litwa

(7 wyników)
  • Czy wyrażenia "w Litwie", "w Ukrainie", "w Węgrzech" itp są poprawne?
  • Mówimy NA Ukrainie, NA Białorusi etc. - bo tam kiedyś byliśmy. Nie mówimy NA Czechach, ani NA Niemczech, ale mówimy NA Słowacji (mimo że nie byliśmy!), NA Litwie, NA Łotwie, lecz W Estonii (bo w Łotwie jeszcze bylismy - Kurlandia, Liwlandia)! A w związku z tym pownniśmy zacząć mówić W Litwie, W Łotwie, W Slowacji, W Ukrainie, W Białorusi i W Węgrzech - dla poprawności językowej i politycznej. A także świadomościowej.
  • Na forum turystyka-Chorwacja pojawiła się wypowiedź, że powinno się mówić w Chorwcji a nie na Chorwacji. Jeśli tak, to czemu mówimy na Węgrzech, na Słowacji, Ukrainie, Białorusi, Litwie i Łotwie. Jakie reguły tu obowiązują?
  • Dlaczego na Bialorusi, na Litwie, na Wegrzech, ale w Niemczech, we Francji itd.?
  • "W Słowacji" czy "na Słowacji" - Która forma jest prawidłowa? W publikacjach prasowych spotykam obie formy równie często. Osobiście jestem zwolennikiem tej pierwszej, a to z dwóch powodów: 1) Słowacja nie jest wyspą 2) Zwykle mówi się "w Słowenii", a nazwy obu państw brzmią podobnie - zaczynają się od dwóch spółgłosek, w dodatku takich samych. Dotychczas poruszane wątki dowodzą prawidłowości wyrażenia "na Słowacji", ale nie mówią nic o tej drugiej możliwości. Zaznaczyć chciałbym, ż...
  • Islandia(13)

Zwatpilem ostatnio. Zawsze myslalem że "na Islandię" "na Grenlandię" etc. i jeśli mówimy o państwie islandzkim to tak samo, ale w sumie to jedzie się DO państwa... Jak jest prawidlowo?
  • '22 września Władysław Lange poddał Lwów wojskom rosyjskim. Wbrew obietnicy, Rosjanie zamiast przepuścić obrońców miasta do Węgier, uwięzili ich w obozach jenieckich.' - właśnie w kontekście tego fragmentu, który znalazłam w książce historycznej mam wątpliwość co do użycia zwrotu 'do Węgier'. A Wy jak myślicie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się