Gość: jak99 IP: *.kom / *.os1.kn.pl 25.07.06, 12:32 Proszę o przepis na sprawdzony makowiec j.w. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ejola Re: makowiec na cieniutkim spodzie 06.08.06, 13:40 Ten makowiec w ogóle nie ma spodu. Robię go zawsze na świeta, jeszcze nigdy nie zepsułam, a nie jestem mistrzynia wypieków. Jabłka w srodku znikną, dzieki nim makowiec po prostu nie jest suchy. MAKOWIEC JAPOŃSKI 1 kostka masła lub margaryny 45 dag cukru pudru 9 jajek 30 dag maku 60 dag jabłek 9 czubatych łyżek grysiku 1½ łyżeczki proszku bakalie (ja dodaję tylko rodzynki) Sparzyć i zmielić mak. Masło utrzeć z cukrem, po jednym dodawać żółtka. Jabłka obrać i zetrzeć na grubej tarce. Do masy dodawać po łyżce mak, potem dodać jabłka. Ubić białka, dodać do masy. Na koniec dodać grysik, proszek, bakalie. Piec około godziny w temperaturze180. Piekę go na blasze wyłożonej folią alum. , potem przykładam do blaszki tacę i odwracam blaszkę żeby wypadł i był "do góry nogami". Całe pokrywam polewą czekoladową. Może być kupna, ja robię sama. Ciasto jest wbrew pozorom łatwe, zrobiła je pod moim okiem moja córka (13 lat). Odpowiedz Link Zgłoś
podyanty Re: makowiec na cieniutkim spodzie 06.08.06, 14:01 A ja robie w ogole bez spodu, z samego maku. Odpowiedz Link Zgłoś
jupik7 Re: makowiec na cieniutkim spodzie 22.12.06, 13:04 Co to jest "grysik". Jeżeli coś trudnego do zdobycia - to czym go zastąpić ??? Odpowiedz Link Zgłoś
panilu Re: makowiec na cieniutkim spodzie 22.12.06, 14:55 czy można mar z puszki ? Odpowiedz Link Zgłoś