Dodaj do ulubionych

Jarzyna/surówka do ryby

06.02.10, 14:02
Czerwona kapusta, coleslaw, kiszona (z marchewką, z rodzynkami, z
ananasem...) - co dalej?
A gotowane: szparagi, pory - co jeszcze?
Obserwuj wątek
    • Gość: zadumana Re: Jarzyna/surówka do ryby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.10, 09:51
      Renomowana kucharka z dobrej restauracji robiła tak:
      ogórki kwaszone całe, jabłka pocięte w ćwiartki ze skórką(bez
      pestek), cebula połówki - wzystko posztkowane na cienko i polane
      odrobiną oliwy plus ewentualnie kwas z ogórków plus sól. Ważne, żeby
      użyć szatkownicy, bo wtedy plasterki ogórka i jabłka są cieniutkie,
      a to istota sprawy w tej bajce.
      Wygląda efektownie, zawartość polska i smak super. Robię to do
      różnych ryb pieczonych, smażonych w tym np. do łososia. Zamiast tej
      polskiej nieszczęsnej w kółko eksploatowanej kapusty kwaszonej,
      którą lubię, ale ileż można to samo....

      Ostatnio zrobiłam zmianę i wkroiłam (zamiast ogórka) paprykę
      konserwową plus dolałam trochę marynaty. Też niezłe chociaż oryginał
      lepszy.

      Jabłka można dać słodkie lub kwaśne. Jesli czerwone - wyglada
      ślicznie.

      Cebula czerwona też dodaje wdzięku i smak jest łagodniejszy.

      Wopkół mnie ta "zaraza" szerzy się dość szybko. Jeśli ktoś ma
      szatkownicę, to robota pali się w rękach.

    • marciasek zależy jaka ryba i jak przyrządzona 08.02.10, 12:41
      Kapusta pasuje mi wyłacznie do smażonych panierowanych ryb o intensywnym smaku (np. dorsz, mintaj).
      Jeśli jednak ryba jest duszona, pieczona, grillowana albo tez sama z siebie delikatna w smaku - wybieram znacznie łagodniejsze dodatki. Do ryby zawsze sprawdza się szpinak. Poza nim duszone pory z odrobiną białego wina; cykoria na masle; grillowana cukinia z oliwą, cytryną, odrobiną czosnku i bazylią; tarta marchew z jogurtem lub oliwą, cytryną i pomarańczą; sałata lodowa z czerwoną cebulą, selerem naciowym i plasterkami pomarańczy z dressingiem cytrynowo-oliwnym itd. Wszystko zależy od ryby. Niektóre ryby, takie jak sandacz, okoń nilowy, węgorz, mają na tyle ciekawy, a przy tym łagodny smak, że podawanie ich z czymś tak intensywnym jak kiszona kapusta czy ogórki zepsułoby całą przyjemność.
    • figgin1 Re: Jarzyna/surówka do ryby 08.02.10, 13:04
      Ja do ryby najbardziej lubię sałatę lodową z winegretem. Do charakternych
      słodkowodnych śwetnie wchodzi mi takie coś : sałatę mieszam z czerwoną cebulą,
      papryką, pomidorkami koktajlowymi i cząstkami grejpfruta. Do tego oliwa z
      oliwek, miód gryczany, musztarda francuska i ocet balsamiczny. No i sól rzecz
      jasna. Duszony fenkuł też znakomicie pasuje do ryby.
    • bene_gesserit Re: Jarzyna/surówka do ryby 08.02.10, 17:49
      Zamiast surowki - solidna porcja salsa verde po polsku (zmiksowane
      razem koperek, szczypiorek, natka plus np rukola, doprawione czym
      sie da - musztarda lub czosnkiem, sola, pieprzem, cytryną, oliwą.
      Jem to jak salatkę, do ryby idealne o kazdej porze roku. Mozna
      dodac jedno-dwa posiekane jajka.
    • Gość: miu Re: Jarzyna/surówka do ryby IP: *.fbx.proxad.net 08.02.10, 18:15
      Na ogol podaje ryby bez zadnych surowek, raczej z warzywami z wody
      lub w sosach. Surowki mi jakos nie pasuja do ryb. Przykladowo:

      -brokuly i kalafior z wody lub w bialym sosie, do tego makaron
      -warzywa w stylu prowansalskim (oliwki + sklad ratatui) + ryba
      smazona na oliwie lub pieczona + ryz
      -bardzo tez lubie szukrut z rybami (a nie tradycyjny miesny), wtedy
      mamy rybe z kapusta kiszona, do tego ziemniaki i troche bialego sosu
      do ryby. Wbrew pozorom znakomite polaczenie.
      -serca palm na cieplo lub na zimno - ich kwaskowatosc laczy sie
      idealnie z rybami (podobnie karczochy)
      -salsefia
    • floress Re: Jarzyna/surówka do ryby 10.02.10, 19:49
      Na surowo
      Marchewka z ananasem
      Surówka z pora
      Kapusta kiszona z zieleniną (koperek, pietruszka, odrobina lubczyku)
      Wszelkie sałaty i kapusty

      z gotowanych
      Brokuły
      Brukselka
      Cukinia z suszonymi pomidorami
      Szpinak

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka