inflacja

(3 wyniki)
  • Regularnie płacę alimenty, ale oczywiście mojej byłej żonie mało i chce podnieść alimenty o wskaźnik inflacyjny, czyli 5%. Nie mam zamiaru tego zrobić, ale ona straszy mnie sądem. Zastanawiam się czy jak pójdzie do sądu, to sąd weźmie to pod uwagę i czy – tak jak ona chce – coroczną podwyżkę alimentów wpisze w wyrok. Ktoś z was spotkał się z takim zapisem? Czy będzie jednak musiała tak co roku chodzić do sądu po podwyżkę kilka procent? O ile oczywiście dostanie tą pierwszą.
  • podwyższenie alimentów..... rozmowy z exem zaczęłam gdzieś w listopadzie, spytałam co on może zaproponować. Myślał 3 miesiące i wymyślił że sprawiedliwe będzie podniesienie alimentów o wskaźnik inflacji - świeżo ogłoszony wynosi 2,4 %....... W mojej sytuacji (przy dosc dobrych alimentach) podwyżka ta wynosi 20 zł dla 5latka i 26 zł dla 11 latki. Wyjaśnię, że zaczęłam mysleć o podwyższeniu alimentów odkąd córka zaczeła zauważać znaczne różnice w statusie materialnym taty a naszym. Tata pozwa...
  • Kilkanaście lat temu wpłaciliśmy jedną ratę za mieszkanie. Teraz ex chce jej zwrotu (to znaczy jej połowy)i powstał problem obliczenia aktualnej wartości tamtych pieniędzy. Która z poniższych opcji jest prawidłowa (a może jest inny sposób liczenia)? 1) rata stanowiła 1/10 wartości mieszkania więc należy policzyć 1/10 obecnej wartości tego mieszkania. 2) tyle, ile wynosiłaby ta kwota jeśli wówczas byłaby wpłacona na lokatę (ile % ponad inflację)? Pomóżcie proszę, E.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się