kalisz

(795 wyników)
  • Jaka polecacie szkołę podstawową w Kaliszu? W przyszlym roku moje dziecko rozpoczyna edukacje i juz teraz chce sie nad tym zastanowic. Chodzi mi o szkole, ktora przy okazji zapewni rozwoj sportowy, ale tez o taka, ktora zapewni dziecku bezpieczenstwo (zamykane drzwi,zakaz wstepu osobom obcym). Czy mozecie cos doradzi? Bardzo dziekuje
  • Czy ktoś dotarł gdzie w 1921 r Piłsudzki wręczał sztandar Strzelcom kaniowskim. Chodzi mi o dokładne miejsce w Kaliszu.
  • W mieście wieje nudą!!! Piszcie jakich rozrywek, nowinek i usług brakuje wam w Kaliszu.
  • Witam Kaliszan. Jesteś sławni z prześladowania staruszek w autobusach. Czy nie przyszło wam do głowy, że w takim przypadku wystarczyłby sam dowód osobisty lub legitymacja emeryta? Albo zwykle ludzkie oczy. Czy ukarano kontrolerkę? Ile staruszek jeszcze skrzywdzi? Nie macie serca? a wszelkie tłumaczenia pokazywane w Telewizji na całą Polskę , pogrążały was coraz bardziej. Staruszce życzę dużo zdrowia i ma poparcie z daleka. Jesteście d...
  • Kiedyś miasto znajdowało się pod wpływem trzech twórczych elementów: polskiego ziemiaństwa, Niemców i Żydów. Pod tym wpływem mieszczaństwo kaliskie kształtowało się jako niezwykle prężna siła, zdolna np. do wspaniałej odbudowy miasta po całkowitym zniszczeniu, a samo miasto oddziaływało pozytywnie na duży region. Niestety, ostatnia wojna wyniszczyła wszystkie te siły w stopniu rzadko spotykanym w innych rejonach kraju. Miasto więc powoli schłopiało, sprzaśniało, ma coraz mniej p...
  • Kalisz to chyba wiocha jednak. Wszyscy wszystko musza o innych wiedziec. Wywiad mi doniosl,ze kaliski Rydzyk, a ex-pastor stroi hotel. Ale zeby bylo ciekawiej, hotel ma byc z night-clubem i rura pewnie? I to pod bokiem ks.Biskupa. Tak, wlasnie na rogu Kanonickiej i Garbarskiej. O ile dobrze pamietam, to pewnie spadek po zalozycielu Strazy Ogniowej Kaliskiej - Robercie Puschu. Mam nadzieje,ze na tym przedsiewzieciu zyska moze zabytkowy grobowiec Puscha.
  • Biuro Prasowe KPRP jeszcze nie podało informacji, ale podał ją pan Jan Mosiński i Calisia.pl: www.calisia.pl/articles/4060-prezydent-rp-z-wizyt-w-kaliszu
  • Podaję ten cytat bez komentarza, tak nas po prostu widzą. Może negatywną oceną pogłębia fakt, że załapaliśmy się tam w beznadziejną pogodę. Ale i rynek nie robi żadnego wrażenia, nie wspominając o pozostałej architekturze miejskiej, dodatkowo mieliśmy poważne kłopoty z nabyciem słonecznika (a jak tak jest, notowania miasta spadają oj spadają!), a we wszystkich knajpach, jakie odwiedziliśmy, panował niemiłosierny smród. Prywatnie, na gruncie inwestorskim, źle mi się Kalisz kojarzy ze w...
  • Będąc ostatnio w Krakowie (zwiedzałem i fotografowałem) stwierdziłem, że kilka rzeczy, które uatrakcyjniają to miasto, można bez problemu zastosowac w Kaliszu. To nie wymaga wielkich nakładów finansowych, przede wszystkim liczą się chęci i dobra wola. Porady te (i po części zarzuty) kieruję do różnych instytucji i ludzi. Punkty będę pisac stopniowo, Wy możecie robic to samo, udoskonalac pomysły, dopisywac swoje, komentowac etc :) Może ktoś spoza forum to przeczyta i pójdzie do głowy po ...
  • WSurfujac po necie często napotykam na przykłady przekazywania, powielania błędnych informacji o naszym Mieście. Uprawianie takiej ,,publicystyki świadczy o poziomie tych websites i o intelekcie ich autorów. Wiem, że jest to walka z wiatrakami, ale trzeba to wytknąć przynajmniej cz eści portali , zwłaszcza portali turystycznych. Na początek może takie : hotelewwarszawie.ewarszawa.com/Kalisz/opis/ - pytam - kto z turystów znajdzie w obecnym Kaliszu : Pałac Arcybiskupi czy m...
  • Nie, nie... To będzie raczej anty-muzeum, to znaczy muzeum, którego nie ma, choć powinno już być od lat co najmiej dziesięciu. Będziemy tu podziwiać eksponaty, których podziwiać w Muzeum Historycznym Miasta Kalisza nie można, gdyż z przyczyn dla uspokojnenia ducha zwanych obiektywnymi, muzeum to za kadencji tej Rady nie powstanie. Kłaniam się, jak zwykle nisko ww
  • Ponawiam temat, bo ktos mi go usunal. Dodaje jescze: Jacy ludzie mieszkaja w tym miescie? Czekam na opinie kaliszaków.
  • Znajdując wiele narzekań na obecnego prezydenta miasta, zarówno w poświęconym mu wątku, jak i w innych materiałach naszego forum, a od czasu do czasu spotykając jeszcze gorsze oceny jego poprzedników, postanowiłem założyć wątek, w którym postaralibyśmy się określić pożądane cechy prezydenta zasługującego na nasze uznanie. Próba nie musi się zakończyć powodzeniem, może się okazać, że naszym przeciętnym oczekiwaniom najlepiej odpowiada prezydent Pęcherz. :( Gdyby jednak dało się ...
  • Mam do was pytanie: czy, a jeśli tak, to gdzie, spotkaliście się z określeniem Nowe Miasto na część Kalisza?
  • Życie Kalisza usiłuje rożliczyć kaliskich samorządowców z kwoty 100 000 zł jaka zostałe ,,rozjewżdżona'' w ub roku przez kaliskich samorządowców ( i nietylko) : www.zyciekalisza.pl/index.php?str=54&id=33999 Pal diabli te 5 kawałków, które wydatkowano na bilety lotnicze( bo nie spośób dojechać szybko do Stambułu autokarem czy oplem prezydenckim) Keżdziłem/latałem - znam z autopsji. Nic fajnego, szczególnie jak samolot ma kłopoty z otwarciem podwoxia przed lądowaniem:). Delegac...
  • Czy Kalisz już przystapił, a może zamierz aprzystapoić do Europejskiej Federacji Miast Napoleoń skich? A może nie zamierza bo z Napoleonem Bonaparte niue miał nic wspólnego :)? Take tam Glatz alias Kłodzko przystapiło : www.naszesudety.pl/?p=artykulyShow&iArtykul=5797
  • witajcie! mam pytanie: jak najdszybciej dostać się z kalisza do warszawy korzystając z komunikacji publicznej?
  • Czy możecie mi powiedzieć skąd zostało zrobione to zdjęcie: www.galeriawielkopolska.info/zdjecia/kalisz/panorama2.htm ? Czy to jakiś ogólnodotępny punkt? Bo to podobne widzę, że z wieży strażackiej: www.galeriawielkopolska.info/zdjecia/kalisz/panorama.htm Takie samo pytanie, każdy może tam wejść? Chcę zabrać córkę na wycieczkę do Kalisza, a z tą więżą ratuszową to raz wyjdzie a raz nie... sami wiecie.
  • Bo chyba jest co dyskutować i co komentować :).
  • Na stronie internetowej PKP opublikowane są mapy. Jedną z nich jest plan modernizacji i budowy sieci kolejowych

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się