Dodaj do ulubionych

Przepis na minestrone

03.02.11, 17:07
MINESTRONE
Najwspanialszą wśród zup jarzynowych jest włoska minestrone, słusznie zwana "wielką zupą". Przyrządza się ją z wszystkiego, co włoska gospodyni znajdzie w ogrodzie lub na targu. Minestrone zawsze zawiera liczne jarzyny i kluski (lub inne produkty mączne), jest posypana serem. Niżej przepis na mediolańską minestrone z ryżem.

4 porcje
1 ziemniak,
2 marchewki,
1 korzeń pietruszki,
3 gałązki natki selera,
2 cukinie,
100g grochu,
2 pory,
3 liście białej kapusty,
2 pomidory,
100g wędzonego boczku,
1 duża cebula,
2 ząbki czosnku,
3 łyżki oleju,
100g świeżych ziaren fasoli lub fasoli suszonej, uprzednio moczonej i podgotowanej,
1,5l mało osolonego rosołu na mięsie lub jarzynach,
pęczek ziół:
liść laurowy, zielona pietruszka, bazylia, tymianek, rozmaryn, sól i pieprz,
1 torebka ryżu parabolicznego.
Jarzyny umyć, obrać, pokroić w kostkę. Liście kapusty przekroić na pół i pokroić w paski. Pomidory obrać ze skórki, wyjąć pestki i pokroić w szóstki lub ósemki. Boczek pokroić w kostkę. Obrać cebulę i czosnek i drobno posiekać. Podgrzać olej w szerokim rondlu, podsmażyć boczek, dusić cebulę i czosnek. W pierwszej kolejności dusić twarde jarzyny przez 5 minut, stale mieszając, po czym dodać warzywa delikatniejsze i obgotowaną fasolę. Po trzech minutach duszenia wlać rosół. Zupę zagotować, dodać ryż i pęczek ziół. Gotować na wolnym ogniu przy uchylonej pokrywce przez około 20 min., aż ryż się ugotuje.
Wyjąć zioła, doprawić solą i pieprzem i posypać posiekaną pietruszką.
Obserwuj wątek
    • ania_m66 paraboliczna jest antena satelitarna 03.02.11, 18:07
      a nie ryz.
      z wielka niecierpliwoscia i zapartyn tchem czekam na kretynke, badz kretyna, ktora/y zacznie spamowac reklama wlasnego bloga przed jego zalozeniem.
      w tym tygodniu mielismy jedna blogierke z trzema przepisami na krzyz na blogu, aktualny rekord dzierzy britaniabeauty (czyzby hot paszet pod nowym nickiem?) z jednym przepisem.
      trolle spamujace, do dziela! ten rekord jest do pobicia.
      • qubraq Re: paraboliczna jest antena satelitarna 04.02.11, 13:14
        :-) Też tak myślalem ale moja CYFRY+ jest niestety kulista i co gorsza moje rzadkie okazy drzew zaczynaja mi ja przeslaniać i trace odbiór wielu stacji... ;-/

a moze to tylko taki żart - "przezwisko"... ;-)
    • malarot Re: Przepis na minestrone 03.02.11, 18:34
      Kiedyś ktoś mi dał przepis i robiłam. Naprawde polecam!!! Smakowało całej mojej rodzinie. Pomijam najmłodszych czlonków rodziny, którzy to jedza czysty rosół i pomidorówke i nic innego nie wchodz i grę. Nawet babci smakowało :D
      • britaniabeauty Re: Przepis na minestrone 04.02.11, 09:56
        Jest nie tylko pyszna, ale bardzo zdrowa. No cóż, dzieci - niestety - najchętniej jedzą hamburgery i popijają coca-colą, nie ma co liczyć na namówienie ich na minestrone, czy jakąkolwiek potrawę zawierającą jarzyny w większej ilości, aniżeli jeden plasterek... Ale babcia!!! Super, bo babcie przeważnie nie są otwarte na nowości kulinarne. Więc jeżeli smakowało również starszemu pokoleniu, to znaczy, że coś jest na rzeczy... :)
        • Gość: Grrr Re: Przepis na minestrone IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.11, 14:14
          A fotografia zamieszczona na blogu "pobrana" stąd:
          www.flickr.com/photos/ric_w/916769451/
          • lashqueen Re: Przepis na minestrone 04.02.11, 14:16
            Wstyd!!
            • Gość: Grrr Re: Przepis na minestrone IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.11, 14:28
              Hehehehe, kolejna fotografia:
              ugotuj.to/przepisy_kulinarne/2,87561,,Zupa_gulaszowa,,-9523447,9495.html
            • Gość: Wstyd to kraść. Re: Przepis na minestrone IP: *.toya.net.pl 04.02.11, 14:28
              Wstyd to napisać wstyd i nic więcej. Tu wróżki raczej nie zaglądają damo od patelni.
              • lashqueen Re: Przepis na minestrone 04.02.11, 15:32
                Kolejna już moja "fanka", którą boli mój blog? :D
                Sama sprecyzowalaś - wstyd to kraść (w tym kraść cudze zdjęcia).
              • marghe_72 Re: Przepis na minestrone 04.02.11, 16:20
                Gość portalu: Wstyd to kraść. napisał(a):

> Wstyd to napisać wstyd i nic więcej. Tu wróżki raczej nie zaglądają damo od pa
                > telni.
                ?
                Nick bardzo na miejscu. Bo coś mi sie zdaje, że własnie o kradzież tu chodzi.
                Cudzych zdjęć
        • marghe_72 Re: Przepis na minestrone 04.02.11, 14:25
          britaniabeauty napisała:

> Jest nie tylko pyszna, ale bardzo zdrowa. No cóż, dzieci - niestety - najchętni
          > ej jedzą hamburgery i popijają coca-colą, nie ma co liczyć na namówienie ich na
          > minestrone, czy jakąkolwiek potrawę zawierającą jarzyny w większej ilości, ani
          > żeli jeden plasterek...

??
          • Gość: aqua48 Re: Przepis na bloga IP: *.aster.pl 04.02.11, 19:41
            Przepis na bloga - bełkot plus cudze zdjęcia. Wstyd!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka