-
Od dawna czułem intuicyjnie, że jest to bardzo ważna sprawa.
Pewnie gdzieś jest to już lepiej opisane, ale dzisiaj zainspirowany uwagą Przycinka, która doskonale trafia w moje intuicje, postanowiłem je tutaj opisać. W nadziei, że ewentualni dyskutanci pozwolą to uporządkować.
Zdefiniujmy zatem pojęcie i zjawisko o którym mowa.
Inflacja zobowiązań czyli spadek wartości WSZYSTKICH zobowiązań.
Intuicyjnie każdy pewnie wie, że jeśli ktoś ciągle pożycza, to tu, to tam. Nachodzi rodzinę, są...
-
Dla wielu uczestników forum ten tekst może być doskonałym odświeżeniem wiadomości nt strategii antykryzysowej przyjętej przez większość rządów. Nie tylko Fed, ale i EBC a także inne banki centralne kontynuują politykę "ilościowego" czy jak, początkowo nazywane było "kredytowego łagodzenia". Warto pamiętać, że ten kryzys nie ma charakteru wyjątkowego. Tego typu problemy znane są z dziejów gospodarki i co więcej znane są rozwiązania, które powinny być wprowadzone jak tłumaczą obaj autorzy tego ...
-
Oczywiście inflacja jest. Jest widoczna. Ale nie ma chyba tej skali co cały ten szalony dodruk.
Dlaczego nie ma dużej inflacji mimo ciągle rosnącego dodruku?
Jaki mechanizm jest za to odpowiedzialny? Dlaczego i gdzie kumulują się siły infalcji?
Czy ktoś ma jakieś przemyślenia?
-
Czy to możliwe, że posiadacze USD inwestują w akcje z powodu spodziewanej inflacji?
-
Wczoraj przyszło mi na myśl coś takiego
1) Co i rusz pojawia się stwierdzenie, że deflacja jest zabójcza do
gospodarki. Podstawą dla tego stwierdzenia jest
a) Spadające ceny powodują, że konsumenci wstrzymują się z zakupami, a więc
spada produkcja, a więc spada zatrudnienie, itp
b) Z kolei ciągle rosnące ceny w inflacji powodują, że konsumentom opłaca się
wydawać szybko, brać kredyty -> a więc rośnie produkcja, rośnie zatrudnienie itp.
2) Z drugiej strony, mało kto oszczędza po...
-
Zapraszam do dyskusji tutaj:
forum.gazeta.pl/forum/w,93359,101753260,101753260,lekcja_ekonomii_nr_1_inflacja_wprowadzenie.html
-
Mam pytanie.
Czy ktos mi wyjasni skad pochodza dane na podstawie ktorych GUS oblicza i
podaje poziom inflacji w Polsce?
-
Okiem laika niestety :))
Ceny rosna. Na rynek splywa kasa z kredytowania chetnych do kupna mieszkan od
deweloperow, mieszkan z rynku wtornego, dziale budowlanych, ziemi rolnej z
zamiarem przekwalifikowania i tak dalej.W efekcie nieruchomisci ogolnie
pojete wystrzelily w gore bardziej niz w Stanach w latach 2000-05.
Zarobki takze rosna chociaz na pewno wolniej. Latwosc uzyskanie kredytu
zapewne dzisiaj przewyzsza te w Stanach ( to akurat pisze na podstawie paru
przypadkow ktore...
-
Myślę, że już nadchodzi powoli czas inflacji.
Wypowiedzi Chińczyków na temat bezpieczeństwa ich dolarowych aktywów mogą oczywiście mieć różne podłoże ale z pewnością jakieś podłoże mają. Takich wypowiedzi nie rzuca się ot tak sobie. Zapowiada się druk banknotów o dużych nominałach w Chinach. BoE i SNB dokładają do pieca. A Steinbrueck ostrzega.
[url]http://www.khaleejtimes.com/biz/inside.asp?xfile=/data/finance/2009/March/finance_March33.xml§ion=finance
I to wszystko w ciągu paru zale...
-
4.3?
A ile na koniec roku?
-
GUS: Inflacja w lutym wyniosła 3,6 proc.
Ceny towarów i usług konsumpcyjnych w lutym wzrosły o 3,6 proc. w stosunku do
lutego 2004 roku, a w porównaniu ze styczniem 2005 roku ceny spadły o 0,1
proc. - podał w poniedziałek Główny Urząd Statystyczny. Prognozy rynkowe
inflacji w lutym zawierały się w przedziale 3,8-4,1 proc. ze średnią 4,0 proc.
dalej
GUS skorygował też styczniową inflację po zmianie wag na 3,7 proc. z 4,0
proc. podawanych miesiąc temu.
Ceny żywności i napojów bez...
-
Taka cisza. Piękna pogoda czy wszyscy liczą straty?
Każdy dzisiaj stracił z wyjątkiem cashu w USD.
Co dalej?
Prawdę powiedziawszy zamiąch jest niezły i trudno wyrokować.
Moim zdaniem to falstart. Globalny jak wszystko obecnie. Teraz już wszystko jest armageddonem, blood bathem, rzeźnią, implozją, eksplozją itp.
Wyjście z QE będzie trudniejsze niż się wydaje. Bo jeżeli już QE zrobiło coś złego to wcale nie to, że mamy groźbę inflacji - moim zdaniem nie mamy. Mamy raczej więcej złyc...
-
Rozpoczne tutaj osobny watek zwiazany z tematem jaki przewija sie w wielu dyskusjach na tym forum poniewaz sam wreszcie uznalem, ze zaistnialy sygnaly, ze juz zaczelo wchodzic w rachube uderzenie inflacyjne (niektorzy twierdza, ze hiperinflacyjne).
Opisalem to tutaj:
forum.gazeta.pl/forum/w,17007,118146318,118595526,Re_hiperinflacja_co_prakycznie_oznacza_.html
Osobiscie trudno mi sobie wyobrazic zmasowane uderzenie inflacji i to po wieloletniej stagflacji skoro maluczcy sa juz tak dos...
-
Produkcja systematycznie (m/m) spada.
Uwzgledniajac, ze r/r statystyki "poprawia" produkcja budowlana (przepraszam, kto to kupi za statystyczne ceny a wiec takie ceny to fikcja) jest jeszcze gorzej.
Bez zadnych watpliwosci zapadnie sie eksport bo nie ma gdzie eksportowac przy kurczacych gospodarkach jego odbiorcow.
Rostowski juz nawet nie pozycza a zwyczajnie kradnie (rezerwa demograficzno-emerytalna):
praca.gazetaprawna.pl/artykuly/513938,fikcyjna_rezerwa_emerytalna.html
Wiec ...
-
Niech ktos mi wytlumaczy tak jak jakiemus glupkowi, o co w ogole w tym chodzi. Bo czytam od jakiegos czasu prase i nie rozumiem. Ze niby sa 2 wyjscia - albo bail-out albo wyrzucenie z euro.
A ja sie pytam, po co w ogole Europa ma podejmowac jakas decyzje? Ze Grecja zbankrutuje...no i co z tego? Ma to jakis wplyw na inne panstwa w Euro? Byc moze na urealnienie oprocentowania u pozostalych PIGS-ow, ale Niemcy przeciez nie beda przez to mniej lub bardziej wyplacalne.
Ze spadnie kurs euro - wie...
-
Są to niewątpliwie zjawiska finansowe. A ściślej monetarne.
Do tego bardzo proste i zupełnie nie wiem dlaczego są tak komplikowane. Jeśli wartość większości dóbr i usług przyjmiemy za w miarę stałą w jakimś okresie to cena tych dóbr i usług wyrażona w pieniądzu, którego ilość w obiegu w tym samym okresie rośnie musi ulec wzrostowi. Jeśli ilość pieniądza w obiegu zmaleje ceny też to zrobią.
Rozpatrzmy dwa skrajne przypadki. Ilość pieniądza rośnie lub maleje w sposób niekontrolowany. Oba te p...
-
Czemu właściwie państwo nie drukuje sobie kasy zamiast ściągać podatki?
W końcu pieniądz nie jest jak kiedyś wymienialny tylko wirtualny.
Zresztą i tak już sobie dodrukowuje.
Czy brak podatków nie spowodowałby drastycznego przyspieszenia obrotu pieniądza, spadków kosztów produkcji i rozwoju gospodarki?
-
Mam pytanko do bardziej rozeznanych kolegow i kolezanek, co o tym sadzicie?
Zakladajac mainstreamowa projekcje czyli stopniowe umacnianie EUR/PLN, inflacje w ryzach jest to oferta OK.
"Witam Państwa,
z racji trwającej od kilku miesięcy spadkowej tendencji oprocentowania Lokat bankowych ****** Bank przygotował dla klientów rozwiązanie charakteryzujące się stałą, zagwarantowaną w umowie, wysoką stopą zwrotu. Taką możliwość dają nam inwestycje w obligacje korporacyjne (obligacje emitow...
-
myślę, że jest sensowne wpisywanie podwyżek na skutek vatu. To daje prawdziwy obraz presji inflacyjnej, nijak nie wierzę vincentowi i gus-owi. proponuje wpisy tylko sprawdzonych artykułów
zaczynam od chlebka
chleb zwykły + 12% (2,10-2,35)
-
Moze i glupie pytanie, ale coz...
Yieldsy sa bliskie zera. Zalozmy ze kwestia czasu jest pojawienie sie mega
inflacji. Gdzie sens?
Sens jesli nie ma innej, bardziej korzystnej inwestycji. Sens bo US nie moze
teoretycznie wywrocic sie na swoich zobowiazaniach?
Wrzuccie tu prosze troche logiki...