Dodaj do ulubionych

przegub - homokinetyczny czy krzyżakowy??

12.02.11, 18:39
ma ktoś pomysł jak sprawdzić bez zdejmowania przegubu czy jest on homokinetyczny czy krzyżakowy?
Obserwuj wątek
    • forumeo Re: przegub - homokinetyczny czy krzyżakowy?? 12.02.11, 22:40
      Przeguby krzyżakowe do napędu przednich kół po raz ostatni występowały chyba w autach typu Syrena :)
      • mortal_kombat11 Re: przegub - homokinetyczny czy krzyżakowy?? 13.02.11, 16:07
        to czemu jak szukam na allegro to w opisie akcji napisane jest żeby sprawdzić bo ponoć oba typy montowane były, a po VIN-ie nie idzie tego sprawdzić??
        • janioj Re: przegub - homokinetyczny czy krzyżakowy?? 14.02.11, 12:29
          Ostatnio kupowałem przeguby wewnętrzne na Allegro - sprzedawca na prawdę zna się na rzeczy, proponuję Ci zadzwonić do niego, myślę, że Ci podpowie - u mnie po VIN trafił bez pudła - Auto Box 501441247.
        • aquarius01 Re: przegub - homokinetyczny czy krzyżakowy?? 14.02.11, 17:17
          Zmień sprzedawcę bo ten za grosz nie ma pojęcia o czym mówi. Jak wspomnieli koledzy na 1000% jest to przegub homokinetyczny i innych nie było.
    • aquarius01 Re: przegub - homokinetyczny czy krzyżakowy?? 15.02.11, 22:55
      mortal_kombat11 napisał:

> ma ktoś pomysł jak sprawdzić bez zdejmowania przegubu czy jest on homokinetyczn
      > y czy krzyżakowy?

Widzę, że kolega to niedowiarek. Dodam jedynie, że jedyny przegub krzyżakowy jaki ostatnio widziałem to ten w kolumnie kierownicy i na wale napędowym, którego w 156 nie ma. W samochodach z napędem na przód przegubów krzyżakowych nie stosuje się od bardzo wielu la - co najmniej od 20, więc wypytywanie się na wszystkich forach łącznie z listą Ik@ar'a to lekka mówiąc zawracanie tyłka ;)
      • mortal_kombat11 Re: przegub - homokinetyczny czy krzyżakowy?? 16.02.11, 01:09
        czy to aż tak dziwne, że wolę się upewnić?;) na samochodach znam się na tyle, na ile rozbiorę swoją Alfę. zwłaszcza, że na allegro napisane jest co innego..będzie trochę dłubania przy przegubie, a ponieważ dolny wahacz mam też z tej strony do wymiany to nie chciałbym się niemiło rozczarować. na forum pytałem sie tylko tutaj;)
        i nie miałem zamiaru żadnemu z Panów zawracać tyłka;)

podziękował!
        • aquarius01 Re: przegub - homokinetyczny czy krzyżakowy?? 16.02.11, 12:23
          mortal_kombat11 napisał:

> i nie miałem zamiaru żadnemu z Panów zawracać tyłka;)

Tak więc nie "zawracaj" tylko bierz się do roboty. Pierwsze doświadczenie już masz teraz wszystko powinno pójść gładko. Powodzenia :)
          • mortal_kombat11 Re: przegub - homokinetyczny czy krzyżakowy?? 17.02.11, 13:42
            dziękować, odezwę się jak już będzie po wymianie;)
            • misiu7911 Re: przegub - homokinetyczny czy krzyżakowy?? 22.03.11, 23:35
              dziwne,mam furke z 2005 roku i przeguby krzyzakowe,po numerze vin w serwisie sprawdza
              • aquarius01 Re: przegub - homokinetyczny czy krzyżakowy?? 01.04.11, 12:53
                Bo jakiś niedorobiony idiota, który wpisywał w bazę danych daną pozycję nie miał pojęcia co pisze a że wiedział i istnieniu jedynie przegubów krzyżakowych to i tak wpisał - jedyne miejsce, gdzie takowy w dzisiejszych czasach ma zastosowanie to mosty napędowe w przypadku aut 4x4 i z napędem na tył - na pewno nie w przypadku napędu na przód ;)
                • mortal_kombat11 Re: przegub - homokinetyczny czy krzyżakowy?? 10.04.11, 14:38
                  miałem się odezwać jak zrobię przegub i wyleciało mi to z głowy;) oczywiście homokinetyczny jak się patrzy..przy okazji wymieniłem wahacz dolny bo akurat się o to prosił:) zna ktoś dobre miejsce gdzie można regenerować wahacze do al w okolicach warszawa-mińsk maz.?? wydaje się ze jak już komplet wahaczy wymieniłem taniej będzie zregenerować stare..tak na przyszłość;)

pozdro:)
                  • lech1966 Re: przegub - homokinetyczny czy krzyżakowy?? 26.01.14, 01:01
                    Kiedys były metody regeneracji,,dzis tansza i bezpieczniejsza jest wymiana,,,są zamienniki wiec kazdy moze wybrac cos na swoją kieszen..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka