-
Nie jestem mamą ale jestem siostrą.Moj brat jest w technikum.Jutro ma miec mature probną i co?Na podworku hula.Normalnie nie mam sily juz do niego.Jak go zmusic do nauki?Uczy sie pod koniec roku jak jest zagrozony byleby przejsc.Ale teraz,juz nie wiem.Mowie mu ucz sie.No nie ma bata on na facebooku siedzi,muzyki slucha.Ojciec mu w zyciu nie pomoze-to typ obojetny,byleby on sam mial pod nosem.Mama,juz jej nie mamy od kilku lat.Nie mam sily juz do niego.Jak go zmobiliozwac?Doradzcie mi...
-
Muszę i chce nauczyć się angielskiego. Nie mogę pójść na żaden kurs , lekcje prywatne też nie wchodzą w grę, czyli muszę to zrobić sama. Jak się do tego zabrać? Może jakiś kurs internetowy? Oczywiście nie chodzi mi o znajomość na poziomie tłumacz przysięgłych ( narazie) ;) poradzicie proszę jak zacząć
-
A tak naprawdę nie do rasizmu, bo znów lewicowy badacz coś przekręcił, tylko do zdroworozsądkowego krytycyzmu.
"Holendrzy udowodnili, że publiczne krytykowanie rasizmu i nietolerancji tylko je pogłębia. Także nakłanianie uczniów do tolerancji w szkole powoduje, że poza nią młodzi stają się większymi rasistami."
Jest jednak szansa na ratunek dla Europy. Niestety dopiero młode pokolenie będzie musiało posprzątać po zidiociałych starych, którzy zatracili instynkt samozachowawczy.
ww...
-
W jednym z wątków padło stwierdzenie, że często przywiązuje się zbyt dużą wagę do nauki w szkołach.
Zgadzam się. Widzę to już na poziomie przedszkola. Jak bardzo niektórzy przeżywają, żeby dzieci jak najwięcej nauczyć w zerówce...
Zgadzam się, że równie ważna jak wiedza zdobyta w szkołach i stopnie, jeśli nie ważniejsza, jest inteligencja emocjonalna.
95% egzaminów inteligentny człowiek zda przy większych czy mniejszych staraniach, a stopnie to w ogóle o kant... :P
Jak to widzicie? Prze...
-
a pociągnę sobie temat, a co ;) bardzo mnie interesuje.
poraża mnie roszczeniowość, ciągłe [b]żadam i nalezy mi się[/b]
i krytykanctwo- bo przecież płace podatki...
nawet w polsce wiele szkół prywatnych/społecznych zakłada współprace z rodzicami. szkoły państwowe mają to wpisane w statut. cóż, średnio to wychodzi- i z winy rodziców, i z winy szkół. czesto jakakolwiek aktywność rodziców jest postrzegana jako "wyjście przed szereg" przez innych rodziców, ktorzy po prostu wymagają, bo prze...
-
Proszę napiszcie jakie i kiedy spodziewać się efektów. Na płycie jest po kolei tabliczka mnożenia a później dzielenia-czy najpierw puszczać same mnożenie do opanowania a później dzielenie, czy całą płytę od a-z?
-
Ostatnio czytałam artykuł w gazecie dotyczący nagród dla dziecka, dokładnie nie pamiętam czy chodziło konkretnie o naukę. Nagrodą miał być uśmiech czy przytulenie. I tak sobie pomyślałam dlaczego my mamy uczyć nasze dzieci że nagrodą za porządnie wykonaną "pracę" w tym przypadku zadanie domowe ma być "tylko" uśmiech czy uścisk mamy czy taty.Jak to się ma do przyszłości- kiedyś wypracuje nadgodziny i w nagrodę za "dobrą pracę " dostanie uśmiech od szefa?Nie wiem czy dobrze robimy ale za dobrz...
-
Siedze przy ludziach, którzy się ,,chwala'', że zdali trudne egzaminy na kreskach. Bez komentarza. I to wychwalanie fety pod niebiosa. Jeżeli w ogóle poprawia zdolnośc szybszego przyswajania wiedzy, to tylko krótkotrwale. Zreszta, o czym w ogóle mowa? Mozna raczej tylko współczuć ludziom, którzy do nauki potrzebują ,,wspomagaczy'', bo ich umysł nie ogarnia materiału do przyswojenia. Nie wspominając o innych konsekwencjach zdrowotnych.
-
corka bedzie miala w lutym 7 lat. Wyrazila zainteresowanie nauka gry na gitarze, juz sie nawet dowiedzialam, ze gitary dla dzieci nie sa nawet drogie wiec czemu nie, moze sprobowac. Tylko tak sobie mysle, czy to jednak nie za wczesnie? Nie wiem czy bedzie miala wystarczajaco wytrwalosci, ale przede wszystkim czy sie nie zniecheci bo palce ja beda bolec. Moze jakies struny sa szczegolnie polecane dla dzieci? Prosze o porade.
-
od jakiego wieku należy ulegać dzieciom i traktować to jako prawdziwe hobby z całymi tymi toczkami, bacikami, butami itp. itd? a do jakiego wieku to raczej "lubię siedzieć na koniu"?
pytam, bo moja dwójka uwielbia. przy czym starszy raczej pod wpływem władcy pierścienia, zorro itp. klasyków z końmi, za to czterolatka do tego stopnia, że jak widzi kucyka i dużego konia, od razu chce siadać na dużego. zero strachu, sama radość. w okolicy znalazłam jedną stadninę, w której w ogóle zgodzili się...
-
Czy ktoś z Was nauczył się od podstaw, samodzielnie, w domu, bez żadnych lekcji, jakiegoś języka obcego? Da się? Może to być zabawne i przyjemne?
-
Dziewczyny - poradźcie jakiś cudowny sposób jak nauczyc dziecko godzin na normalnym tarczowym zegarku, bo oszaleję. Wczoraj znowu z pałą ze szkoły wrócił, bo nie umie i na dodatek jest tak zniechęcony, że już pomysłu nie mam :(
Mamy zegar do ćwiczeń, książeczkę z obrazkami i ćwiczeniami i nic :/
Jeszcze całe godziny jakoś idą i połówki ale wszystkie pośrednie leżą.
Ratujcie.
-
poleccie jakis kobiety
dziecko moje 3 rok uczy sie w szkole - babka jest beznadziejna
dziecko zajec nie lubi i postepow nie robi zadnych
poniewaz szkoda mi czasu na wozenie na dodatkowe zajecia (ma juz inne) pomyslalam, ze moge z nim pracowac sama
czy sa tu nauczycielki ktore pracuja z takimi dziecmi podstawowkowymi w szkolach jezykowych? na jakich materialach pracujecie?
-
Wielokrotnie byłem tu wyśmiewany za twierdzenie, że już za chwilę nastanie era powszechnie dostępnych translatorów, które naukę jezyków poza wąsko specjalistycznymi tłumaczeniami uczynią doskonale zbędną.
No i proszę...
www.pcformat.pl/Komputerowy-tlumacz,a,3846
Co panie mądralińskie powiedzą na sieci neuronowe w chmurze? Za skypem pójdzie zaraz google , daję im wszystkim jakieś dwa lata i pojawi się globalny standard w powszechnym użyciu. A zwykła komórka z wi-fi ustawiona w trybie gło...
-
Wprawdzie są wakacje, ale jest to przerwa w problemie na jeszcze 1,5 miesiąca, co mi szybko zleci.
Zależy mi na opinii rodziców, którzy mieli podobne problemy. Syn jest bardzo zdolny, wyróżnia się wiedzą i zainteresowaniami (opinie osób trzecich, wychowawców na obozie, itp.) ale ma kłopoty w nauce. Z poradni psych-ped. dostał zaświadczenie o ryzyku dysleksji rozwojowej. Nad czytaniem i pisaniem włożyłam dużo pracy (i on też) i dostał 4 - z każdego z tych przedmiotów na koniec roku. Nie cho...
-
Mam pytanie do świeżo upieczonych Mam.Rok temu rozpoczęłam kurs - 2 letni, i teraz mam dylemat czy uda mi się go skończyć jak urodzi się moje dzieciątko. Nie wiem czy mam sobie zrobić przerwę czy będę mogła go kontynuować - nie będzie mnie w domu 2 razy w tygodniu maksymalnie 2 h ( Tatuś oczywiście zostanie z dzidziusiem)w godzinach wieczornych, no i do tego zostaje nauka w domu. Nie wiem czy w ogóle jest możliwość przy miesięcznym dzieciątku ( kurs rozpoczyna się w październiku, ja zostanę m...
-
witam.
bardzo zależy mi na informacji czy jest coś takiego do udowodnienia tak jak np
posiada sie udokumentowaną dysortografię i wówczas zwalnia to z oceny tych
umiejętności.
bardzo zależy mi na odpowiedzi dlatego też wątek powielam na innym forum.
-
Jak sądzicie? Czy warto uczyć się chińskiego nie tylko z powodów hobbistycznych? Czy w przyszłości (a może już teraz) znajomość tego języka będzie bardzo pożądana zawodowo? Czy z czasem chiński wyprze angielski z pozycji [i]lingua franca[/i]?
-
Wszyscy koledzy z pracy mojego męża i większość naszych znajomych pali papierosy. Mój maż był przeciwnikiem palenia, ma 32l. I nigdy nie palił. Niestety w styczniu cztery już razy wyczułam od niego papierosy. Palił , wczoraj po wielkiej awanturze przyznał ze raz na jakiś czas sobie zapali. Nie mogę dopuścic do tego żeby się nauczył ą widzę ze mu się podoba. Błagam podpowiedźcię mi jak przeszkodzić mężowi w nauce palenia. Kiedyś w wojsku przy wódce struł się papierosem bo próbowal i mu zaszkod...
-
Jeszcze nie byliśmy z Młodym w Centrum Nauki Kopernik - wiecie, czy nadal są tam kilometrowe kolejki, czy podejście ot tak i wejście bez czekania jest realne?
Z góry dzięki za odpowiedź.