wolta2 08.03.09, 15:26 Wydaje się, że trzymałam się przepisu: rozgrzany do 200 stopni piekarnik, piec ok.1,5 i polewać sosem. Polewałam co 30 min. i przekręcałam (miałam udziec) i wyszedł suchy jak wiór. Co ile polewać? Może to wina indyka? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nexstartelescope Re: Suchy indyk 08.03.09, 15:35 Sam udziec? jeśli tak, to 1,5 h to zdecydowanie za długo :( Odpowiedz Link Zgłoś
keltoi Re: Suchy indyk 08.03.09, 16:03 Wiesz co, ja wiem, że dla niektórych to jest nie do zniesienia, ale ja jak piekę jakikolwiek kawałek indyka, to go obkładam plastrami boczku, żeby mi nie wysechł i dopiero to polewam. I zgadzam się, że półtorej godziny jak dla jednego udźca indyka o trochę za dużo... Odpowiedz Link Zgłoś
wolta2 Re: Suchy indyk 08.03.09, 17:16 Po godzinie jak go dźgnęłam widelcem to sos poleciał, w przepisie jak poleci to jeszcze potrzymaj. Jestem trochę niedoświadczoną kucharką, ale on na pewno nie był spalony czy przypieczony, tylko suchy... Może go częściej polewać? Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Suchy indyk 08.03.09, 18:56 W niedopieczonym mięsie po nakłuciu sok ma kolor czerwony lub różowy, w gotowym sok może (a nawet powinien) lecieć, tyle, ze przejrzysty, wtedy mięso nie jest już krwiste w środku. Jeśli po nakłuciu nic z mięsa nie wylatuje, wtedy wiem, ze przesuszyłam je i będzie suche w środku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorotkah Re: Suchy indyk IP: *.hsd1.il.comcast.net 08.03.09, 21:32 Samej nogi to nigdy nie robilam ale jak pieke indycze piersi albo calego ptaka na Swieto Dziekczynienia to sprawdzam temperature miesa i wyciagam jak jest 155F czyli chyba tak okolo 68C, nakrywam folia alu i zostawiam na jakies dziesiec, pietnascie minut zeby sobie doszlo. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Suchy indyk 08.03.09, 23:38 Obawiam się, ze termometry do mięsa są jednak rzadkością w większości domów, pozostaje więc kombinowanie z nakłuciem:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorotkah Re: Suchy indyk IP: *.hsd1.il.comcast.net 09.03.09, 04:49 Powaznie?Dlaczego? Myslalam, ze to kazdy ma w domu.Ja wlasnie do indyka zawsze termometru uzywam. Odpowiedz Link Zgłoś
wolta2 Re: Suchy indyk 09.03.09, 17:34 Dziękuję za podpowiedzi, następnym razem po prostu krócej. Termometrów do mięsa jeszcze nie widziałam, ale warto mieć coś takiego w domu. Odpowiedz Link Zgłoś
upl Re: Suchy indyk 12.03.09, 14:28 ja mam taki termometr: www.okazje.info.pl/okazje/dom-i-ogrod/silit-contatto-termometr-do-miesa.html mozesz sprobowac piec indyka w tzw rekawie - zabezpiecza przed wyschnieciem aczkolwiek nigdy nie pieklam uda - tylko calego indyka i trwalo to w sumie 2 godziny - najpierw w 200 stopniach a nastepnie w 180 stopniach ostatnia godzine Odpowiedz Link Zgłoś
rudolf.ss Re: Suchy indyk 22.03.09, 01:05 można kupic piekarnik z termosondą i miec problem z głowy że sie taki termometr zgubi. PS. rękaw to dobre rozwiązanie albo poprostu niższe temperatury pieczenia,a dłuższy czas. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: becia Re: Suchy indyk IP: *.leon.com.pl 22.03.09, 11:54 Ja przed pieczeniem zawsze krótko obsmażam mięso ze wszystkich stron na gorącym tłuszczu. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Suchy indyk 22.03.09, 11:58 a jak musisz upiec całego indyka, to też go najpierw obsmażasz? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
rudolf.ss Re: Suchy indyk 22.03.09, 13:16 całego indyka zwiąż, ponacinaj skórę i powkładaj pod nią kawałki masła i zioła jakie tam lubisz. Włóż go cyckiem od spodu do wysokiej blachy. Na wierzchu obłóż plasterkami boczku. Przykryj wszystko folią aluminiową i dajesz do piekarnika na 190 stopni. Piecz około 2h na każdy kilogram - 4h na 2 kg, 6h na 3kg. 20 minut przed końcem zdejmij folię żeby boczek się zrumienił. Polecam - przepis z kuchni Rudolfa.SS :) Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: udziec nie ma cyca, powtorka z lektury sie kl 22.03.09, 19:15 Och, ale z pewnoscia da sie wytrybowac nozem szefa. Szef ze stali damascenskiej zapewne :))) Odpowiedz Link Zgłoś
rudolf.ss Re: udziec nie ma cyca, powtorka z lektury sie kl 22.03.09, 20:01 ja tak robię calunga :P Odpowiedz Link Zgłoś
kwiatek_leona Re: Suchy indyk 24.03.09, 18:16 2 godziny na kazdy kilogram calego indyka bez farszu to duzo za dlugo. Przy podanej przez Ciebie temperaturze kalkulowalabym co najwyzej 1 godz. na kilogram, plus 15-30 min poza piekarnikiem, zeby sobie ptaszysko pod pierzynka z folii ciepko odpoczelo przed uroczystym pokrojeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
reniam_123 Re: udziec nie ma cyca, powtorka z lektury sie kl 24.03.09, 12:24 Rycze ze śmiechu :DDD Odpowiedz Link Zgłoś