szymekkalisz 21.01.07, 15:05 Na stronie internetowej PKP opublikowane są mapy. Jedną z nich jest plan modernizacji i budowy sieci kolejowych Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szymekkalisz Re: Kolej w Kaliszu 21.01.07, 15:07 A oto strona internetowa tej mapy: www.pkp.pl/files/modernizacjalinii%20kolejowych.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
szymekkalisz Re: Kolej w Kaliszu 21.01.07, 15:24 To, co na mapie zaznaczone jest na zielono - Warszawa - Łódź - Kalisz - Poznań, Kalisz - Wrocław to prawdopodobnie tory do Szybkiej Kolei!!! Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: Kolej w Kaliszu 22.01.07, 00:09 No może i kiedyś szybka kolej będzie... Ale czy ja dobrze widzę, że linia Poznań - Kluczbork - Górny Śląsk doczeka się modernizacji dopiero po 2020!? A linia Kalisz - Ostrów Wlkp. w ogóle? Przecież to bez sensu, skoro linia Łódź Kal. - Kalisz ma być moderniznowana w 2007-2013. Odpowiedz Link Zgłoś
szymekkalisz Re: Kolej w Kaliszu 22.01.07, 10:39 Dokładna mapa - studium wykonalności na 2007 - 2013: www.plk-sa.pl/inwestycje/inwestycje-planowane/plany-2007-2013.html www.plk-sa.pl/inwestycje/przygotowanie-inwestycji/projekty-2007-2013.html Odpowiedz Link Zgłoś
sector11 Re: Kolej w Kaliszu 22.01.07, 13:18 Ja bym tej mapki nie nazwal dokladna. Wystarczy zobaczyc jak tu zaznaczono polozenie wzgledem siebie Kalisza i Ostrowa! Jak mozna dawac do projektowanie nowych tras kolejowych komus kto nie wie nawet gdzie jakie miasta leza? Odpowiedz Link Zgłoś
sector11 Re: Kolej w Kaliszu 22.01.07, 13:22 Chodzi zwlaszcza o ten pierwszy link. Odpowiedz Link Zgłoś
szymekkalisz Pomocy! 22.01.07, 15:08 Potrzebuję Plan Miasta Kalisza, aby przypuścić gdzie położona zostanie stacja kolejowa Szybkiej Kolei w kaliszu. Jezeli, ktoś ma taki plan, lub stronę internetową z takim planem niech napisze na tym forum lub wyśle tem plan na adres e-mail: szymonkalisz@op.pl Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Kalisz-Płn. 23.01.07, 13:17 Dokładne mapy położenia dworca Kalisz-Płn. znajdziesz na forum "Inwestycje": www.inwestycje.kalisz.prv.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
szymekkalisz Re: Kalisz-Płn. 24.01.07, 10:26 o00 napisał: > Dokładne mapy położenia dworca Kalisz-Płn. znajdziesz na forum "Inwestycje": > www.inwestycje.kalisz.prv.pl/ Nie wiem gdzie jest ta mapa - nie mogę jej odszukać. Czy mógłbym prosić o bardziej szczegółowy lkink? Dzięki!!! Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Kalisz-Płn. 24.01.07, 14:59 Gdzieś w tym wątku: inwestycje.kalisz.fastom.pl/viewtopic.php?t=66 Odpowiedz Link Zgłoś
paul50 Re: Kolej w Kaliszu 22.01.07, 17:37 Hmm nie wiem jakie nieprawidłowości masz na myśli.Milimetr za nisko czy za wysoko ?Chłopie to jest mapa pogladowa a nie projekt. Odpowiedz Link Zgłoś
geograf2006 Re: Kolej w Kaliszu 22.01.07, 18:40 To nie jest mapa tylko szkic. Mapa ma odwzorowanie, skalę itp. pierdoły. Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Kolej w Kaliszu 23.01.07, 13:14 No pisałem ci juz kiedyś, że w Warszawie to nawet nie wiedzą, gdzie Ostrów leży, to mnie tylko zwyzywałeś. A teraz sam to piszesz... :) Odpowiedz Link Zgłoś
sector11 Re: Kolej w Kaliszu 24.01.07, 11:19 Tak, na pewno ktos z kregow kolejarskich nie wie gdzie lezy Ostrow... to jest dopiero bajka. Wiec albo ta trase z rozwidleniemw Kaliszu rysowali ludzie ktorzy nie maja pojecia o kolei i podstawowej geografii, abo... Odpowiedz Link Zgłoś
waldemarski Re: Kolej w Kaliszu 22.01.07, 21:39 Szybka kolej bylaby OK, ale juz teraz miasto powinno starac sie o polozenie torow do Pleszewa. Obecny uklad odpowiada potrzebom z czasow rozbiorow. Kolej do Pleszewa (projekt byl zaraz po I wojnie) prostowalaby trase Lodz - Poznan. Wydaje mi sie, ze wladze miasta i powiatu powinny nawet same ten odcinek zbudowac, jesli inaczej sie nie da. CO sadzicie? Odpowiedz Link Zgłoś
paul50 Re: Kolej w Kaliszu 22.01.07, 23:05 Napewno pomysł niezly ale mało realny.PKP obecnie raczej "zwija" tory niż je rozbudowuje.Szkoda że tylko na planach się skonczyło.Podobnie z trasą do Konina i Czestochowy które również były w planach z lat 50. Odpowiedz Link Zgłoś
szymekkalisz Re: Kolej w Kaliszu 25.01.07, 09:06 Weźmy sprawy w swoje ręce - albo kolej pospieszy się z budową, albo Kalisz odetnie połączenia kolejowe - -Jedzie ktoś do Kalisz? -Tak. -(jezie od Ostrowa) Wysiadka w Nw. Skalmierzycach, (jedzie od Sieradza) Żegnamy w Opatówku. -- Sprawa załatwiona Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Kolej w Kaliszu 23.01.07, 01:47 Przecież ani miasta, ani miasta z powiatem, ani nawet miasta z dwoma powiatami na to nie stać... Odpowiedz Link Zgłoś
szymekkalisz Re: Kolej w Kaliszu 23.01.07, 10:30 Jest to dobry pomysł, ale trzeba brać pod uwagę koszty, które są niemałe jeżeli chodzi o budowe torów kolejowych z Kalisza do Jarocina, Częstochowy i Konina. Wczoraj sprawdzałem jak wyglądałaby podróż na trasie Kalisz - Konin: - czas: 4 - 10 godz. - 1 do 4 przesiadek - 240 km (przez Poznań) - jazda z Kalisza osobowym lub pospiesznym - do Konina dojazd (przeważnie) IC, EC, TLK, Ex - Cena biletu na trasie Kalisz - Poznań (pociąg osobowy) Poznań - Konin (pociąg expres): kl. II - 60 zł, kl. I - 85zł Odpowiedz Link Zgłoś
szymekkalisz Re: Kolej w Kaliszu 23.01.07, 10:41 szymekkalisz napisał: > Jest to dobry pomysł, ale trzeba brać pod uwagę koszty, które są niemałe jeżeli > > chodzi o budowe torów kolejowych z Kalisza do Jarocina, Częstochowy i Konina. > Wczoraj sprawdzałem jak wyglądałaby podróż na trasie Kalisz - Konin: > - czas: 4 - 10 godz. > - 1 do 4 przesiadek > - 240 km (przez Poznań) > - jazda z Kalisza osobowym lub pospiesznym > - do Konina dojazd (przeważnie) IC, EC, TLK, Ex > - Cena biletu na trasie Kalisz - Poznań (pociąg osobowy) Poznań - Konin (pociąg > > expres): kl. II - 60 zł, kl. I - 85zł Sprostowanie mojego posta - jest: > ..."chodzi o budowe torów kolejowych z Kalisza do Jarocina" - powinno być: chodzi o budowe torów kolejowych z Kalisza do Pleszewa. Sorry Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Kolej w Kaliszu 23.01.07, 13:10 Z Kalisza do Konina przez Poznań? Ale po co!? Przecież szybciej rowerem zajedziesz... :) Odpowiedz Link Zgłoś
paul50 Re: Kolej w Kaliszu 23.01.07, 19:16 No bo chyba koleja nie da sie inaczej jak przez Poznań albo przez Łódź jeszcze dalej.;) Teraz takie polączenie bardziej przydaloby się z Koninem niż z Pleszewem.Byłaby mozliwośc przesiadki na IC czy EC do Warszawy czy Poznania.Zdewastowanym odcinkiem Poznań - Ostrów jedzie się niemal tak samo długo jak PKS-em z Kalisza. No ale zejdźmy na ziemię.Tradycyjna kolej przez Kalisz napewno nie bedzie rozwijana.Jedyna nadzieja w szybkiej koleji ale to nie wcześniej jak za 20 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
kalamata99 Troche optymizmu 23.01.07, 19:23 Chyba nie jest tak zle, skoro juz trwaja prace przy ulepszaniu linii Warszawa- Lodz, a w przygotowani jest Lodz-Kalisz. Tak ze komunikacja na trasie wschod- zachod juz sie poprawia. Teraz trzeba by jeszcze, zeby to dotyczylo odcinka do Wroclawia oraz trasy Poznan-Kluczbork. Jesli chodzi o Konin to przydalby sie dobry pospieszny autobus. Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Droga Żelazna Warszawsko-Kaliska bis 24.01.07, 15:07 No tak, ale ja jednego nie mogę skumać: że oni będę remontować tylko z Warszawy do Kalisza. Czyli, chumorystycznie rzecz ujmując, wyremontują tylko Drogę Żelazną Warszawsko-Kaliską... A w Prusiech to remontować już nie będą? Przecież już nie ma granicy w Szczypiornie i ludzie chcą jeździć w obie strony. :) Odpowiedz Link Zgłoś
sector11 Re: Droga Żelazna Warszawsko-Kaliska bis 24.01.07, 15:21 Oni remontuja tylko w granicach gdzie popierano PiS w wyborach. Widac to we wszystkich aspektach inwestycyjnych. Moze by kraj podzielic w takim razie na Ksiestwo Piastowskie (tak, Kalisz tez do nas ;o) oraz Kaczoland IV RP? Odpowiedz Link Zgłoś
kalamata99 Re: Droga Żelazna Warszawsko-Kaliska bis 24.01.07, 15:46 Moze w takim razie Niemcy nam wyremontuja linie Breslau-Kalisch? Odpowiedz Link Zgłoś
szymekkalisz Re: Droga Żelazna Warszawsko-Kaliska bis 24.01.07, 17:30 Ja już czasami sobie myślę... ...gdyby tak zlecić Niemcom wszystkie Polskie inwestycje w Kaliszu to Kalisz zostałby stolicą Polskich inwestycji Odpowiedz Link Zgłoś
kalamata99 Re: Droga Żelazna Warszawsko-Kaliska bis 24.01.07, 17:37 Juz raz tak bylo, w l. 1815-1830 i Kalisz na tym zupelnie dobrze wyszedl. Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Droga Żelazna Warszawsko-Kaliska 10.03.07, 08:31 Co by nie mówić, to Niemcy znaleźli się w Kaliszu tylko za sprawą znakomitych decyzji rządu Królestwa Polskiego (Drucki-Lubecki itd.). I pomyśleć, że wtedy wygrywaliśmy konkurencję z Poznaniem... :) Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Droga Żelazna Warszawsko-Kaliska 10.11.07, 19:38 Wlasnie za piec dni - dnia 15 listopada ( we czwartek ) mija 105 rocznica uruchomienia pierwszego pociagu na naszej Kolei Kaliskiej. Warto by ta rocznice uczcic ! Na cmentarzu Miejskim istnieje dobrze zachowany nagrobek sp.MAURYCEGO KRZYMOWSKIEGO - ,,pomocnika zawiadowcy DR.Z. Stacyi Kalisz'', ktory przezywszy 53 lata zmarl 10 lutego 1908 roku pozostawiajac wdowe wraz z dziecmi . Ta z kolei prosila o modlitwe za Jego dusze .On pewnie byl na otwarciu naszej Kolei . Swieczke Maurycemu zapale . Ciekaw jestem , czy w Kaliszu zyja Jego potomkowie ??? Odpowiedz Link Zgłoś
cytryna_zx Re: Kolej w Kaliszu 19.10.08, 11:19 Pociąg turystyczny Zbiersk - Russów Pociąg turystyczny będzie kursował na trasie Zbiersk - Russów. Zimą zostanie wykonany remont starego pociagu towarowego z lat 50., który na trasie pojawi się przed wakacjami. - "Mamy nadzieję, że będzie to niespodzianka dla naszych turystów, chcemy też tym pociągiem turystycznym wypromować naszą "wąskotorówkę" - mówi Tomasz Strapagiel, prezes Stowarzyszenia Kolejowych Przewozów Lokalnych w Kaliszu. - "Będziemy budować pociągi zamknięte i otwarte, będzie też specjalny skład dla rowerów, więc turyści swoje dwa kółka będą mogli przewieźć zupełnie gratis. Chcemy kursowanie tego nowego pociągu turystycznego skorelować z imprezami ogólnodostępnymi organizowanymi w gminie Żelazków." Pociąg będzie kursował kilka razy w roku, najczęściej w wakacje. Środki na remont starego pociągu będą pochodzić z kasy kaliskiej kolejki. Źródło:www.rc.fm/polityczne/pociag-turystyczny-zbiersk-russow.html Odpowiedz Link Zgłoś
cytryna_zx Re: Kolej w Kaliszu 19.10.08, 11:20 W końcu ktoś wpadł na genialny pomysł :) Jeśli będzie duże zainteresowanie, to pewnie zwiększą liczbę kursów. Odpowiedz Link Zgłoś
szymekkalisz Help!! 25.01.07, 15:35 Czy ma ktoś jakiś link lub plik instalacyjny do programu Outlook Express 6.0? Proszę pisać na forum i pliki wysyłac na adres: szymonkalisz@op.pl Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: Częściej i szybciej do Warszawy? 05.11.07, 02:10 O ile sami napiszemy do PKP. No to piszmy, termin tylko do dzisiaj! www.pr.pkp.pl/code/glowna.php?ID=C00&wersja=pol&TID=125&arch=1 "Życie Kalisza": Szansa na nowe i szybsze połączenia kolejowe z Warszawą Na stronach internetowych spółki PKP Przewozy Regionalne pojawił się projekt nowego rozkładu jazdy, który będzie obowiązywał od początku grudnia. Znalazły się w nim dwa nowe pociągi łączące Kalisz z Warszawą – Brak wystarczającej liczby pociągów do stolicy w kontekście utraty przez Kalisz statusu miasta wojewódzkiego oraz braku wygodnych połączeń drogowych przyczynił się w ostatnim czasie do marginalizowania roli i znaczenia naszego miasta oraz całego regionu południowej Wielkopolski – twierdzi Artur Dembny, radny Rady Miejskiej Kalisza, który w związku z zaprezentowaniem projektu nowego rozkładu jazdy pociągów przez PKP w imieniu Klubu Radnych Lewicy i Demokratów Rady Miejskiej Kalisza oraz wielkopolskich władz regionalnych Partii Demokratycznej Demokraci.pl wyraził zadowolenie z planowanego wprowadzenia dwóch dodatkowych pośpiesznych połączeń kolejowych, rozszerzających możliwość dojazdu z Kalisza do Warszawy. Dembny składał na sesji kaliskiej Rady Miejskiej interpelacje w tej sprawie, ale wówczas nie uzyskał satysfakcjonującej odpowiedzi. Teraz pojawiła się szansa na nowe połączenia z Warszawą. Jak informuje radny, PKP Przewozy Regionalne oczekuje na opinie w sprawie przedstawionego projektu. – Być może duża liczba e-maili zwrotnych spowoduje, że nowe pociągi faktycznie się pojawią – dodaje Dembny. Zatem skuteczność przywrócenia połączeń kolejowych z Warszawą jest w naszych rękach. Każdy może wyrazić swoją opinię, wchodząc na stronę internetową www.pr.pkp.pl/code/glowna.php?ID=C00&wersja=pol&TID=125&arch=1 Opinie będą zbierane do 5 listopada." Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Częściej i szybciej do Warszawy? 05.11.07, 17:13 Ale jeszcze nie takimi pociagami w ,,edka'' fotoforum.gazeta.pl/72,2,784,70997049,71549635.html Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: czy cos nam skapnie ? 29.11.07, 14:46 Pocieszajace kolejowe wiesci plyna ze stolicy Wielkopolski . Szynobusow przybywa . Samorzad wojewodztwa chce inwestowac w ETZ- ty . +Rodzi sie pytanie - co nam skapnie na Kolej Kaliska ? Chcialbym wreszcie mowiec , ze Poznan tez jest moja stolica ! www.radiomerkury.pl/index.php?art=24193 Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re:negat ok333 29.11.07, 15:00 Jak widzę, stolice ci się pop. Jak chcesz, żeby P-ń był twoją stolicą, to się tam wyprowadź. Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re:negat ok333 29.11.07, 16:55 o00 napisał: > Jak widzę, stolice ci się pop. Jak chcesz, żeby P-ń był twoją > stolicą, to się tam wyprowadź. Mam sposob na Poznan : zwykle skrecam na Rogalin i Duszniki , a do wnuczat w Gadkach na Swarzedz . Raz tylko mnie wiezli przez Oborniki do Kowanowka . I wtedy powiedzialem sobie : NIGDY WIECEJ ! Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszanin2 Nie mamy szczęścia do kolei 21.10.08, 09:57 "Kolej w Kaliszu" to prawie oksymoron. :( Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszman Re: Nie mamy szczęścia do kolei 21.10.08, 10:20 Jest kiepsko i raczej szybko tzn. za naszego życia nic się nie zmieni Odpowiedz Link Zgłoś
gladki0 Re: Nie mamy szczęścia do kolei 21.10.08, 11:18 kaliszanin2 napisał: > "Kolej w Kaliszu" to prawie oksymoron. :( A cożesz Ty opowiadasz :)? A Stowarzyszenie Kolejowych Przewoz.ow Lokalnych w Kaliszu z siedziba w Zbiersku Cukrowni > Przyjżyj sie uwaznie jak preznie dziala . Zamierza wprowadzic przewozy na trasie Zbiersk - Russow www.rc.fm/polityczne/pociag-turystyczny-zbiersk-russow.html a czytajcie dalej - niemaż podobnej firmy (profil) w calej Wielkopolsce : www.skpl.kalisz.pl/news.shtml Ciagle byście tylko utyskiwali. Ja niedlugo wybieram sie na ,,wschodnia sciane'' właśnie pociagami - co prawda nie SKPL, ale narodowego przewożnika czyli PKP . 400 km w siedem godzin z kawalkiem, w tym 1h na zwiedzanie Pragi(tej stolecznej :) ). Był kiedyś bezposredni, ale to ooodleeegłeee czasy! Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszanin2 Re: Nie mamy szczęścia do kolei 21.10.08, 11:30 gladki0 napisał: > (...) > A cożesz Ty opowiadasz :)? A Stowarzyszenie Kolejowych Przewoz.ow > Lokalnych w Kaliszu z siedziba w Zbiersku Cukrowni > Przyjżyj sie > uwaznie jak preznie dziala . Zamierza wprowadzic przewozy na trasie > Zbiersk - Russow(...) Kolejka to rzeczywiście miła, sympatyczna zabawka (może nawet zarabiająca na siebie) pod wodzą wspaniałych entuzjastów, ale prawdziwa kolej to ledwie o Kalisz zahacza. Odpowiedz Link Zgłoś
gladki0 Re: Nie mamy szczęścia do kolei 21.10.08, 13:06 Nie nazywaj SKPL-u kolejkarzami. Oni glownie na 1435 mm pracuja! Noo tak - zahacza, bo ponoć carski urzędnik podczas kreslenia szlaku łapę na trasie polożył i mu paluchy odrysowali :). Uważam, że 3-5 przystankow KLA, to zupenie niedaleko od centrum Miasta. Faktem jest, że brak skomunikowania z przyjazdami pociągów odleglosc tę wydluża w czasie.Ale niech no tylko udroznią ,,czternastkę''do predkosci szlakowej v= 120 km/h, to odżyjemy. A Ygrek, to już bedzie full wypas (dla wybrańców). Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Nie mamy szczęścia do kolei 23.10.08, 20:51 o00 napisał: > Cóż, taka KOLEJ losu. :) A za taki los Kolei odpowiada PKP i ministrowie od transportu.! Dzisiejsza kolejowa informacja dnia - wg NIK : 65% dworców kolejowych są nieprzystosowane do obsługi pdróżnych :). Odpowiedz Link Zgłoś