ampolion 06.02.10, 14:02 Czerwona kapusta, coleslaw, kiszona (z marchewką, z rodzynkami, z ananasem...) - co dalej? A gotowane: szparagi, pory - co jeszcze? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
glasscraft Re: Jarzyna/surówka do ryby 06.02.10, 14:11 Gotowane: do ryby w panierce - groszek albo fasolka w sosie pomidorowym :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zadumana Re: Jarzyna/surówka do ryby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.10, 09:51 Renomowana kucharka z dobrej restauracji robiła tak: ogórki kwaszone całe, jabłka pocięte w ćwiartki ze skórką(bez pestek), cebula połówki - wzystko posztkowane na cienko i polane odrobiną oliwy plus ewentualnie kwas z ogórków plus sól. Ważne, żeby użyć szatkownicy, bo wtedy plasterki ogórka i jabłka są cieniutkie, a to istota sprawy w tej bajce. Wygląda efektownie, zawartość polska i smak super. Robię to do różnych ryb pieczonych, smażonych w tym np. do łososia. Zamiast tej polskiej nieszczęsnej w kółko eksploatowanej kapusty kwaszonej, którą lubię, ale ileż można to samo.... Ostatnio zrobiłam zmianę i wkroiłam (zamiast ogórka) paprykę konserwową plus dolałam trochę marynaty. Też niezłe chociaż oryginał lepszy. Jabłka można dać słodkie lub kwaśne. Jesli czerwone - wyglada ślicznie. Cebula czerwona też dodaje wdzięku i smak jest łagodniejszy. Wopkół mnie ta "zaraza" szerzy się dość szybko. Jeśli ktoś ma szatkownicę, to robota pali się w rękach. Odpowiedz Link Zgłoś
hippo55 Re: Jarzyna/surówka do ryby 08.02.10, 10:04 Ja robię surówkę z kiszonej kapusty, kiszonych ogórków i cebuli. Odrobina oliwy i pieprz. Pyszne i zdrowe :) Odpowiedz Link Zgłoś
tralalumpek Re: Jarzyna/surówka do ryby 08.02.10, 17:06 a ja myslam ze to ja tze salatke wymyslilam, te same skladniki tylko kroje inaczej Odpowiedz Link Zgłoś
menk.a Re: A co do zupy rybnej? 08.02.10, 11:39 Jakie drugie danie? Zupa rybna ma sporo kawałków ryby i jarzyn. Co do tego? Podpinam się tu coby nie tworzyć kolejnego wątku rybnego.;) Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs najlepiej zadne 08.02.10, 11:44 bo tradycyjna zupa rybna jest wartosciowa, Odpowiedz Link Zgłoś
pieskuba Re: Jarzyna/surówka do ryby 08.02.10, 11:45 Wczoraj do ryby była cykoria z marchwią i jabłkiem (plus odrobina oleju icytryny) i też pasowało. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs do smazonej, w panierce wspaniale, 08.02.10, 11:55 pieskuba napisała: > Wczoraj do ryby była cykoria z marchwią i jabłkiem (plus odrobina > oleju icytryny) i też pasowało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: menta Re: Jarzyna/surówka do ryby IP: 213.155.191.* 08.02.10, 12:27 Sałata z winegretem - np. do łososia z grilla czy patelni grillowej. Odpowiedz Link Zgłoś
marciasek zależy jaka ryba i jak przyrządzona 08.02.10, 12:41 Kapusta pasuje mi wyłacznie do smażonych panierowanych ryb o intensywnym smaku (np. dorsz, mintaj). Jeśli jednak ryba jest duszona, pieczona, grillowana albo tez sama z siebie delikatna w smaku - wybieram znacznie łagodniejsze dodatki. Do ryby zawsze sprawdza się szpinak. Poza nim duszone pory z odrobiną białego wina; cykoria na masle; grillowana cukinia z oliwą, cytryną, odrobiną czosnku i bazylią; tarta marchew z jogurtem lub oliwą, cytryną i pomarańczą; sałata lodowa z czerwoną cebulą, selerem naciowym i plasterkami pomarańczy z dressingiem cytrynowo-oliwnym itd. Wszystko zależy od ryby. Niektóre ryby, takie jak sandacz, okoń nilowy, węgorz, mają na tyle ciekawy, a przy tym łagodny smak, że podawanie ich z czymś tak intensywnym jak kiszona kapusta czy ogórki zepsułoby całą przyjemność. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KajaK Re: Jarzyna/surówka do ryby IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.10, 12:54 Sałata, zielony ogórek, por + śmietana, odrobina soli i pieprzu. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs wszystko razem,nie? 08.02.10, 14:09 Gość portalu: KajaK napisał(a): > Sałata, zielony ogórek, por + śmietana, odrobina soli i pieprzu. Odpowiedz Link Zgłoś
figgin1 Re: Jarzyna/surówka do ryby 08.02.10, 13:04 Ja do ryby najbardziej lubię sałatę lodową z winegretem. Do charakternych słodkowodnych śwetnie wchodzi mi takie coś : sałatę mieszam z czerwoną cebulą, papryką, pomidorkami koktajlowymi i cząstkami grejpfruta. Do tego oliwa z oliwek, miód gryczany, musztarda francuska i ocet balsamiczny. No i sól rzecz jasna. Duszony fenkuł też znakomicie pasuje do ryby. Odpowiedz Link Zgłoś
vandikia Re: Jarzyna/surówka do ryby 08.02.10, 13:54 pomidor w plastrach ze szczypiorem polany oliwą i do tego smazone boczniaki bardzo fajny zestaw do chudych ryb Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Jarzyna/surówka do ryby 08.02.10, 17:49 Zamiast surowki - solidna porcja salsa verde po polsku (zmiksowane razem koperek, szczypiorek, natka plus np rukola, doprawione czym sie da - musztarda lub czosnkiem, sola, pieprzem, cytryną, oliwą. Jem to jak salatkę, do ryby idealne o kazdej porze roku. Mozna dodac jedno-dwa posiekane jajka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miu Re: Jarzyna/surówka do ryby IP: *.fbx.proxad.net 08.02.10, 18:15 Na ogol podaje ryby bez zadnych surowek, raczej z warzywami z wody lub w sosach. Surowki mi jakos nie pasuja do ryb. Przykladowo: -brokuly i kalafior z wody lub w bialym sosie, do tego makaron -warzywa w stylu prowansalskim (oliwki + sklad ratatui) + ryba smazona na oliwie lub pieczona + ryz -bardzo tez lubie szukrut z rybami (a nie tradycyjny miesny), wtedy mamy rybe z kapusta kiszona, do tego ziemniaki i troche bialego sosu do ryby. Wbrew pozorom znakomite polaczenie. -serca palm na cieplo lub na zimno - ich kwaskowatosc laczy sie idealnie z rybami (podobnie karczochy) -salsefia Odpowiedz Link Zgłoś
aga10000 Re: Jarzyna/surówka do ryby 08.02.10, 19:36 Ja też już temat drążyłam: forum.gazeta.pl/forum/w,77,72302601,72302601,Schabowy_z_kapusta_a_ryba_.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorotkah Re: Jarzyna/surówka do ryby IP: *.hsd1.il.comcast.net 09.02.10, 19:45 Moze zamiast jesc surowke razem z ryba podac duza mieszana salate z grzanka czy kawaleczkiem pieczywa jako pierwsze danie.Potem juz tylko ryba i warzywa. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Jarzyna/surówka do ryby 09.02.10, 20:18 Jestem mile zaskoczony ilością odpowiedzi. Dobre sugestie. Sporo o kapuście więc moze zasmazana albo gotowana, taka z kapuśniaku... I z porami w talarkach... Odpowiedz Link Zgłoś
floress Re: Jarzyna/surówka do ryby 10.02.10, 19:49 Na surowo Marchewka z ananasem Surówka z pora Kapusta kiszona z zieleniną (koperek, pietruszka, odrobina lubczyku) Wszelkie sałaty i kapusty z gotowanych Brokuły Brukselka Cukinia z suszonymi pomidorami Szpinak Odpowiedz Link Zgłoś