Dodaj do ulubionych

Litwa i morze

IP: *.lubin.dialog.net.pl 14.08.03, 14:43
Czy ktoś był nad morzem w Litwie?
Jak tam jest: ceny, dojazd, zakwaterowanie, ogólne wrażenia?
Będę wdzięczny za podzielenie się wrażeniami i doswiadczeniem.

Przestraszony tłokiem nad naszym Bałtykiem zastanawiam sie na wyjazdem tam w
przyszłym tygodniu.
Pozdrowienia
wrr
Obserwuj wątek
    • Gość: vile Re: Litwa i morze IP: *.dtiltas.lt 17.08.03, 12:12
      Drogo i wlasciwie rownie tloczno. Ceny dosyc wysokie, zakwaterowanie: od
      luksusowych hoteli po kwatery prywatne (te ostatnie od 20 zl/ za osobe i w gore
      w zaleznosci od bliskosci plazy, wygod itp). Licza sie de facto dwa kurorty
      Polaga (Palanga) oraz Nida (na Mierzei kuronskiej). ta druga jest drozsza, ale
      spokojniejsza i przyjemniejsza.
      • Gość: wrr Litwa i morze - koszty przejazdu IP: *.lubin.dialog.net.pl 18.08.03, 09:39
        Czy orientujesz sie jakie sa koszty przejazdu od granicy z Polską do Pałangi i
        Nidy koleja i autobusami? Czy w Litwie cudzoziemcy (Polacy) płacą za przejazd
        lokalnymi srodkami komunikacji według tej samej taryfy co Litwini, czyteż dla
        cudzoziemców jest inna taryfa?
        Pzdr
        wrr
        • Gość: vile Re: Litwa i morze - koszty przejazdu IP: 213.226.188.* 18.08.03, 14:14
          obcokrajowcy na Litwie placa tyle samo co Litwini. Litwini nie maja podwojnych
          taryf (nalezy jedynie uwazac na prywaciarzy i taksowkarzy smile) Z tego co wiem
          nie ma bezposredniego polaczenia pomiedzy granica polsko-litewska a litewskim
          wybrzezem. jesli mialbys poruszac sie autobusami/pociagami - to musialbys
          dojechac autobusem lub pociagiem z warszawy (ew. innego miasta) do Wilna lub
          Kowna, a nastepnie wybrac sie lokalnymi liniami autobusowymi do Polagi
          (bezposrednio) lub Klajpedy, a z Klajpedy mozesz promem przeprawic sie do Nidy.
          Do Klajpedy kursuja tez pociagi. KOszta dojazdu z Wilna do Polagi lub Klajpedy
          nie musialyby przekroczyc 30 litow (okolo 35 zl) OD OSOBY. Pociag (AUTOBUS
          CHYBA PODOBNIE) z Polski do Wilna - 70-120 zl (w zaleznosci od czasu, miejsca
          wyjazdu itp).
          • Gość: wrr Re: Litwa i morze - koszty przejazdu IP: *.lubin.dialog.net.pl 18.08.03, 14:18
            Dzieki
            wrr
            • Gość: dg Re: Litwa i morze - koszty przejazdu IP: mieszko.pl.u* 19.08.03, 14:21
              Na niższe ceny raczej nie ma co liczyć - wydaje mi się, że w Polsce można
              znaleźć tańsze noclegi niż tam. A sklepy i knajpy to mniej więcej to samo.
              Zupełnie pusto też nie jest (choć moim zdaniem mniej ludzi niż u nas - chociaż
              ja akurat nie byłem tam w weekend), ale np. na Łotwie można znaleźć plaże,
              gdzie będzie dosłownie kilka osób.
              Plaże piękne, szerokie, ale woda zimna - w zeszłym tygodniu w Nidzie miała
              zaledwie 14 stopni.

Powodzenia

Darek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka