litwa

(22 wyniki)
  • Czy wybiera się ktoś rodzinnie na Litwę?Szukam dobrej i ciekawej trasy(przez Mazury).Podajcie proszę jakies kwatery w przyzwoitej cenie.pozdrawiam
  • Mam pytanie natury ogólnej. Planując wakacje na Podlasiu przewiduję wypad ( może wypady) na Litwę. Co ciekawego jest tam do obejrzenia, a położone jest bliżej niż Wilno czy Troki?
  • To mój pierwszy wyjazd za wschodnią granicę, co warto zobaczyć? gdzie najlepiej się zatrzymać? Wyjeżdżam na 5 dni pozdrawiam i czekam na sugestie, tudzież rady doświadczonych turystów:)
  • Witam, mam zamiar jechać na 3 dni do Wilna. Może znacie jakieś tanie miejsca, gdzie można sie przespać (najchętniej blisko starowi)? Nie wymagam jakichs specjalnych warunków :)
  • czy podróżowanie po Litwie, Łotwie i Estinii autem jest bezpieczne, co z zieloną kartą, i inne takie, czy ryzyko jest większe, itd.
  • Czy ktoś był nad morzem w Litwie? Jak tam jest: ceny, dojazd, zakwaterowanie, ogólne wrażenia? Będę wdzięczny za podzielenie się wrażeniami i doswiadczeniem. Przestraszony tłokiem nad naszym Bałtykiem zastanawiam sie na wyjazdem tam w przyszłym tygodniu. Pozdrowienia wrr
  • Witam wybieram sie poraz pierwszy w te strony i niewiem ile kasy wymienic i czy mozna zlotowki na miejscu ewentualnie wymienic -interesuje mnie ile mniejwiecej kosztuja jakies posilki na miescie(hot-dogi,zapiekanki itp.)czy w wilnie sa jakies supermarkety i po ile jest tam aktualnie benzyna bo ja znalazlem na PZM.PL 2,35LTL-95-. no i czy przy wjezdzie na litwe sa duze kolejki w soboty z rana czy raczej sie krutko stoi i czy po 15 pazdziernika wystarczy miec na samochod tylko zielo...
  • Planuję podróż samochodem na Litwę. Celem są Wielkie Soleczniki - największe skupisko ludności polskiej w tym kraju. Chcę tam zabrac moją mamę, ponieważ jest to jej rodzinna miejscowość (w 49 roku wywieźli ją stamtąd wraz z rodziną na Syberię). Moje obawy dotyczą głównie bezpieczeństwa podróżowania po tym kraju - chciałbym bowiem nie tylko pojechać, ale i wrócić, w dodatku tym samym samochodem. Proszę osoby, które już tam były o porady,z góry dziękuję
  • Mam pytanie czy ktoś z Was orientuje się czy na Litwę potrzebny jest paszport do przekroczenia granicy czy wjedzie się na nowy dowód osobisty.
  • W związku z kosztami wyrobienia białoruskiej wizy tranzytowej i związaną z tym koniecznością podróży do Warszawy (jestem z Poznania) lub pośrednictwa zastanawiam się nad dotarciem do Moskwy przez Litwę i Łotwę. Czy ktoś z Was podróżował już w ten sposób? Wiem, że jest to podróż z kilkoma przesiadkami, zdecydowanie bardziej męcząca niż bezpośrednio z Poznania. Z drugiej strony można zaoszczędzić nawet do 200 zł kosztów wizy i jeżdżenia do Warszawy.
  • Na przełomie lipca i sierpnia wybieram się we wspomniane okolice i w związku z tym proszę o informacje jak wygląda kwestia "ZIELONEJ KARTY", czyli obowiązkowego ubezpieczenia OC samochodu w tych krajach po ich wejściu do UE. Za wszystkie informacje gorąco dziękuję!
  • litwa(10)

witam chcialbym sie dowiedziec ile kosztije benzyna 95 na litwie i gaz LPG-i czy zielona karta tylko wystarcza na przekroczenie granicy czy sa jeszcze jakies udziwnienia-z gory dzieki pozdrowka
  • Czyli kraje Nadbałtyckie. Wybieram się w podróż samochodem. Jesli ktos był prosze podac w tych krajach ceny Pb-95 i LPG? - moze macie jakieś konkretne niedroge namiary na noclegi w Wilnie, rydze i Talinie. Słyszałem, że Estonia jest bardzo droga - czy to prawda? Dla zobrazowania cen prosze podajcie wtych 3 krajach np podstawowe artykułu: np paliwo, chleb, noclegi, woda mineralna, piwo, owoce, obiad w jakiejś niedrogiej knajpie itd. Oczywiście ceny będa zbliżone i tylko orientacyjn...
  • Witam, planuję tegoroczną wakacyjną wyprawę po Litwie, Łotwie i Estonii; a stamtąd promem do Szwecji. Wybieramy się samochodem osobowym, zabieramy też rowery; termian wyprawy czerwiec, lipiec. Ponieważ nigdy dalej na wsch., niż na wschodniej granicy Polski nie byłam, poszukuję wszelkich informacji nt Litwy, Łotwy i Estonii (Szwecję już wielokrotnie odwiedzałam, ale płynąc z Gdyni, bądź z Świnoujścia); oczekuję cennych wiadomości nt. umiarkowanych w cenie noclegów-ciche, miłe miejs...
  • Jak w temacie - chcemy rodzinka wybarc sie na Litwe moze Lotwa i Estonia somochodem - jedziemy z dziecmi - wiec cos powyzej paru godzin stania na granicy to chyba bylo by z problemami i marudzeniem - co na wakacjach jest malo wskazane. Wiec prosba do wszystkich w temacie - ile czasu trwa czekanie w kolejce samochodem osobowym? Takze inne pomocne informacje bylyby bardzo milo widziane. Z gory dziekuje.
  • Chce pojechac do Wilna w przyszly weekend na 2 dni. Zawsze tak daleko szukamy miejsc ktore warto odwiedzic a malo kto mysli o miastach/miejscach polozonych blisko... w dodatku na wschodzie :) Jesli ktos byl w Wilnie i mogby mi polecic jakis tani hotel w okolicach centrum miasta bylbym wdzeczny. Jak najlepiej dojechac do Wilna.... zeby bylo w miare szybko, a zarazem w miare tanio. Pozdrawiam A.
  • Czy ktoś jechał rowerem do Kaliningradu i dalej na mierzeję kurońską,a może aż na Litwę? Jak z kierowcami? Bo dróg dla rowerów to tam nie zauważyłem :-)
  • Cześć! Co myślicie o Białorusinach? Pod każdym względem. Jacy oni są według Was?
  • Na temat jezykow w Polage i w ogole na Litwie: Z tych litwinow, ktory urodzili sie po r. 1980 juz bardzo malo kto rozmawie po rosyjsku. Musie sie prszyznac ze pracuje dla jiednej kompanji w Stanach Zjednoczonyh, i mam hotel w Polage. Kiedy dochodzi do wyszukiwania personalu dla hotela, zwykle najliepsza opcja jiest szukac studentow na praca sezonowa. W taki sposob mam pracownikow w wieku 18-25 lat, ktorie rozmawie po litewsku i po angielsku, dla tego ze angielsky wyuczyli przez MT...
  • Cześć! Na początku sierpnia wybieram się ze znajomymi na Litwę. Mam w zwiazku z tym sporo pytań do osób które już tam były. 1. Jak juz się dowiedziałem Litwa nie nalezy jeszcze do krajów zielonej karty i takową trzeba kupić tutaj w Polsce. Dodatkowo muszę ubezpieczyć się od ryzyka kradzieży 50 zł w Warcie. Mam pytanie czy na granicy będę musiał jeszcze dodatkowo wykupić jakieś dodatkowe ubezpieczenie np oc Litewskie, jeśli tak to czy musze miec w polsce wykupioną zieloną kartę...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się