ponki1 15.10.06, 15:46 czy ktos z was mial do czynienia z oponami bieznikowanymi, zastanawiam sie nad kupnem a nie chce tez kupowac nowych na zime.. Pozdrawiam Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
damianar Re: Opony bieznikowane 15.10.06, 16:16 Nie, nie i nie!!! Opony bieżnikowane są gów... warte. Odpowiedz Link
alunia156 Re: Opony bieznikowane 15.10.06, 18:22 Dla naszych maszynek to trochę ryzykowne czasem zimą jest sucho i chciałoby sie pofiglować a w takich klejonych kapciach to duże ryzyko Odpowiedz Link
andrzejsroka Re: Opony bieznikowane 15.10.06, 18:37 Nie wiem ile kosztują bieżnikowane, ale czy wiele mniej niż np nowe Matadorki ? - zimówki matadora akurat są b. przyzwoite i tanie. Mi do alfy dali w salonie frigo (dębica) - wg mnie gorsze na zimę. Pozdrawiam Andrzej Odpowiedz Link
alces1 Re: Opony bieznikowane 15.10.06, 18:49 Przede wszystkim szkoda zdrowia i życia (w razie czego) - chociaż rzadko zdarza się by nastąpił wystrzał takiej opony przy zachowaniu prędkości zgodnej z indeksem jaki podaje producent. Natomiast cieżko jest wyważyć taką oponę, jest ona cięższa od niebieżnikowanej, a to wpływa na żywotność zawieiszenia. Ponadto jest głośniejsza podczas jazdy i to zazwyczaj znacznie głośniejsza. Co do jej zachowania się na śliskiej nawierzchni, to wszystkie testy podają, że wypada znacznie gorzej od innych opon (ale co mają pisać, że są lepsze??), ale za to lepiej wypada w porównaniach jeśli chodzi o aquaplaning. Z powyższych względów, jeśli nie stać Cię na kupno nowych opon rozejrzyj się za używanymi, na prawdę na rynku wtórnym można kupić wręcz idealne zimówki za niezłe pieniądze. Pozdrawiam! Odpowiedz Link
ttomee Re: Opony bieznikowane 15.10.06, 20:10 bieżnikowane to shit. Lepiej kupić najtańsze Barum Polaris (185/65/R15 to koszt <180 zł za sztukę). Jeszcze kilka oponek jest w podobnej cenie. Pozdro Odpowiedz Link
marys-ar155 Re: Opony bieznikowane 15.10.06, 20:25 Nie polecam.Miałem kiedyś opony bieżnikowane letnie Markgum 195/50/15 indeks prędkości H do 210 km/h , skusiła mnie cena i dobre opinie znajomych a poza tym bieżnik jak w Michelinach. Opony okazały się koszmarne, głośne niebezpieczne na mokrej drodze , zużywały się bardzo szybko a w jednej oderwał się płat bieżnika. Odradzam lepiej kupić używane. Odpowiedz Link