Dodaj do ulubionych

0,5 kg suszonych moreli

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.06, 17:45
W szafce znalazłam 0.5 kg paczke suszonych moreli, jeszzce z zeszlego roku.
Szkoda mi jest je wyrzucić. Poradźcie co z nich zrobić? Może jakieś ciasto?
Będę wdzięczna za wszelkie pomysły
Obserwuj wątek
    • cipcipkurka Tu przepis na ciasto: 25.11.06, 18:07
      www.sys21.de/viewtopic.php?t=14422
      Nie próbowałam, więc polecam na ślepo ;-)
      • Gość: julitap Re: Tu przepis na ciasto: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.06, 18:11
        dziękuję Ci kurko:-) Brzmi bardzo apetycznie. Uwielbiam ciasta z bakaliami. Za
        tydzień mam urodziny. Zrobię ciacho i dam znać jak wyszło. Postaram się wkleić
        zdjęcie do galerii. czekam na inne pomysły żeby mieć do wyboru
        • Gość: beti Re: Tu przepis na ciasto: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.06, 18:50
          może to nietypowy pomysł,ale ja robię gulasz z morelami,dodaję do sosu
          pokrojone drobno suszone morele,moja rodzinka się zajada,jak gulasz to tylko z
          morelami!!
          • linn_linn Re: Tu przepis na ciasto: 25.11.06, 19:08
            ...albo schab pieczony, nadziewany morelami.
            • horpyna4 Re: Tu przepis na ciasto: 25.11.06, 19:31
              Filet z indyka (albo kawałek cielęciny) zwinąć z suszonymi morelami w roladę,
              upiec, ewentualnie obsmażyć i poddusić.
              A poza tym z suszonych moreli robi się wspaniały, aromatyczny dżem. Zalewa się
              je wodą na jedną dobę, tak, żeby je przykryła, a potem się to wszystko razem
              smaży. Dosładza się bardzo mało, do smaku. Jak morele są bardzo słodkie, to
              można bez cukru. Oczywiście trwałość tego jest niewielka, ale zżera się szybko.
              Można też zużyć do wypieków albo naleśników.
              • Gość: julitap Dziękuę za wspaniałe pomysły IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.06, 11:57
                dziękuję Wam za wspaniałe pomysły. Wiedziałam, że mogę na Was liczyć.
                • abbra Re: Dziękuę za wspaniałe pomysły 26.11.06, 15:10
                  Sałatka z suszonymi morelami

Suszone morele pokrojone w paseczki + zblanszowany kalafior podzielony na małe
                  różyczki + czosnek przeciśnięty prze praskę + majonez - wymieszać razem ,
                  wstawić na trochę do lodówki , podawać schłodzone .
                  Chociaż skład na pierwszy rzut oka dziwny , ale sałatka jest super - oczywiście
                  dla osób , które lubią czosnek .
                  Proporcji nie podaję , bo zawsze robię ją "na oko" :)

pozdrawiam
                  -*-*-*-*abbra*-*-*-*-*
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka