menopauza

(10 wyników)
  • czy można leczyć endometrioze samymi tabletkami hormonalnymi aż do wystąpienia naturalnej menopauzy,jeśli np.nie planuje się już dzieci?czy laparoskopia lub inne chirurgiczne metody są nieuniknione?i jaka musi być przerwa między 6-cio miesięcznymi kuracjami horm.jestem na początku tej drogi ibędę wdzięczna za odpowiedzi.
  • Mam 50 lat. z powodu endometriozy usunieto mi macicę i przydatki (do operacji miesiączkowałam regularnie). Tak więc jestem po chirurgicznej menopauzie. Jakie macie doświadczenia - czy w okresie klimakterium to "cholerstwo" może wrócić? Ja stosuję HTZ (okropnie się czułam), choć spotkałam się z opiniami, że po endometriozie jest to niekoniecznie wskazane. Jednak mój lekarz nie widzi problemu i nie miał ochoty wyjaśniać mi tych wątpliwości.
  • Choruję na endometriozę od wielu lat / jestem po dwóch operacjach: usunięto mi jeden jajnik i kawałek drugiego / Leczono mnie wieloma lekami, najskuteczniesza okazała się Provera. Gdy spadł mi poziom estrogenow myślałam że problem w końcu się zakończył, ale niestety... Nastąpiły bardzo silne objawy menopauzy: udrzenia gorąca i zlewne, bardzo silne poty ( dosłownie co 20 min ) Coś strasznego !!! Lekarz przeisał mi żel o nazwie Estreva 0, 5mg i Proverę 5mg / codziennie bez przerw...
  • Przeglądam fora i nie mogę znaleźć nic dla siebie.Dlatego zacznę nowy wątek.Jestem już prawie rok po operacji całkowitego usunięcia macicy wraz z przydatkami.Stosuję HTZ i niby wszystko jest ok!,ale psychika mi siada.Niby się nie daję,ale czasami ogarniają mnie jakieś smutne myśli,poczucie jakiegoś końca,na seks też jakby mniejszy apetyt.Może któraś z Was mi napisze jak sobie z tym radzicie.
  • Biore te tabletki od października. Są dobre, tylko ból głowy mi dokucza podczas miesiączki. Myślę,że wszystkie tabletki antykoncepcyjne nam pomagają, u mnie torbiele nie rosną, ból /zapomniałam już praktycznie jak mi bardzo dokuczał/. Mam tylko dylemat, chciała bym dzidziusia a boje się odstawić tabletki, boje się, że koszmar wróci a ciąży nie będzie. Nie jestem juz młoda mam 37 lat i bardzo rozbudowane endo. Smutno mi.pa
  • Czy któras z was brała te zastrzyki?? Kosztują około 350 złotych za zastrzyk i lekarz mówił, że nie jest tak tragicznie z efektami ubocznymi... ciekawa jestem...
  • Hej. potrzebuje rady. stwierdzono u mnie przed 2 miesiacami endometrioze i dwie cysty w tym jedna bardzo duza. zostaly mi one usuniete wrwz z czescia jajnika. wczoraj okazalo sie, ze sa spowrotem tym razem na obu jajnikach. czekaja mnie teraz badania w szpitalu a potem ciecie. lekarz przestraszyl mnie ze beda musieli wywolac u mnie sztucznie menopauze. jestem jeszcze mloda i od dluzszego czasu stramy sie o dziecko, ale teraz to juz chyba moge zapomniec. podpowiedzcie mi cos. pr...
  • Może ktoś zadawał to pytanie , leczyłam się dipfereliną 6 miesięcy i czekam na wybudzenie się mojego organizmu ze sztucznej menopauzy. Mam 33 lata i bardzo chciałabym zajść w ciąże. Pozdrawiam
  • Hej Dziewczyny wlasnie rozpoczelam kuracje zoladexem i chcialabym sie was zapytac jak sie zabezpieczalyscie...czy w czasie kuracji analogami mozna uzywac tabletek antykoncepcyjnych czy zostaja jedynie metody take jak prezerwatywa lub calkowite powstrzymywanie sie od przytulanka...Wiem ze brzmi to troche glupi ale jak byla u gina to z wrazenia nie zapytalam sie o to i tylko zapamietalam ze mam sie zabezpieczac. Ale jak?? dzieki
  • pare dni temu seksiliśmy sie z małżonkiem :) p1-szy raz po 7-u m-ch. od wczoraj mam dziwny śluz-ochyda. piecze i wygląda jak ser wiejski !!!!!!! bbbrrrrrrrrrrrrrr o co chodzi? czy to zpowodu braku seksu przez te m-ce ? poradzie mi , moze mialyscie juz cos takiego. pozdrawiam oliwka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się