze?
Obserwuj wątek
    • Gość: jackk3 Re: indyk faszerowany IP: *.ptr.terago.ca 20.12.07, 23:29
      Jest mnostwo przepisow na necie jesli chodzi o nadzienie. Jesli
      planujesz zrobic na bazie miesnej/podrobowej musisz miec pewnosc ze
      bedzie upieczone do wlasciwej temp. Za oceanem wrecz nie poleca sie
      tego typu nadzienia do pieczenia w indyku ale przygotowanie i
      ugotowanie go osobno aby uniknac ryzyka zatrucia, gdy temp. w srodku
      indyka nie 'ugotuje' nadzienia.
      • bene_gesserit Re: indyk faszerowany 21.12.07, 10:34
        No wlasnie.
        Ja sie spotkalam z tym, ze do srodka indyka wsadza sie cale jablka,
        pomarancze albo cebule - zeby wilgoc z nich parowala i od srodka
        piekla i nawilzala ptaka. Poniewaz - no wlasnie - nie ma pewnosci,
        ze goraco przegryzie sie przez cala te gore miesa do samego srodka
        nadzienia, wepchanego w truchełko.
        Faszeruje sie indycze piersi - nadzienie jest pod cienka warstwa
        indyczej skory, po upieczeniu otrzymuje sie plastry wilgotnego
        bialego miesa, nadzienia i chrupiacej skorki. Glodna jestem.

        A do faszerunku dodaje bardzo malo podrobow, zeby nie zdominowaly
        smaku delikatnego miesa. Troche mielonego miesa (kurczak/indyk),
        kurczacza watrobe w niewielkiej ilosci, namoczona bulke, natke,
        czosnek itd plus pieczone orzechy (wloskie, laskowe lub pistacje)
        i/lub odrobine suszonych sliwek.

        --
        Lubi sie ocierać o orzech kokosowy, migdały lub limonkę.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka