Dodaj do ulubionych

klopsiki z indyka

06.03.11, 12:47
Mam zamiar przerobic kilo albo dwa moroznych indyczych cyckow, i wpadl mi w oko watek o klopsikach w piekarniku. Ale nigdy nie robilam klopskikow z indyczej piersi - z uda tak, ale to inne mieso, bardziej suche, o innym smaku, i nie bardzo wiem jak sie do niego zabrac, boje sie ze sie rozsypia (moje klopsiki maja takie dziwne tendencje, mimo jajka i bulki). Chcialabym zrobic kilka wersji smakowych, czesc z koperkiem, czesc z curry...i tu wlasnie koncza sie moje pomysly. Co polecacie dodac do indyczej piersi zeby ja jakos uatrakcyjnic?
Obserwuj wątek
    • roseanne Re: klopsiki z indyka 06.03.11, 14:17
      dobrze sie komponuja rowniez posiekane suszone zurawiny
      na styl grecki z oregano i czosnkiem
    • kingaolsz Re: klopsiki z indyka 06.03.11, 15:33
      Ja dodaje musztarde do miesa i ona tez ozywia nieco smak indyka. Nie wychodza mi suche ( oczywiscie daje tez pieczywo [nie tarta bulke, bo od niej bywaja twarde], jajko i zeszklona cebule0.
    • bene_gesserit Re: klopsiki z indyka 06.03.11, 20:00
      *czarne oliwki, oregano, czosnek (swietne w sosie pomidorowym)
      *kruszone suszone grzyby i natka (sos smietanowy, chrzanowo-jablkowy np)
      *kolendra, czosnek, kmin rzymski, natka, dymka (sos intensywny, slodko-kwasno-papryczny, np z chili, pomidorow i dzemu morelowego)

      Mozesz je tez czyms nadziac, kawalkami fety np albo czegotam.

      Mieso lepiej sie trzyma, jesli jest dobrze wyrobione. Noi do tego suchego fileta warto dodac miesa bardziej kleistego, chocby 1/4 czesci mielonego udzca.
      • Gość: melmire Re: klopsiki z indyka IP: *.fbx.proxad.net 06.03.11, 22:48
        Zrobilam! i wyszlo calkiem zjadliwe!
        Mam wersje koperkowa, czosnkowo-ziolowa, grzybowa i naturalna. Wyszly ciut twarde, nastepnym razem dodam wiecej bulki. W kazdym razie nie wykazuja poki co tendencji do "rozpadowywania sie" :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka