Forum Nauka i edukacja Matura O maturze
ZMIEŃ
      matematyka

matematyka

(159 wyników)
    • [u]Zróbmy sobie inżyniera[/u][b][/b] Ostatnio stale przecieram oczy, ale nie z powodu wiosennej alergii, lecz ze zdziwienia. Oto w kraju promuje się matematykę i zachęca do studiów technicznych. I tu nasuwają mi się pewne wątpliwości. Sam jestem historykiem i poetą, wiem, że „dzięki” matematyce na maturze, nie był bym dziś tym kim jestem z prozaicznego powodu – nie zdałbym matury przez matematykę. Zamknęłoby mi to drogę na studia historyczne, a przecież w Szkole ...
    • Po rozwiązaniu kilku tego typu testów straciłam wiarę w to że zdam maturę z matematyki !!! :((
    • Niestety, ale jak wynika z tegorocznej próbnej matury z matematyki, zadania są coraz to na niższym poziomie. Mało tego, zadania z profilu rozszerzonego są tak proste, że jeszcze parę lat temu zaliczylibyśmy je do zadań na poziomie podstawowym. Jak dobrze wiemy, poziom nauczania matematyki w szkołach średnich coraz bardziej się obniża i kiedyś np. takie proste tw. Talesa brało się na poziomie szkoły podstawowej, potem w klasie gimnazjalnej, a teraz pojawia się ono dopiero w szkole średni...
    • Bez sensu. Kampanie reklamowe nic nie dadzą. Trzeba zmienić podejście do nauczania matematyki, zreformować oświatę, a nie jakieś kampanie reklamowe. Jak ktoś przez cała podstawówkę i gimnazjum był na lekcjach matematyki męczony i zanudzany, to jej dzięki kampanii nie polubi.
    • Petycja przeciw obowiązkowej matematyce na maturze !!! Wejdź na www.matmienie.yoyo.pl Dowiedz się więcej i podpisz petycję !!!
    • Śmiech na sali. Połowa zadań do zrobienia po 1 klasie gimnazjum. To ma być Matura rozszerzona? Niedługo na maturze pojawią się zadania na czytanie ze zrozumieniem: "Przeanalizuj zadanie i zaznacz odpowiedz B : a) A b) B Porazka. Pozdrawiam
    • Gdzie wg Was najlepiej jest studiować matematykę? Która z uczelni państwowych i prywatnych najsolidniej przygotuje matematyka?
    • Jelsi teraz obleje ktos dwa przedmioty i ma poprawke w 2009, to musi oprocz tych nie zdanych przedmiotów pisac jeszcze matematykę??? Moja wychowawczyni mowi,ze tak, a Wy cos słyszeliscie na ten temat?
    • Ten artykuł to jakiś żart. Przedstawia wyciągnięte z rękawa parę zadań wraz z punktacją i pozostawia wszystko bez komentarza. A takowy by się przydał. Otóż od 2010 matura podstawowa staje się dziecinnie łatwa (udowodniono, że dokładnie 30% punktów nie wykraczało poza poziom gimnazjum), żeby przypadkiem tzw. "humaniści" nie oblewali zbyt masowo, socjologia, politologia i inne kierunki kształcące bezrobotnych magistrów muszą w końcu kogoś przyjąć. Matura rozszerzona zaś stała się o wiele trudn...
    • Kurcze.. masakra :( jutro wyniki..
    • Ostatnio odszła do mnie szokująca informacja, ze na maturze rozszerzonej z matematyki można używać tylko kalkulatorów prostych, czyli dodawanie, odejmowanie, mnożenie i dzielenie. Na stronie CKE mam problem, żeby coś znaleźć na ten temat. Wie ktoś jak to jest? Bo szczerze mówiąc to raczej na poziomie rozszerzonym każdy dodawać umie i tabliczkę mnożenia zna...więc taki kalkulator jest na nic. W sumie w takim układzie to się robi egzamin gimnazjalny...
    • Moja Babcia matematyczka zasze mi powtarza myśl logicznie, przeczytaj bardzo uważnie zadanie tyle razy ile potrzebujesz, a odpowiedź prawidłowa na pewno się znajdzie. łatwo jej powiedzieć. Ale dała mi fajową książkę Obowiązakowa matura z matematyki. są tu przykładowe zadania,a w zasadzie całe ich mnóstwo i to pokazane jak je rozwiązywać etap po etapie. NAwet mnie to wciągnęło
    • Witam mam takie pytanie bede zdawał na informatyke ale nie zdaje maturu z matematyki ani fizyki i sie zastanawiam czy to mam sens czy bez tych przedmiotow maturalnych bede miał wogule szanse na dostanie sie na informatykę ????
    • Oprócz bycia nauczycielem:/
    • Myślę, że warto powiadomić o tym przyszłych maturzystów. Ministerstwo Oświaty snuje takie plany i podobno są już jakieś wytyczne na ten temat. Roczniu 86 dobrze, że nam nie zaoferowali tego za 5 dwunasta:)
    • Siema. Mam pytanie ;> Zastanawiam się jak są oceniane zadania maturalne z matematyki. Przykładowo w zadaniu ostatnim z rozszerzenia na SAMYM POCZĄTKU źle obliczyłem cosinus ( przypadkiem obliczyłem sinus ;/) no i potem całe zadanie robiłem tak jak powinno się robić ale już ze złym cosinusem. I jak wtedy to wygląda za całe zadanie mam 0 pkt? Kurde szkoda by było bo tok rozumowania prawidłowy ale coś czuję, że jak od początku był błąd to od razu 0 pkt; /. Jak myślicie?
    • jeżeli ktoś bez żalu rozstanie się z zeszytami z chemii i matmy to jestem zainteresowana :) ważne tylko, żeby było dość czytelnie, mniej więcej cały obowiązujący w liceum materiał (zwłaszcza matematyka poziom rozszerzony) i sporo zadanek proszę pisać na maila gazetowego i podać ewentualną cenę sprawa nie jest pilna :)
    • Mam pytanie do osób, króre zdawały rozszerzoną mature z matmy. Kiedy zaczęliście się przygotowywać,czy braliście jakieś dodatkowe lekcje? I ogolnie- jak wam poszło, było cięzko?
    • Maturzysci! Postanowilam cos napisac, bo od wczoraj nie moge przestac myslec o tym, jaka wspaniala niespodzieanke zafundowalo nam CKE. Jestem uczennica dobrego liceum, klasy z poszerzona matematyka. Na swiadectwie mam 5 z matematyki, i wiem, ze nie byla to ocena naciagana, bo ciekzo na nia pracowalam przez caly rok. Nie tylko ja, ale i wszyscy ludzie z mojego otoczenia uwazaja, ze umiem matematyke i jestem w niej dobra. Okazalo sie jednak, ze trzy lata w klasie poszerzonej, fakul...
    • Co waszym zdaniem jest lepszym kierunkiem biotechnologia na Politechnice wrocławskiej, czy tez matematyka na Uniwerku Wr?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się