Dodaj do ulubionych

ceny na litwie

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.10.03, 19:50
Witam wybieram sie poraz pierwszy w te strony i niewiem ile kasy wymienic i
czy mozna zlotowki na miejscu ewentualnie wymienic -interesuje mnie ile
mniejwiecej kosztuja jakies posilki na miescie(hot-dogi,zapiekanki itp.)czy w
wilnie sa jakies supermarkety i po ile jest tam aktualnie benzyna bo ja
znalazlem na PZM.PL 2,35LTL-95-. no i czy przy wjezdzie na litwe sa duze
kolejki w soboty z rana czy raczej sie krutko stoi i czy po 15 pazdziernika
wystarczy miec na samochod tylko zielona karte-dzieki za wszelkie info i
pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: dg Re: ceny na litwie IP: mieszko.pl.u* / 62.29.253.* 09.10.03, 17:08
      Czołem,

Złotówki można bez problemu wymieniać, ale raczej nie przy granicy (ze względu
      na kurs). Ja w Kownie uzyskałem kurs zdecydowanie korzystniejszy niż przy
      płaceniu kartą, którą można się posługiwać w wielu miejscach bez problemu.
      Wjeżdżałem na Litwę w niedzielę rano (tj. ok. 10) przez Budzisko i wszystko
      łącznie z kupnem ubezpieczenia trwało poniżej godziny. Nie wiem, jak to wygląda
      w soboty.
      Nie pamiętam teraz dokładnie cen, ale nie powalały one ani tym, że są bardzo
      wysokie ani niskie - wydaje mi się, że specjalnie nie odbiegają od naszych, z
      lekką tendencją w górę. W sklepach wszystko, co importowane, jest generalnie
      znacznie droższe, a więc polskie produkty mają naszą cenę + 20-50%.
      Supermarketów w Wilnie nie widziałem, mają kilka własnych sieci (IKI, Media),
      które wielkością sklepów można chyba porównać do naszych Biedronek czy Remy
      1000.
      A sama Litwa jest piękna i jazda po tamtejszych drogach to czysta przyjemność.

Przyjemnej podróży

Darek
      • Gość: pihu Re: ceny na litwie IP: *.ha.pwr.wroc.pl 12.11.03, 23:04
        W dupie kolego byles i gowno wiesz za przeproszeniem. Nie masz zielonego
        pojecia o cenach i supermarketach. W samym Wilnie jest dosc sporo supermarketow
        a ceny np. polskich artykolow znacznie taniej niz w polsce. wiec nie bardzo sie
        znasz na temat cen. Zarowno wymiana kasy w bankach jak i placenie karta tyle
        samo wychodzi. Zgadzam sie tylko z Toba jezeli chodzi o drogi bo sa o niebo czy
        moze o 3 nieba lepsze niz w polsce.
    • Gość: jim Re: ceny na litwie IP: *.il.waw.pl / 10.0.20.* 13.10.03, 14:29
      Byłam na Litwie we wrześniu. Ceny jedzenia w sklepach takie jak u nas. Obiad
      mozna zjeść juz za 6-7 litów (pyszne bliny), pizza 10-13 litów.Pzdr
    • Gość: aga Re: ceny na litwie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.03, 14:35
      Ceny na Litwie są podobne do polskich (najdrożej w Wilnie), są tam ichnie
      supermarkety nie ma więc problemu z tanimi zakupami. Jeśli chodzi o wymianę
      pieniędzy, to bardziej opłaca sie to robić na Litwie niż w Polsce. Nie ma
      problemów z zamianą złotówek na lity w tamtejszych kantorach.
      • Gość: pihu Re: ceny na litwie IP: *.ha.pwr.wroc.pl 12.11.03, 23:07
        nie ma na Litwie kantorow , wymienia sie kase w bankach
    • Gość: nemo Re: ceny na litwie IP: *.dokeda.lt / *.dokeda.lt 18.10.03, 12:32
      Ceny na paliwo wygladaja tak:
      95 - 2.37 Lt.
      98 - 2.48 Lt.
      D - 2.04 Lt. (ceny 15 pazdziernika, podane w litach, ostatnio zlotowka kosztuje okolo 75 ct. litewskich).
      Ceny LPG sa troche wyzsze niz w Polsce.

Sprawy z supermarketami wygladakja nastepujaco. Najwieksza siec jest litewska VP-Market (do jej nalezy kilka rodzaji sklepow: HiperMaxima, Maxima, Media, Minima, T-Market). T-Market radze omijac, jest zwykly dyskont, jak Biedronka czy Lidl, a Maxima sa najlepsze na Litwie. Jest ich sporo, w Wilnie jakies 6 czy 7. W Wilnie jest tez Akropolis, w ktorym misci sie HiperMaxima, 100 sklepow, kino na 10 sal, arena lodowa, 6 restauracji itd. Inne sieci sa duzo mniejsze: norweska Rimi (jest droga) i belgijska Iki.

Ceny sa podobne do polskich, ale nie na wszystkie towary. Warzywa sa duzo drozsze. Z drugiej strony wiekszosc restauracji bedzie duzo tanszych niz w Polsce, wiec do nich chodzi sie nie tylko na piwo, ale tez i na kolacje czy obiad.

Od 15 pazdziernika podruzojac po Litwie wystarczy zielona karta.

Zycze milej podrozy.
      • Gość: memo Re: ceny na litwie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.10.03, 22:35
        Dzieki a czy zna ktos namiary albo moglby polecic jakis tani nocleg w wilnie
        na jedna noc dla 4 osob?
        • Gość: nemo Re: ceny na litwie IP: *.dokeda.lt / *.dokeda.lt 19.10.03, 21:18
          Liste adresow mozna znalezc pod adresem:

www.on.lt/hotels.htm
          Kolejna lista (niestety drozszych) hoteli:

www.inyourpocket.com/lithuania/vilnius/en/category?cid=3969&reser=1
          Proponuje sprawdzic oferte "VU bustas", ktore miesci sie w akademiku Uniwersytetu Wilenskiego:

www.bustas.vu.lt/index.php?tpc=1&ln=en
          Nie podaja cen, ale podejrzewam ze one sa konkurencyjne.
          Druga oferta jest "Uzupio viezbbutis", gdzie cena za dwomiejscowy pokoj zaczyna sie od 100 Lt:

uzupis.balt.net/uh/?lang=engl&id=pric
          Powodzenia
          • Gość: vile Re: ceny na litwie IP: 213.226.188.* 23.10.03, 14:10
            wszystkim szukajacym noclegow w Wilnie radze spojrzec na ten link:

www.turizmas.vilnius.lt/?1555164060
            • Gość: ted Re: ceny na litwie IP: *.035-48-73746f21.cust.bredbandsbolaget.se 23.10.03, 19:34
              Uwaga!

Litwa lada dzien podpisze umowe o wejsciu do systemu Zielonej Karty. Nie jestem
              pewiem, ale chyba trzeba miec LT na liscie krajow na odwrocie karty, zeby Karta
              ze tak powiem byla wazna. Najlepiej sprawdzic bardzo dokladnie w swojej firmie
              ubezpieczeniowej.
              Jezeli chodzi o ceny - mimo, ze Lit jest twardy jak skala i Litwa ostatnio
              wzglednie podrozala dla Polakow, to i tak ceny mniej wiecej jak w Polsce (ale w
              Wilnie taniej niz w Wawie).
    • Gość: Tuziemiec Re: Litwa: jakie języki IP: *.proxy.aol.com 05.11.03, 06:08
      Jak się tam najłatwiej dogadać? Polski? Angielski? Rosyjski chyba niekoszerny.
      • Gość: dg Re: Litwa: jakie języki IP: mieszko.pl.u* / 62.29.253.* 05.11.03, 17:21
        To zależy gdzie - w rejonie Wilno, Troki praktycznie każdy mówi/rozumie po
        polsku. W innych stronach może być różnie, ale ja spotkałem także w Pałandze
        ludzi mówiących po naszemu.
        Wydaje mi się, że z łatwiej jest się porozumieć po rosyjsku niż po angielsku.
        Zdarzało mi się, że gdy nie rozumiałem litewskiego, rozmówca automatycznie
        przechodził na rosyjski.

Darek
      • Gość: Janusz Re: Litwa: jakie języki IP: *.zabki.net.pl / *.zabki.net.pl 07.12.03, 11:24
        Nad morzem znacznie powszechniejsza była znajomość niemieckiego niż
        angielskiego, zapewne przyjmując ludzi do pracy (knajpy, recepcje it.) wymagają
        niemiedkiego ze względu na dużą ilość turystów z Niemiec. Natomist prawie
        wszyscy znają rosyjski, więc była okazja by przypomnieć sobie szkołę
        podstawową. Na wileńszczyźnie spokojnie można próbować po polsku z tym że warto
        najpierw spytać czy nasz rozmówca mówi w naszym języku.
        Paliwo dobre, drogi przyzwoite trzeba tylko uważać na ogromną ilość remontów na
        drogach, również na autostradzie Wilno-Kłajpeda, ale to tylko świadczy o tym że
        jak sie chce to można sensownie wykorzystywć kasę z unii.
        A kasę wybierałem z bankomatów, jeśli twój bank pobiera stałą opłatę od wypłaty
        z obcego bankomatu to tak się chyba najbardziej opłaca.
        Pozdrawiam
    • Gość: JegoMagnifikencja Re: ceny na litwie IP: *.ae.krakow.pl 07.12.03, 15:27
      kurcze, ludzie nie róbcie z kolegi debila!!! chyba się zorientuje co to jest supermarket i jak wygląda! z językiem jest osobliwie.
      znają ruski (ludzie po 30), ale jakso nie chca gadać. po polsku tez trzeba ostroznie
      (mialem pecha spotkac lekko ortodoksyjnego litwina który mnie prawie pobil). ale po angielsku, nawet jesli twoj rozmowca jest na poziomie "my name is" to sie
      dogadasz. w wakacje robilem trase litwa lotwa estonia stopem i wydawalo mi sie ze w porownaniu z polska, panstwa baltyckie sa ciut drozsze (wystarczy
      porownac cene chleba). koniecznie sproboj cepelinow w jakiejs restauracyjce. pozdro

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka