Dodaj do ulubionych

a propos opon 156

13.10.06, 13:55
A propos opon do 156, czy można założyć takie: 205/50/17? A może ktoś jeździ
na takim rozmiarze? Czekam na opinie.
Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • piotrcar Re: a propos opon 156 13.10.06, 13:59
      Ja jezdze na 215/45 R17 i jest gicio,ale mysle aby zalozyc jeszcze o jeden
      rozmiar wieksze:)))
      • alces1 Re: a propos opon 156 13.10.06, 14:15
        Hm... wiec domyslam sie, ze nie bedzie problemu z zalozeniem 205/50/17 a jak
        komfort jazdy i wogole trwalosc zawieszenia wyglada?? Czy oprocz tekich felg,
        masz moze tez sportowe zawieszenie?
        Pozdrawiam!
        • malgoska1 Re: a propos opon 156 13.10.06, 14:32
          Witam.

> wiec domyslam sie, ze nie bedzie problemu z zalozeniem 205/50/17

A dlaczego takie dziwadła byś chciał założyć zamiast 215/45/17?
          Te drugie są łatwo dostępne w dużym wyborze i sporo tańsze...

Pozdrawiam,
          Maciej Loret
          • alces1 Re: a propos opon 156 13.10.06, 15:06
            Myślę, że do silnika 1.8. T.S. 205 w zupełności wystarczy, poza tym mozna
            założyć profil 50 (troszke wyższy niż w przypadku 215/45/17) no i te polskie
            koleiny... Może i faktycznie podany przez Ciebie rozmiar jest tańszy, ale w
            końcu opon nie zmienia się tak często jak np oleju:)
            Pozdrawiam!
            • malgoska1 Re: a propos opon 156 13.10.06, 15:11
              Witam.

> Myślę, że do silnika 1.8. T.S. 205 w zupełności wystarczy,

A to jakiś większy związek jest między pojemnością a szerokością opon???

> poza tym mozna założyć profil 50 (troszke wyższy niż w przypadku 215/45/17)
              > no i te polskie koleiny...

Ja osobiście nie widzę większej róznicy pomiędzy 185/65/15 i 205/55/16 jeśli
              chodzi o koleiny.

> Może i faktycznie podany przez Ciebie rozmiar jest tańszy, ale w
              > końcu opon nie zmienia się tak często jak np oleju:)

Zależy od stylu jazdy.
              O niestandardowym rozmiarze możesz przypomnieć sobie, gdy jedną oponę szlag
              trafi.
              A kupując 215/45/17 zamiast 205/50/17 na komplecie kilkaset złotych
              zaoszczędzisz... O przekłamaniach liczników nie wspominając...

Pozdrawiam,
              Maciej Loret
              • alces1 Re: a propos opon 156 13.10.06, 15:41
                > A to jakiś większy związek jest między pojemnością a szerokością opon???
                Żartujesz, czy mówisz poważnie?
                Oczywiście, że ma, nie tyle z pojemnością co z mocą samochodu, a co za tym idzie
                z osiągami, spalaniem itp.

> Ja osobiście nie widzę większej róznicy pomiędzy 185/65/15 i 205/55/16 jeśli
                > chodzi o koleiny.
                Tym razem chyba również żartujesz...
                No cóż, miałem okazje jeździć na oponach o szerokości 195, po czym 205 i różnica
                była delikatnie mówiąc wyczuwalna.

A kupując 215/45/17 zamiast 205/50/17 na komplecie kilkaset złotych
                > zaoszczędzisz... O przekłamaniach liczników nie wspominając...
                Zgadza się, ale w tym przypadu nie chodziło mi o te kilkaset złotych (są jeszcze
                promocje, więc ta oszczędność zależna jest od danej sytuacji i wielu innych
                czynników jak producent, model, indeksy itp.)
                Natomiast co do przekłamania liczników, to m.in. dlatego jest ten wątek przeze
                mnie założony. Nie wiem jakie odchylenia będą przy zastosowaniu takiego
                rozmiaru, ale myślę, że mieszczą się one w granicach tolerancji.
                Pozdrawiam!
                • malgoska1 Re: a propos opon 156 13.10.06, 16:14
                  Witam.

> > A to jakiś większy związek jest między pojemnością a szerokością opon???
                  > Żartujesz, czy mówisz poważnie?
                  > Oczywiście, że ma, nie tyle z pojemnością co z mocą samochodu, a co za tym
                  > idzie z osiągami, spalaniem itp.

A rozbieżność w mocy 1.8 i 2.0 jest przeceiż iście kosmiczna?

> > Ja osobiście nie widzę większej róznicy pomiędzy 185/65/15 i 205/55/16
                  > > jeśli chodzi o koleiny.
                  > Tym razem chyba również żartujesz...
                  > No cóż, miałem okazje jeździć na oponach o szerokości 195, po czym 205 i
                  > różnica była delikatnie mówiąc wyczuwalna.

Ja jeżdżę na zimówkach 185/65/15 i letnich 205/55/16. Oba komplety nowe.
                  Różnice - dla mnie pomijalne.

> A kupując 215/45/17 zamiast 205/50/17 na komplecie kilkaset złotych
                  > > zaoszczędzisz... O przekłamaniach liczników nie wspominając...
                  > Zgadza się, ale w tym przypadu nie chodziło mi o te kilkaset złotych (są
                  > jeszcze promocje, więc ta oszczędność zależna jest od danej sytuacji i wielu
                  > innych czynników jak producent, model, indeksy itp.)

Ja mówiłem o tych samych oponach, tylko różnych rozmiarach. Różnica jest
                  właśnie kilkaset złotych. Zresztą sprawdzenie tego w kilku sklepach
                  internetowych zajmie Ci paręnaście minut...
                  Np. Continental SportContact 2 215/45 R17 91W znajdziesz za około 644PLN.
                  Natomiast ta sama opona ale 205/50/17 Continental SportContact 2 205/50 R17 93W
                  kosztuje 745PLN.

> Natomiast co do przekłamania liczników, to m.in. dlatego jest ten wątek przeze
                  > mnie założony. Nie wiem jakie odchylenia będą przy zastosowaniu takiego
                  > rozmiaru, ale myślę, że mieszczą się one w granicach tolerancji.

Tego nie wie chyba nikt (patrz archiwum). Zależy jakie opoony przyjmiesz jko
                  wzorcowe. Ale tak czy inaczej 215/45/17 są normalnymi odpowiednikami 205/55/16,
                  natomiast 205/50/17 mają średnicę o 0,8% większą, ale to bez znaczenia.

Pozdrawiam,
                  Maciej Loret
    • rtb28 Re: a propos opon 156 13.10.06, 14:28
      Witam.Ja mam dwa komplety opon w takim rozmiarze(lato i zima) i sobie na nich
      śmigam.Wcześniej jeździłem na 215/45 17, specjalnej różnicy nie odczuwa się
      podczas jazdy, 205/50 mają odrobine wiekszy profil. Odnośnie zawieszenia to
      ciężko to stwierdzić, w swojej pierwszej 156 jeździłem na seryjnych 205/60 15 i
      też musiałem robić zawieszenia mniej więcej po 50 tyś wach.górne i około 80
      wach.dolne(pragne nadmienić iż znam wszystkie wieksze studzienki i dziury w
      mieście)Aha, przy tym profilu trzeba uwazać na krawężniki.
      • alces1 Re: a propos opon 156 13.10.06, 15:43
        A jak ma się sprawa ze wskazaniami licznika? Czy badałeś tą sprawę? Są dużę
        odchyłki?
        Pozdrawiam!
        • malgoska1 Re: a propos opon 156 13.10.06, 16:17
          Witam.

> A jak ma się sprawa ze wskazaniami licznika? Czy badałeś tą sprawę? Są dużę
          > odchyłki?

Chłopie. Takie badanie, to wymaga nakładu pracy jak przy habilitacji...
          A Ty byś chciał gratis???

Pozdrawiam,
          Maciej Loret
          • alces1 Re: a propos opon 156 13.10.06, 17:16
            >Chłopie. Takie badanie, to wymaga nakładu pracy jak przy habilitacji...
            A Ty byś chciał gratis???

Można to sprawdzić w inny sposób. Wymaga to troszke uwagi i jest to eksperyment
            rozkładający się w czasie. Ale przy Twoim "doktorskim" i "lekarskim" podejściu
            do tematu, nie chce mi się o tym dyskutować.
            EOT z pełną konsekwencją.
            • malgoska1 Re: a propos opon 156 13.10.06, 17:34
              Witam.

> Można to sprawdzić w inny sposób. Wymaga to troszke uwagi i jest to
              > eksperyment rozkładający się w czasie.

IMHO jest to raczej matematyka, ale na poziomie V klasy...

> EOT z pełną konsekwencją.

;))

Pozdrawiam,
              Maciej Loret
              • alces1 Re: a propos opon 156 13.10.06, 17:37
                ;)
    • piotrcar Re: a propos opon 156 13.10.06, 14:55
      Aktualnie jeszcze nie mam sportowego zawieszenia,ale po zimie jak przyjdzie
      czas zalozyc aluski mam zamiar i zalozyc sportowa zawieche.A komfort jazdy jest
      bardzo dobry,tylko na koleinach nieraz trzeba mocniej kiere przytrzymac a tak
      to jest ok no i przedewszystkim ladnie sie prezentuje:))))
    • alces1 Re: a propos opon 156 13.10.06, 15:06
      Dzięki za wszelkie opinie.
      Pozdrawiam.
      - Rafał
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka