Forum eDziecko eRodzice Oszczędzamy
ZMIEŃ
      inflacja

inflacja

(8 wyników)
    • Kochani chciałam Was się poradzić w kwestii inwestycji 15 tyś na obecne czasy które mają nadejść i już nawet się zaczęły chyba, czyli wielki kryzys itd. Wiadomo, że kryzys wiąże się zawsze z inflacją, która może być bardzo dużo i już kilkukrotnie w zeszłym stuleciu ludzkość się na to nacięła, że nagle długoodkładane pieniądze były nic nie warte (i żadne lokaty ani fundusze z ich procentami tego nie zmienią) Do takiego czegoś nie chcę dopuścić i w związku z tym chcę zainwestować pieniądze w ...
    • inflacja(26)

czy wysoka inflacja, wyższa niż oprocentowanie większości kont i lokat (w jeszcze podatek płacić trzeba), nie zniechęca was do oszczędzania? zmieniacie pod jej wpływem wasze strategie oszczędzania?
    • Czy dostaliście podwyżkę przynajmniej równą infalcji? Z tego co wiem ludzie u mnie w firmie dostali po około 4%. A jak jest u Was?
    • Wykresy pokazują ile realnie straciły osoby trzymajace pieniądze na lokatach: [img]https://www.polskieradio.pl/bd29627e-1ed7-400a-9f32-658aa012ce32.file[/img] Pytam poważnie, bo się nie orientuję, czy nie uczciwiej by było, gyby banki były zmuszone do lokat doliczać inflację tj jest to przy kredytach?
    • Za ok. 1-2 miesiące bedziemy mieli jednorazowy przypływ gotówki- 45tys zł. I teraz pytanie do Was- chcemy je przeznaczyć na studia starszego syna (ma teraz 14 lat) i jak ta kasę ulokować, tzn. w czym? Myślałam o obligacjach państwowych, a Wy co poradzicie? Nie chodzi o super zysk, ważne, żeby inflacja nie była większa niz zysk, żebyśmy nie stracili - a tak by bylo jakbyśmy pieniądze "w skarpcie" trzymali . Ale nie chcemy tez za bardzo ryzykować i w coś niepewnego ładować tych pieniedzy. A moz...
    • na 8,8%, na 3 miesiące- nieźle... nawet przy takiej kwocie można cokolwiek zarobić, jeśli ktoś wpłąci te 500 zł na rok- oprocentowanie 9,2%- jak to się liczy? 500 zł na 3 miesiące po 8,8% (w skali roku)- czyli odsetki po 3 miesiącach wyniosą 11 zł, minus podatek belki 19%- zysk 8,91 zł po 3 miesiącach- no cóż, lepsze to niż nic 500zł na rok po 9,2%- odsetki 46 zł, minus podatek belki- 37,26 zł zysku dla kwoty np. 3000 zł na rok- zysk 223,56 zł, zawsze coś jeśli macie pyt...
    • 5000 zł(10)

Cześć wszystkim! Gdzie można "włożyć" taką kwotę na pół roku, żeby przyniosła jakiś (choćby minimalny) zysk? Lokaty są chyba nisko oprocentowane. Macie jakieś doświadczenia? Pozdrawiam.
    • dlaczego sa lepsze od np. lokat?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się