Dodaj do ulubionych

Sprzeczne zdolności

13.05.11, 00:08
Czy zdarza się u jednej osoby zestaw zdolności, które raczej uważa się za sprzeczne? Np. ktoś ma umysł ścisły, jest matematykiem lub fizykiem i pisze niezłe wiersze, ciekawe książki (nie o matematyce). Albo np. świetny muzyk i kompozytor jest równocześnie złotą rączką: i suszarkę naprawi i pokój wytapetuje.
Wiem, że Jacek Cygan skończył cybernetykę i pisze świetne teksty. Ale to raczej wyjątek, czy zdarza się to częściej w przyrodzie?
Obserwuj wątek
    • estragonka Re: Sprzeczne zdolności 13.05.11, 07:57
      nie wiem czy czesto sie zdarza, ale na pewno istnieje takie zjawisko - ja nim jestem wink
    • sanciasancia Re: Sprzeczne zdolności 13.05.11, 08:01
      Andrew Crumey.
    • kepucha Re: Sprzeczne zdolności 13.05.11, 08:14
      Myślę, że to nie są sprzeczne zdolności. Zdolności matematyczne, czyli tzw. umysł ścisły, zdecydowanie pomagają w pisaniu dobrych wierszy (bo przecież to warsztat, nic innego jak wyliczony i dobrze skrojony kawał matematyki w języku). A to, że ktoś te wiersze pisze to już nie kwestia tego, jaki ma umysł, a raczej jak postrzega świat i co go wzrusza, jakie ma doświadczenia, jak go wychowano, czego uczono itp.
      Co do ciekawych książek - to takie mogą być np. kryminały i tu chyba najlepiej sobie radzi "ścisły". A poza tym napisanie książki to nie takie tam pitu pitu przelewanie górnolotnych, z d.py myśli, na papier, tylko też mozolna układanka, umiejętność przejścia logicznie z punktu A do punktu B.
      A czemu muzyk nie miałby umieć naprawiać suszarki, przecież rączki to on ma raczej bardziej złote niż przeciętny Kowalski wink.
      • laaisa Re: Sprzeczne zdolności 13.05.11, 08:19
        to może ja: umysł analityczny ( zawód chemik), ale pasją jest "sztuka" uwielbiam układać kwiaty.
    • malila Re: Sprzeczne zdolności 13.05.11, 08:23
      Napiszę za Kepuchą: w tym nie ma żadnej sprzeczności.
    • agata_abbott Re: Sprzeczne zdolności 13.05.11, 08:48
      Sama tak mamsmile Zawsze byłam najlepsza z matematyki, jeździłam na olimpiady, umysł bardzo ścisły i analityczny, ale pisałam też opowiadania, które wygrywały konkursy, byłam też na olimpiadzie z polskiegosmile
    • mamand Re: Sprzeczne zdolności 13.05.11, 08:52
      Lewis Carroll - pisarz, poeta, matematyk i fotograf
      napisał Alicje w krainie czarów i Alicję po drugiej stronie lustra, był też autorem ok. 250 prac naukowych z zakresu matematyki, logiki i kryptografii
      • kepucha Re: Sprzeczne zdolności 13.05.11, 09:01
        Nie trzeba szukać daleko:
        Adam Mickiewicz oprócz nauk humanistycznych studiował w Wilnie na Wydziale Matematyki i Fizyki.
        smile.
    • feel_good_inc Sprzeczne definicje 13.05.11, 10:45
      kub-ma napisała:
      > Czy zdarza się u jednej osoby zestaw zdolności, które raczej uważa się za sprze
      > czne? Np. ktoś ma umysł ścisły, jest matematykiem lub fizykiem i pisze niezłe w
      > iersze, ciekawe książki (nie o matematyce). Albo np. świetny muzyk i kompozytor
      > jest równocześnie złotą rączką: i suszarkę naprawi i pokój wytapetuje.
      > Wiem, że Jacek Cygan skończył cybernetykę i pisze świetne teksty. Ale to raczej
      > wyjątek, czy zdarza się to częściej w przyrodzie?

Ależ tu nie ma nic wykluczającego się. Po prostu w naszym pięknym kraju zwykło się nazywać ludzi nieumiejących liczyć "humanistami", a tych ograniczonych artystycznie "ścisłowcami" i stąd ta konfuzja.
    • kunegunda32 Re: Sprzeczne zdolności 13.05.11, 10:49
      Znam jedną panią księgową która maluje przepiękne obrazy. Jak zobaczyłam to wlokłam szczękę za sobą.
    • mdro Re: Sprzeczne zdolności 13.05.11, 12:01
      Ale dlaczego sprzeczne? Dlaczego np. między uzdolnieniami matematycznymi a literackimi ma być sprzeczność? Liczne przykłady wskazują raczej na zbieżność wink, np. wielu znanych twórców fantastyki to naukowcy: Asimov to chemik, Zajdel czy Huberath - fizycy, Boris Strugacki - astronom. Gene Wolfe był inżynierem, Vonnegut studiował chemię. Sapkowski był ekonomistą, Dukaj studiował filozofię - w tych przypadkach też uzdolnenia matematyczne potrzebne.
    • drinkit Re: Sprzeczne zdolności 13.05.11, 12:58
      Zdolności matematyczne i twórcze zarazem nie są sprzeczne! Analizowałaś kiedyś poezję albo zajmowałaś się gramatyką opisową? To ma dużo wspólnego z myśleniem matematycznym. Muzyka? Wiele ma z matematyki. Historia? To logika, przede wszystkim.
      Tworzenie to nie działanie pod wpływem chwili tylko przemyślany, logiczny proces.
    • imasumak Re: Sprzeczne zdolności 13.05.11, 13:57
      Mój wujek jest wybitnym fizykiem, a jednocześnie znawcą literatury.
      Mama, umysł ścisły, z zawodu biegły rewident, piszę wiersze.
      Jej siostra jest lekarzem, ale kiedyś rozważała pójście na ASP, ponieważ pięknie maluje.
      Brat mojej nauczycielki fortepianu z liceum, był bardzo dobrym skrzypkiem, a jednocześnie prawnikiem. Oba zawody uprawiał bardzo aktywnie.
      Mój tata kończył elektronikę na AGH, ale miał ogromny talent muzyczny, niestety nigdy go w pełni nie rozwinął. Robił też piękne zdjęcia. W ogóle to był taki człowiek orkiestra smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka