Dodaj do ulubionych

Felgi i opony 145

13.04.06, 11:22
Jestem nowym użytkownikiem forum. Mam alfe 145 od 98 r. Przejechałem ponad
100 tyś. km. Orginalnie mam założone felgi stalowe 5,5 x 14 cali i opony
185/60/R14. Chciałbym założyć felgi alu. Borbet typ A 7 x 15 cali ET 30 i
opony 195/50/R15. Mam pytanie czy nie wpłynie to negatywnie na zawieszenie,
łóżyska w kołach i czy wybór jest dobry. Może ktoś ma podobne felgi i opony
to niech się podzieli doświadczeniem, albo doradzi żeby nie popełnić błędu. Z
góry dziekuję !!!
Obserwuj wątek
    • uki145 Re: Felgi i opony 145 13.04.06, 11:40
      Witam! odsadzenie tych alusów moze stanowic problem . ja mam przy tej samej
      szerokosci felgi odsadzenie 38 (7 calowa felga ,opona 195 50 R15)i jest ok.
      warto wiec sprawdzic ta felge pod katem ocierania o nadkola ,a najlepiej kupic
      takie z ET 38 .Pozdrawiam Łukasz
      • alces1 Re: Felgi i opony 145 13.04.06, 12:36
        dokladnie - mozesz miec problem z ET, chociaz profil 50 nie jest zbyt duzy. Ja
        jednak polecalbym Ci alufelgi z ET min. 37 by uniknac problemow. A co do
        rozmiaru opon proponuje 195/55R15 (moja na takich wlasnie opuscila fabryke)
        • marcink70 Re: Felgi i opony 145 16.04.06, 11:11
          Witam !!
          Ja zalożyłem do swojej (146 2.0 TS) felgi Azev 7,5 15" i opony 205/50/15 no i
          miałem mały problem z nadkolami (obniżone zawieszenie) (obcierały mi oponu o
          błotnik :-) ), ale i na to znalazł sie sposób :-) i juz jest ok. Więc co do
          tego ET to sobie lepiej sprawdz. Im mniejsze ET tym felga wychodzi bardziej na
          zewnątrz

POZDRAWiAM // Marcin
          • alces1 Re: Felgi i opony 145 16.04.06, 12:27
            zgadza się - im mniejsze ET, tym odsadzenie felgi od piasty jest wieksze! Ale
            nie zapminaj też ze istotna rola gra juz sama szerokosc zarowno felgi jak i
            opony. 7,5 cala - to nie jest mało! No i nie podałes jakie ET masz przy tych
            Azev... A jak rozwiazałes problem z nadkolami?? (mniemam iż chodzi Ci o tylne)
            • marcink70 Re: Felgi i opony 145 17.04.06, 10:48
              Witam
              ET w Azev-ach to 37. A z nodkolami hmmm .. :) Opana nie mieściłą mi sie w
              nadkola (obcierała o rant tylnego błotnika (to podgięcie do środka) Musiąłem
              poprostu je zeszlifować (a potem dobrze zakonserwować :)

POZDRAWiAM // Maricin
              • alces1 Re: Felgi i opony 145 17.04.06, 13:03
                tak wlasnie myslalem... Mozna jeszcze założyć specjalne gumy w sprężyny, które
                zabezpieczają przed "dobijaniem", a co za tym idzie i ocieraniem opon o nadkola.
                • marcink70 Re: Felgi i opony 145 17.04.06, 16:21
                  Witam !!!
                  No i jszcze gumy też na wszelki wypadek załoze (bo jak bedzie załadowany to
                  dalej bedzie troszke obcierało), ale to dopiero jutro sie założy

POZADRAWiAM // Marcin
                  • mich_biel Re: Felgi i opony 145 18.04.06, 14:45
                    Na razie dzięki za rady. Jak założe te felgi to napiszę czy obcierają czy nie.
                    Wydaje mi się że w 145 jest więcej miejsca niż 146
                    jeśli chodzi o nadkola z tyłu.
                    Michał
    • xvg Re: Felgi i opony 145 25.04.06, 19:11
      mich_biel napisał:

Chciałbym założyć felgi alu. Borbet typ A 7 x 15 cali ET 30 i
      > opony 195/50/R15.

A więc tak: mam felgi Borbet A7x15 i na oponkach 195/50/15 bez żadnych problemów;
      Na dzień dzisiejszy z tyłu założyłem opony 205/50/15 i bez problemu pod
      warunkiem, że nie wiozę czegoś ciężkiego z tyłu(w bagażniku)- bo na głębokich
      wybojach czasem gdzies coś otrze-minimalnie. Nie bede stosował praktyk, które
      już tu na forum słyszałem o wycinaniu nadkola - trzeba po prostu założyć
      nakładki na sprężyny i problem z głowy.
      • mich_biel Re: Felgi i opony 145 26.04.06, 07:34
        Parę dni temu założyłem te felgi Borbet typ A 7 x 15 cali ET 30
        i opony UNIROYAL Rain sport 1 195/50/R15.
        Wygląd zaj..., nie spodziewałem sie takiego efektu (wcześniej nie miałem felg
        aluminiowych), komfort trochę gorszy bo profil mniejszy o 1 cm, przez ET 30 a
        był 43 poszerzył sie rozstaw samochodu - dobrze wchodzi w zakręty, przyczepność
        super, opony bajka szczególnie na wodzie,jeśli chodzi o obcieranie to na razie
        mi nie obciera (jechałem z 4 osobami) ale jak bym do bagażnika włożył ze 3
        worki cementu to może być problem (to wynajmę bagażówkę).

xvg napisał o nakładkach na sprężyny (chyba tylne) chciałbym się dowiedzieć coś
        więcej na ich temat i ceny.
        Michał
        • alces1 Re: Felgi i opony 145 26.04.06, 11:15
          po prostu idziesz do pierwszego lepszego sklepu motoryzacyjnego i prosisz o
          gumy które wkłada sięw sprężyny by zapobiec dobijaniu (zazwyczaj montuje sie
          je, gdy sprezyny sa juz wysłuzone, ale Twoj przypadek jest inny). Tylko
          pamietaj by kupic te do wiekszych sprezyn, sztuk kosztuje znacznie ponizej
          10zl. Zamontowac mozesz je sam - wystarczy tylko podniesc troche samochd i
          wepchnac te gumy w sprezyny. To wszystko. Powodzenia!
          • mich_biel Re: Felgi i opony 145 26.04.06, 14:32
            Dzięki za rady alces1

Pozdrawiam !!!
            Michał
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka