marta76 18.07.06, 12:57 mam z ogrodu właśnie zerwane 5 kg moreli.Co polecicie zrobić???Myślałam o dżemach ,ale może jakies inne propozycje? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
momas Re: 5 kg moreli 18.07.06, 13:04 Dzem, powidła, połówki moreli w zalewie (do ciast, jak znalazł!) Powidła z moreli z odrobiną chrzanu są świetnym dodatkiem do mięsa... Chrzan daje sie potem, po otwarciu słoiczka, oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Momas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.06, 13:15 a czemu tak dziwnie pytasz morele pozbawiasz pestek, do ganka odrobinę wody i prazysz czy smazysz. Ponieważ są mało soczyste- bardzo szybko uzyskasz dzem - dodajesz zwykły cukier i....gotowe. Odpowiedz Link Zgłoś
marta76 Re: Momas 18.07.06, 13:17 no dziwnie pytam,bo nigdy nie robiłam.Zawalili mnie owocami.Mam jeszcze siatę porzeczek ,tak samo?Dziekuje za cierpliowsc:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Momas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.06, 13:25 porzeczki mają dużo soku i ich pzrerabianie na dzem bedzie długie, adzem kwaśny. Poleciłabym ci :pozbawienie porzeczek szypułek, zmiksowanie całości i zakonserwowanie z cukrem żelującym, szybko zwiąże sok . Bedziesz miała coś w rodzaju galaretki do herbaty lub ciast-tortów . dzem też moszesz smażyć, ale dłłługo, będą pesteczki i skórki. Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
marta76 Re: Momas 18.07.06, 13:26 dzięuje w takim razie porzeczki ląduja do ciasta:) Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f Nalew stawiaj: 2 kg moreli, w połówkach 18.07.06, 13:27 bez pestek (dodaj tylko 1/5 pestek luzem) zasyp 700 gram cukru od razu i od razu zalej 0,5 l spirytusu. Zapomnij na 4 tygodnie. Zlej nalew i odstaw w ciemne miejsce. Do owoców dodaj 1/2 wanili, 2 kardamonki, ze 2-3 goździki... i dolej 0,5 l wódki i zostaw na 2 tygodnie. Zlej, odciśnij owoce, polacz nalewy, przefiltruj i odstaw i zapomnij na 5 miesięcy - im dłużej tym lepiej. To w zasadzie jak likier morelowy wychodzi niz nalewka. Na tej bazie możesz eksperymentowac - z cukrem i alkoholem, tylko czasu duzo potrzeba zawsze ;-))) Aaaa, i chutneye - z moreli jest super! Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re: Nalew stawiaj: 2 kg moreli, w połówkach 18.07.06, 13:37 O tak tak! O tym zapomniałam.... Pyszny likier morelowy wychodzi. Z tym, że ja nastawiam nalew bez cukru.A jak sie już zrobi (kilka tygodni, ale potem taki nalew zlany z owoców, szczelnie zamknięty - latami może stać)potem dodaję syrop skrobiowy.No i czekam.... Niestety, aby likier był dobry - roczek postac musi... No, szlachetny trunek wychodzi... A co do powideł - odpowieśz w zasadzie otrzymałaś.... Ja przecieram prze sito usmażone, bo jakoś skórki mi nie leżą. Chociaż niektórzy je lubią. Dzem/powidła morelowe świetnie nadają sie do glazurowania ciast. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yes.or.no Re: 5 kg moreli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.06, 15:44 Połówki moreli zasypać cukrem, ja biorę "na oko", chociaż w starych przepisach jest kg/kg.Odczekać 1/2 godz. aż puszczą sok i smażyć ok 15min.Następnie do słoików.Taki rzadki dżem.Aby użyć pózniej do ciast, można odcedzić i przetrzeć przez sito.Z konfiturą jest więcej zabawy, morele trzeba przekłuwać szpilką /złotą/, gotować, studzić, znów gotować, chyba ze trzy razy.Dałam sobie spokój. Odpowiedz Link Zgłoś