Dodaj do ulubionych

pączki dla alergika

03.02.13, 10:51
sporo tu osób gotujących dietetycznie. Moze ktoś próbował umazyc pączki z preparatem mlekozastępczym (Nutramigen) z olejem(do ciasta)?
Czy warto porywac sie na to?

O wartosciach odzywczych paczków i szkodliwości ciast smazonych wiem. :)
Obserwuj wątek
    • yula Re: pączki dla alergika 03.02.13, 11:44
      A może spróbować na wodzie? Jakoś sobie nie wyobrażam Nutramigenu w czymkolwiek. W ogóle podziwiałam swojego syna że to świństwo pił. Ja od samego wspomnienia mam mdłości.
      • momas Re: pączki dla alergika 03.02.13, 11:49
        moj go lubi...
        wytrawne muffinki na nutramigenie nawet sa zjadliwe dla osob "normalnych", no ale to ciasto słone...
        Hmmm, ciasto drożdzowe na wodzie jakos wydaje mi sie że bedzie takie chlebowe bardziej...Dlatego pytam. :)
        • nieskorzanka Re: pączki dla alergika 03.02.13, 13:14
          A na mleku sojowym?
          • momas Re: pączki dla alergika 03.02.13, 13:15
            niestety, nie...
            • yennefer12 Re: pączki dla alergika 03.02.13, 14:41
              A na ryżowym? Całkiem dobre wypieki wychodzą na ryżowym.
    • jola.iza1 Re: pączki dla alergika 03.02.13, 16:18
      Tu nima mleka, a pączki są cudowne:)
      www.ewa-wachowicz.pl/paczki-ziemniaczane-na-slodko-id317.html
      • momas Re: pączki dla alergika 03.02.13, 16:24
        o - dzięki:)
        tylko ta margaryna mało mi sie podoba (zwykle są z zakazaną serwatką, chyba ze nisko tłuszczowe, a do nich mam obawy, jak się zachowają). Spróbuję zastąpic ją olejem. :)

A drugą wersję zrobię z mlekiem ryzowym :)

Dzięki za pomysly, zapomniałam o mleku ryzowym :)
        • jola.iza1 Re: pączki dla alergika 03.02.13, 16:29
          ja daję masło. Te pączki smakują lepiej, niż tradycyjne, serio :)
          • momas Re: pączki dla alergika 03.02.13, 16:35
            tez uznaję masło do wypieków. Ale w tym wypadku - masło jest zakazane :/
            • jola.iza1 Re: pączki dla alergika 03.02.13, 16:40
              To może smalec? Olej to chyba nie ta konsystencja?
        • yennefer12 Re: pączki dla alergika 03.02.13, 17:37
          Palma z babką na opakowaniu jest bezmleczna i sprawdza się bardzo dobrze do wypieków.
      • momas Re: pączki dla alergika 06.02.13, 22:43
        Właśnie skończyłam smażyć :)
        Pączki ziemniaczane są ciut inne niż drożdżowe na mące. Te ostatnie są puchate i lekkie. Z ziemniakami - bardziej "treściwe", aczkolwiek nie kluchowate. Są cieższe wagowo.
        Zastnawiają mnie tylko ilości w oryginale. Zrobiłam 1/4 podanej porcji (250 g ziemniaków, 250 g mąki, jedno jajo - akurat ja uzyłam 6 przepiórczych -30 g margaryny - zaryzykowałam Florę light i 25 g drożdzy). Wyszło mi 16 treściwych pączków - wycinałam klasyczną szklanką.
        64 - z pełnej porcji - to jednak dla mnie duzo, zwłaszcza, ze jeden ziemniaczany, to co najmniej dwa zwykłe drożdzowe :D

Zobaczymy, jak trzymają świeżość...

Ale przepis sprawdził sie, zapisałam sobie go w zakładce :)
    • Gość: kwaśna śmietana Re: pączki dla alergika IP: *.dynamic.chello.pl 03.02.13, 19:57
      Bardzo często robię wypieki dla alergików. MARYNA nie ma mleka ani pochodnych.
      • agus7 Re: pączki dla alergika 04.02.13, 11:37
        Zastap mleko woda. Przecwiczone wielokrotnie. Nikt nie wyczuje roznicy. Z mlekiem ryzowym bym nie ryzykowala, ono jest "dziwne", jak raz probowalam ugotowac na nim budyn to za nic nie chcial gestniec i musialam wszystko wylac do zlewu ;)
        paczki robie z tego przepisu, tylko zamiast mleka daje wode:
        www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/tlusty_czwartek/paczki_najlepsze/przepis.html
        zamiast masla na pewno moze byc smalec albo olej.
        • Gość: kwaśna śmietana Re: pączki dla alergika IP: *.dynamic.chello.pl 04.02.13, 17:07
          Potwierdzam, na mleku ryżowym nie da się ugotować gęstego budyniu, kilka razy próbowałam, sypałam kilogramy mąki i nic. Jest jeszcze mleko migdałowe, owsiane i kokosowe do wypróbowania, ale ich akurat nie używałam.
          • maalgoshka Re: pączki dla alergika 05.02.13, 00:21
            W Maroku smaza pyszne paczki bez mleka i bez jajek. Nazywaja sie sfenj, czasami sa w formie oponek, czasami naszych paczkow. Tutaj np znajdziesz przepis (po angielsku) moroccanfood.about.com/od/pancakes/r/sfenj_recipe.htm
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka