Forum eDziecko eRodzice emama
ZMIEŃ
      matematyka

matematyka

(33 wyniki)
    • Problem jest następujący: mój siostrzeniec (zdolny chłopak) jest obecnie w klasie matematyczno- fizycznej i całe życie planował pójść na matematykę. Jednak od pewnego czasu coraz bardziej myśli o medycynie. Dziś poprosił mnie o radę. Nie wiedziałam, co mu powiedzieć, bo uważam oba te kierunki za całkiem niezłe. Co byście mu doradzili? Ja pracuję w kompletnie innej branży i nie mam zbyt wielkiego pojęcia o perspektywach po tych studiach.
    • muszę wreszcie odejść z pracy od trzech tygodni jestem na zwolnieniu na nerwicę i jak myślę, że mam we wtorek wrócić to mi się pogarsza :-D niedługo mam nadzieję zacząć studia nauczycielskie a teraz właśnie robię matematykę magisterską, wszystko w uk no i gdy myślałam co mogłabym robić zanim zdobędę uprawnienia nauczycielskie, wpadłam na pomysł udzielania korepetycji z matmy po angielsku; z tym że musiałoby się to odbywać przez internet; myślicie że byliby chętni? dawno, dawno temu ...
    • Tak się zastanawiam bo kiedy tuż przed wyborami zaczęłam na forum wątek o nieznajomości angielskiego przez Jarka, to od razu pojawiły się zarzuty że go ośmieszam, że się czepiam, że pewnie sama nie znam, i ogólnie przesadzam bo jemu ten angielski nie jest do niczego potrzebny... Natomiast wystarczy gdzieś na necie artykuł o matematyce poczytać i od razu pojawiają się komentarze, że osoba nie znająca matmy na poziomie matury to matoł. Że osoba nie znająca matmy, nie nadaje się na żadne stu...
    • Dzisiaj maturzyści pisali matematykę i w internecie można spotkać różne komentarze. Na stronach Newsweek spotkałam takie stwierdzenie: "Zmora licealistów albo królowa nauk ". A dla Was matematyka czym była: postrachem czy królową? Jaki udział mieli w tym sami nauczyciele, a jaki inne kwestie? Tak z ciekawości pytam.
    • Zadanie z matematyki mojego dziecka: Tomek i Maciek mają razem 17 lat.Tomek jest starszy od Maćka o 5 lat.Ile lat ma Tomek a ile Maciek? Zadanie proste bo jeden ma 11 a drugi 6 lat ale jak to napisać bez dzielenia-tylko dodawanie i odejmowanie?
    • czy lubilyscie te przedmioty w szkole? moze studiowalyscie? pytanie nasuwa mi sie po jakim sinnym watku gdzie jedna forumowiczka (skadinad darzylam ja sympatia)pisze- po co to komu? przeciez otaczajacy nas swiat podlega prawom fizyki. aby go zrozumiec trzeba znac fizyke. choc troche. a matematyka? no coz...bez matematyki nie da sie fizyki opisac. ale to wyzszy stopien i nie kazdy musi. prostym jezykiem mozna cudownie opowiedziec o prawach fizyki.
    • [sonda=Czy ematka potrafi...] [*]obliczyć całkę? [*]zastosować twierdzenie Pitagorasa do zapakowania pudełka? [*]obliczyć cenę brutto, gdy podły sklep podaje tylko netto? [*]dodać dwa do dwóch? [*]wszystkie powyższe? [/sonda] Sonda sondą, ale odpowiedzi w komentarzach mile widziane.
    • możecie mi panie pomoc, otoz nie ma kto mi udzielic odpowiedzi a chcialabym sie nauczyc, mieszkam z dziadkami wiec wiadomo.. np jak jest liczba 137,935 to np ile trzeba zaplacic? jak to zaokraglic? albo 19,062=czemu bedzie 19.06? dziekuje bardzo marta
    • Która z Was cieszy się, że nie była obowiązkowa, wówczas kiedy zdawałyście?;) PPPP Ja po klasie humanistycznej jestem i matmę do połowy czwartej klasy liceum miałam, ale miło wspominam sobie lekcje..może dlatego, że i nauczycielkę miałam świetną, która twierdziła, że to wstyd, kiedy człowiek po ogólniaku podstaw matematyki nie rozumie i nawet predyspozycje w innym kierunku nie zwalniały z myślenia u niej na lekcjach;) Pamietacie jeszcze cos z tamtego okresu? U mnie jeden z tematów...
    • Moja córka przyniosła dziś sprawdzian z matematyki i dostała pół punkta mniej za... odpowiedź do zadania. Pytanie było Ile było kilogramów mrożonych filetów makreli? Córka odpowiedziała: Mrożonych filetów makreli było 560 kg. Pani zaznaczyła jej, że powinna napisać: Było 560 kg mrożonych filetów makreli. Oczywiście nie będę się kłóciła o te pół punkta, bo i tak córka dostała prawie max ilość punktów, ale nie chciałabym, aby dziecko miało poczucie, że napisało źle, skor...
    • kolejny wątek z cyklu "bo ematka wszystko wie" :-) jaka jest różnica między "pochodną" a "pochodną funkcji w punkcie"? Pochodna funkcji w punkcie to styczna do wykresu fukcji w tym puncie a weźmy np funkcję: y = x^2, ma ona pochodną y' = 2x, a przecież 2x nie jest w żadnym punkcie styczne do x^2
    • Jakie jest prawidłowe rozwiązanie Waszym zdaniem tego zadania: Polecenie: Wpisz w okienku odpowiednie liczby, tak aby wszystkie działania były prawidłowe. Poniżej zdjęcie (sorki za jakość): [img]https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/bc/qb/zvmn/Wgvn2tZon30qfFAWCB.jpg[/img]
    • Dziewczyny marzą mi się studia, niestety na mojej uczelni nie ma zaocznych, więc w grę wchodzą tylko wieczorowe, a więc w dzień dzień pobyt na uczelni do późnych godzin wieczornych. Ale to nie największy problem:) Boję się, czy dam sobie radę, od matury latek troche minęło, a mnie interesuja tylko kierunki ścisłe, a więc niezbyt łatwe,a tu obowiązki w domu, małe dzieci... Tak chciałabym, ale czy dam radę? Nie chciałabym wyrzucać pieniędzy w błoto, bo nie stać mnie na to. Czy na matmie naprawd...
    • Osoby mające kontakty z tegorocznymi maturzystami! Powiedzcie, jak oni oceniają dzisiejszą maturę z matmy. Bardzo jestem ciekawa ich wrażeń.
    • jw.
    • Czy zdarza się u jednej osoby zestaw zdolności, które raczej uważa się za sprzeczne? Np. ktoś ma umysł ścisły, jest matematykiem lub fizykiem i pisze niezłe wiersze, ciekawe książki (nie o matematyce). Albo np. świetny muzyk i kompozytor jest równocześnie złotą rączką: i suszarkę naprawi i pokój wytapetuje. Wiem, że Jacek Cygan skończył cybernetykę i pisze świetne teksty. Ale to raczej wyjątek, czy zdarza się to częściej w przyrodzie?
    • mam pytanie, skierowane przede wszystkim do mam matematyczek czy w równaniu lglg(x3/x1)=lglg(x1/x2)/lg⁡(y1/y2) *lg⁡(y1/y3) mogę w jakiś sposób pozbyć się logarytmu, tak aby równanie było tylko raz logarytmowane ? jeżeli nie to mam drugie pytanie wykres tego równianina będzie lglg x od lg y jak w exclu zrobić skale podwójnie zlogarytmowaną ?
    • Marta po urodzeniu wazyła 4 kg. Teraz waży 15 kg. Ile lat ma Marta?
    • Lubicie różne zagadki to mi wytłumaczcie jak to rozwiązać. obwód prostokąta wynosi 22cm. Oblicz długość jego boków, jeżeli wiadomo, że jeden z boków jest o 4,25cm dłuższy od drugiego. Dodam tylko, że dzieci nie uczyły się mnożyć i dzielić ułamków. Miłej zabawy :)
    • dziewczyny bardzo Was proszę o pomoc w zadaniu z matematyki , bo od dwóch godzin z synem siedzimy nad tym zadaniem i nic nam nie wychodzi , więc proszę pomóżcie zad. Następujące ułamki uporządkuj rosnąco : ( nie wiem jak zapisać ułamki , więc zrobiłam to tak 1/2 ) a) 3/5, 7/12, 4/6, 7/16, 5/12, 6/9, b) 24/40, 20/50, 28/35, 13/65, 8/12, 12/15, 18/24, 15/30 Dziewczyny bardzo was proszę wytłumaczcie jak to zrobić , bo godzina późna , a nam nic do głowy nie przychodzi

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wersja mobilna