Gość: julitap IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.06, 17:45 W szafce znalazłam 0.5 kg paczke suszonych moreli, jeszzce z zeszlego roku. Szkoda mi jest je wyrzucić. Poradźcie co z nich zrobić? Może jakieś ciasto? Będę wdzięczna za wszelkie pomysły Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cipcipkurka Tu przepis na ciasto: 25.11.06, 18:07 www.sys21.de/viewtopic.php?t=14422 Nie próbowałam, więc polecam na ślepo ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: julitap Re: Tu przepis na ciasto: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.06, 18:11 dziękuję Ci kurko:-) Brzmi bardzo apetycznie. Uwielbiam ciasta z bakaliami. Za tydzień mam urodziny. Zrobię ciacho i dam znać jak wyszło. Postaram się wkleić zdjęcie do galerii. czekam na inne pomysły żeby mieć do wyboru Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beti Re: Tu przepis na ciasto: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.06, 18:50 może to nietypowy pomysł,ale ja robię gulasz z morelami,dodaję do sosu pokrojone drobno suszone morele,moja rodzinka się zajada,jak gulasz to tylko z morelami!! Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Tu przepis na ciasto: 25.11.06, 19:08 ...albo schab pieczony, nadziewany morelami. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Tu przepis na ciasto: 25.11.06, 19:31 Filet z indyka (albo kawałek cielęciny) zwinąć z suszonymi morelami w roladę, upiec, ewentualnie obsmażyć i poddusić. A poza tym z suszonych moreli robi się wspaniały, aromatyczny dżem. Zalewa się je wodą na jedną dobę, tak, żeby je przykryła, a potem się to wszystko razem smaży. Dosładza się bardzo mało, do smaku. Jak morele są bardzo słodkie, to można bez cukru. Oczywiście trwałość tego jest niewielka, ale zżera się szybko. Można też zużyć do wypieków albo naleśników. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: julitap Dziękuę za wspaniałe pomysły IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.06, 11:57 dziękuję Wam za wspaniałe pomysły. Wiedziałam, że mogę na Was liczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
abbra Re: Dziękuę za wspaniałe pomysły 26.11.06, 15:10 Sałatka z suszonymi morelami Suszone morele pokrojone w paseczki + zblanszowany kalafior podzielony na małe różyczki + czosnek przeciśnięty prze praskę + majonez - wymieszać razem , wstawić na trochę do lodówki , podawać schłodzone . Chociaż skład na pierwszy rzut oka dziwny , ale sałatka jest super - oczywiście dla osób , które lubią czosnek . Proporcji nie podaję , bo zawsze robię ją "na oko" :) pozdrawiam -*-*-*-*abbra*-*-*-*-* Odpowiedz Link Zgłoś