Forum Kultura Książki Książki
ZMIEŃ
      litwa

litwa

(4 wyniki)
    • Tak mnie coś naszło przy lekturze czyichś wspomnień, m.in. o kuchni litewskiej, o słynnych ogórkach z miodem... W książkach beletrystycznych z akcją przed II WŚ i wczesniej właściwie nie znalazłem negatywnego opisu tamtych ziem, ludzi itp. (o jedynym wyjątku później). Oczywiście piszę nie o państwie w sensie administracyjnym ale o litewskich ziemiach w I, zaborowej i II Rzeczypospolitej. Już w XVII w. pan Zagłoba wprawdzie negatywnie się wyrażał o wojsku litewskim in corpore, ale poj...
    • uczono mnie w szkole że jego dzieło to wzór patriotyzmu i że mickiewicz takim partiotą był. Ale przecież on pisał nie o polsce ale o litwie. Jak więc jest możliwe by w polskich szkołach uczono tego jako wzoru miłości ojczyzny, skoro nas nie dotyczy, i to dość wyraźnie? Czy aby nie pożyczyliśmy wieszcza od sąsiedniego narodu, który co prawda został spolonizowany, ale jednak pozostał wierny swej ojczyźnie? I proszę o stonowane i rzeczowe odpowiedzi.
    • Dotarlo do mnie, ze tak naprawde nie znam pisarzy/rek z krajow baltyckich... Byl niedawno watek o ksiazce dla dzieci Ellen Niit z Estonii, ktory mi to uzmyslowil...Moze macie jakies propozycje...
    • O Litwie, z akcja toczącą się NA Litwie lub O Litwinach ... najlepiej osadzona w czasach współczesnych ... Jakieś tytuły Dziękuje

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się