angazetka 05.05.10, 19:55 Osoby mające kontakty z tegorocznymi maturzystami! Powiedzcie, jak oni oceniają dzisiejszą maturę z matmy. Bardzo jestem ciekawa ich wrażeń. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marzeka1 Re: Matura z matematyki 05.05.10, 20:01 Siedziałam dziś w komisji: opinie różne: od "o, matko, w życiu tego się nie da zdać" po "jak mogli dać tak łatwe, banalne zadania". Fakt zadanie z obniżką spodni o 30% i pytanie, ile kosztowały przed obniżką było na poziomie podstawówki. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Matura z matematyki 05.05.10, 20:36 Celowo łatwe zrobili, żeby wtopy nie było Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Matura z matematyki 05.05.10, 20:48 no, matematyka (podstawowa) byla na poziomie klas humanistycznych Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Matura z matematyki 05.05.10, 22:53 Obecnie się chyba zakłada, że każdy. Odpowiedz Link Zgłoś
kub-ma Re: Matura z matematyki 05.05.10, 23:13 I to mnie przeraża. I jeszcze te głosy niektórych zdających: "Była trudna". Taaa, trudna. Szczególnie to z procentami lub zad.5 dotyczące sumy wielomianów. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Matura z matematyki 05.05.10, 22:57 Dlaczego podstawowa mnie mialaby byc latwa? Przeprowadza sie ją po raz pierwszy od wielu lat, poziom nauczania matematyki i jej ranga w szkole bardzo sie obnizyly w międzyczasie. Wydaje mi sie sensowne, by za pierwszym razem byla łatwa, w kolejnych latach mozna stopniowo podnosic poziom. Odpowiedz Link Zgłoś
pesteczkaija Re: Matura z matematyki 05.05.10, 23:02 bardzo łatwa... osoby z którymi rozmawiałam były miło zaskoczone Odpowiedz Link Zgłoś
tym08 Re: Matura z matematyki 05.05.10, 23:01 brat-maturzysta twierdzi ze poziom podstawowy byl zalosnie latwy, natomiast rozszerzony go "zmiazdzyl", byl bardzo trudny Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: Matura z matematyki 05.05.10, 23:04 Bo o przyjęciu na dobre kierunki na politechnikach będzie decydował poziom rozszerzony, a nie przeczołganie się przez 30% podstawowego. Odpowiedz Link Zgłoś
marina2 Re: Matura z matematyki 05.05.10, 23:06 mówią,że banalne "na poziomie 8klasy dawnej szkoły podstawowej"-ta druga to opinia nauczycielki Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Matura z matematyki 05.05.10, 23:15 Moja córka ma podobne odczucia. Wynik z podstawy szacuje na 90 %, z rozszerzenia na 30 %, choć trudno jej ocenić, czy test był obiektywnie trudny, czy ona już zmęczona i rozkojarzona. Na szczęście poziom podstawowy też się liczy na politechnikę, tylko przelicznik jest mniej korzystny, chyba 0,6. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Matura z matematyki 05.05.10, 23:22 Czy moze jutro zdaje rozszerzony angielski? Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Matura z matematyki 06.05.10, 08:23 Zdaje i od rana ma stresa, że znowu padnie kondycyjnie. Na szczęście jutro zdaje egzamin nadobowiązkowy i tylko po południu. A jak Twoja? Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Matura z matematyki 06.05.10, 08:11 Czyli prawidłowo - podstawowy ma sprawdzić, czy sobie poradzi w życiu, rozszerzony, czy sobie poradzi na kierunkach ścisłych na uczelni. Odpowiedz Link Zgłoś
wieczna-gosia Re: Matura z matematyki 06.05.10, 00:36 moja tez powiedziała ze łatwizna. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Matura z matematyki 06.05.10, 08:09 Moi uczniowie mówili, że łatwa - dwie osoby wyszły już po godzinie. Odpowiedz Link Zgłoś
ciociacesia moj rocznik 06.05.10, 08:14 mial zdawac matme, ale sie ministerstwo zmieniło. zastanawiam sie czy ta nowa matura jest bardzo podobna do tej jaka my zdawalismy 'na próbe' wydaje mi sie ze przy mozliwosci korzystania z nowych tablic matematycznych (wszystkie potrzebne wzory tam sa) nie bylo wtedy opcji zeby tego nie zdac. Odpowiedz Link Zgłoś
makurokurosek Re: moj rocznik 06.05.10, 08:47 Proszę cię, nie przeginaj ze swojej matury nie zrobiłabym ani jednego zadania bez przygotowania, w tej doszłam do 10 pytania w 10 minut, dalsze zmagania zostały przerwane powrotem potomstwa. Jak dla mnie poziom żenujący Odpowiedz Link Zgłoś
mamand Re: Matura z matematyki 06.05.10, 09:49 tragicznie prosta - większość pytań na poziomie 8 klasy dawnej podstawówki - twierdzenie Pitagorasa, twierdzenie Talesa, wyliczanie delty w równaniach kwadratowych, liczenie średniej arytmetycznej i pola trójkąta Odpowiedz Link Zgłoś