Dodaj do ulubionych

Suchy indyk

08.03.09, 15:26
Wydaje się, że trzymałam się przepisu: rozgrzany do 200 stopni piekarnik, piec
ok.1,5 i polewać sosem. Polewałam co 30 min. i przekręcałam (miałam udziec) i
wyszedł suchy jak wiór. Co ile polewać? Może to wina indyka?
Obserwuj wątek
    • keltoi Re: Suchy indyk 08.03.09, 16:03
      Wiesz co, ja wiem, że dla niektórych to jest nie do zniesienia, ale ja jak piekę jakikolwiek kawałek indyka, to go obkładam plastrami boczku, żeby mi nie wysechł i dopiero to polewam.

      I zgadzam się, że półtorej godziny jak dla jednego udźca indyka o trochę za dużo...

      --
      Czyli dopóki nie zapalę pierwszego papierosa w życiu, to nie mogę twierdzić, że wybrałem niepalenie? (by sokolasty)
      • wolta2 Re: Suchy indyk 08.03.09, 17:16
        Po godzinie jak go dźgnęłam widelcem to sos poleciał, w przepisie jak poleci to
        jeszcze potrzymaj. Jestem trochę niedoświadczoną kucharką, ale on na pewno nie
        był spalony czy przypieczony, tylko suchy... Może go częściej polewać?
        • kk345 Re: Suchy indyk 08.03.09, 18:56
          W niedopieczonym mięsie po nakłuciu sok ma kolor czerwony lub różowy, w gotowym
          sok może (a nawet powinien) lecieć, tyle, ze przejrzysty, wtedy mięso nie jest
          już krwiste w środku. Jeśli po nakłuciu nic z mięsa nie wylatuje, wtedy wiem,
          ze przesuszyłam je i będzie suche w środku.
                • wolta2 Re: Suchy indyk 09.03.09, 17:34
                  Dziękuję za podpowiedzi, następnym razem po prostu krócej. Termometrów do mięsa
                  jeszcze nie widziałam, ale warto mieć coś takiego w domu.
                  • upl Re: Suchy indyk 12.03.09, 14:28
                    ja mam taki termometr:
                    www.okazje.info.pl/okazje/dom-i-ogrod/silit-contatto-termometr-do-miesa.html
                    mozesz sprobowac piec indyka w tzw rekawie - zabezpiecza przed wyschnieciem
                    aczkolwiek nigdy nie pieklam uda - tylko calego indyka i trwalo to w sumie 2
                    godziny - najpierw w 200 stopniach a nastepnie w 180 stopniach ostatnia godzine
                    --
                    niebowgebie.blox.pl/html
                    • rudolf.ss Re: Suchy indyk 22.03.09, 01:05
                      można kupic piekarnik z termosondą i miec problem z głowy że sie taki termometr
                      zgubi. PS. rękaw to dobre rozwiązanie albo poprostu niższe temperatury
                      pieczenia,a dłuższy czas.

                      --
                      SATANIZM RACJONALNY - w tym rodzaju satanizmu, postać Szatana jest symbolem -
                      Szatan jest manifestacją życia ziemskiego (gdyż zakłada takie za jedyne —
                      poprzez odrzucenie wizji Boga, diabla i innych sił metafizycznych, np.bogów),
                      wolności wyboru między dobrem a złem (założenie względności pojęć).
                      ***** **** *** Manifest ateizmu? *** **** *****
    • rudolf.ss Re: Suchy indyk 22.03.09, 13:16
      całego indyka zwiąż, ponacinaj skórę i powkładaj pod nią kawałki masła i zioła
      jakie tam lubisz. Włóż go cyckiem od spodu do wysokiej blachy. Na wierzchu obłóż
      plasterkami boczku.
      Przykryj wszystko folią aluminiową i dajesz do piekarnika na 190 stopni. Piecz
      około 2h na każdy kilogram - 4h na 2 kg, 6h na 3kg.

      20 minut przed końcem zdejmij folię żeby boczek się zrumienił.
      Polecam - przepis z kuchni Rudolfa.SS :)

      --
      SATANIZM RACJONALNY - w tym rodzaju satanizmu, postać Szatana jest symbolem -
      Szatan jest manifestacją życia ziemskiego (gdyż zakłada takie za jedyne —
      poprzez odrzucenie wizji Boga, diabla i innych sił metafizycznych, np.bogów),
      wolności wyboru między dobrem a złem (założenie względności pojęć).
      ***** **** *** Manifest ateizmu? *** **** *****
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka