storczyk70 20.12.07, 13:07 Czym faszerujecie świątecznego indyka. Wątróbka, jajko i bułka, ale co jeszcze? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kasiga Re: indyk faszerowany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.07, 22:47 ostatnio poszłam w same owoce, jabłka i suszone śliwki! chyba nawet wolę taki, indyk ma tyle mięsa, że właściwie nie ma sensu dawać jeszcze wątróbkę i całą resztę! spróbuj! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jackk3 Re: indyk faszerowany IP: *.ptr.terago.ca 20.12.07, 23:29 Jest mnostwo przepisow na necie jesli chodzi o nadzienie. Jesli planujesz zrobic na bazie miesnej/podrobowej musisz miec pewnosc ze bedzie upieczone do wlasciwej temp. Za oceanem wrecz nie poleca sie tego typu nadzienia do pieczenia w indyku ale przygotowanie i ugotowanie go osobno aby uniknac ryzyka zatrucia, gdy temp. w srodku indyka nie 'ugotuje' nadzienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gryka1 Re: indyk faszerowany IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.12.07, 10:22 Chyba mówicie o indyku nadziewanym a nie faszerowanym....... Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: indyk faszerowany 21.12.07, 10:34 No wlasnie. Ja sie spotkalam z tym, ze do srodka indyka wsadza sie cale jablka, pomarancze albo cebule - zeby wilgoc z nich parowala i od srodka piekla i nawilzala ptaka. Poniewaz - no wlasnie - nie ma pewnosci, ze goraco przegryzie sie przez cala te gore miesa do samego srodka nadzienia, wepchanego w truchełko. Faszeruje sie indycze piersi - nadzienie jest pod cienka warstwa indyczej skory, po upieczeniu otrzymuje sie plastry wilgotnego bialego miesa, nadzienia i chrupiacej skorki. Glodna jestem. A do faszerunku dodaje bardzo malo podrobow, zeby nie zdominowaly smaku delikatnego miesa. Troche mielonego miesa (kurczak/indyk), kurczacza watrobe w niewielkiej ilosci, namoczona bulke, natke, czosnek itd plus pieczone orzechy (wloskie, laskowe lub pistacje) i/lub odrobine suszonych sliwek. Odpowiedz Link Zgłoś
janiolka kaszą gryczaną 21.12.07, 21:54 ugotowaną. wymieszaną z usmazoną cebulą i zmieloną wątróbką. Odpowiedz Link Zgłoś